Betændelse i tandkød

Få 5 husråd af tandlægen her:
– Se, hvad du selv kan gøre hjemmefra


Lider du af betændelse i dit tandkød, og har du brug for husråd?

Bliv meget klogere på, hvad du selv kan gøre hjemmefra, hvis du skulle blive ramt af tandkødsbetændelse. Måske har du en idé om, hvad der skal til.

Vi lover dig, at din tandkødsbetændelse allerede er på vej væk, hvis du følger vores allerbedste husråd. Hvorfor døje med tandkødsbetændelse, når du kan blive helt fri?

Husråd mod betændelse i tandkødet

Vi har samlet vores absolut bedste husråd til dig med tandkødsbetændelse.

# Råd nr. 1

Det bedste, du kan gøre, er at forebygge. En daglig og grundig mundhygiejnerutine er afgørende. Er skaden sket, kan det samme faktisk også være kuren. Find kuren mod tandkødsbetændelse længere nede på siden.

# Råd nr.2

Oplever du ømhed og tendens til blødning fra tandkødet helt lokale steder, så fugt en vatpind med klorhexidin og dub lokalt på stedet.

# Råd nr. 3

Hav værktøjet i orden. Hvornår har du sidst skiftet tandbørste? Den skal skiftes hver 3. måned. Børstehårene slides og er ikke længere effektive efter tre måneders daglig brug.

# Råd nr. 4

Det rette værktøj er nødvendigt. Har du både tandtråd og små mellemrumsbørster til at supplere med?

Tandbørsten kan ikke rengøre mellem dine tænder. Derfor bør du dagligt supplere med tråd og børste inde mellem tænderne.

# Råd nr. 5

Overvej en eltandbørste med tryksensor. Det gør det muligt at børste på tandkødet uden risiko for, at du gør det for hårdt.

Forebyggelse er det bedste våben

  • 1) Børst tænder minimum 2 gange dagligt og gør det i minimum 2 minutter ad gangen.
  • 2) Brug tandtråd 1 gang dagligt i samtlige af tændernes mellemrum.
  • 3) Benyt en mellemrumsbørste i de mellemrum, hvor der er plads – typisk ved kindtænderne.
  • 4) Bestil tid til en tandrensning, hvis det er mere end 12 måneder siden.
  • 5) Book allerede næste tid, så den ligger i kalenderen.

Vidste du, at regelmæssige tandrensninger, hvor tandsten fjernes, også er afgørende for et tandkød uden tandkødsbetændelse?

Det betyder, at en god mundhygiejne er vigtig, men at de regelmæssige tandeftersyn, hvor fastgroet tandsten fjernes, er nødvendige for at sikre et sundt tandkød.

Test dig selv – er dit tandkød (u)sundt?

Kig dig selv i spejlet. Hvordan ser dit tandkød ud? Er det lyserødt eller rødt?

Find noget tandtråd. Før nu tandtråden ned mellem dine tænder og følg tandens flade 2 – 3 millimeter ned under tandkødet. 

Bløder dit tandkød efterfølgende, kan det være tegn på tandkødsbetændelse.

Gør det nu i alle mellemrum og vær opmærksom på blødning. Blødning, rødme og hævelse er alle tegn på tandkødsbetændelse.

Oftest stillede spørgsmål: Husråd mod betændelse i tandkød

Hvad kan man gøre mod betændelse i tandkød?

Er du ramt af tandkødsbetændelse, vil vi anbefale dig at være opmærksom på, hvad der kan have udløst problemet, da opskriften på at fjerne den igen typisk ligger her.

Den bedste kur mod tandkødsbetændelse er dog god mundhygiejne.

Kan tandkødsbetændelse forsvinde af sig selv?

Alt efter, hvad der har udløst din tandkødsbetændelse, vil du i nogle tilfælde kunne opleve, at den forsvinder af sig selv igen.

Det kan blandt andet ske, hvis betændelsen i dit tandkød er udløst af en madrest, der har sat sig fast mellem tænder eller under tandkødet. Falder madresten ud af sig selv, vil betændelsen typisk ophøre derefter.

Hvor lang tid tager det for tandkød at hele?

Mundslimhinde og tandkød heler generelt hurtigt. Faktisk tager det typisk ikke mere end et par døgn, før det er muligt at se en positiv forskel, hvis der er de rette betingelser. Et sundt tandkød kræver en god mundhygiejne.

Kan man selv fjerne paradentose?

Man kan desværre ikke selv fjerne paradentose. Får man ikke behandlet sin paradentose, kan den udvikle sig i en grad, hvor man risikerer at miste sine tænder.

Paradentose kaldes derfor også for de løse tænders sygdom.

Hvordan føles tandrodsbetændelse?

Tandrodsbetændelse og betændelse i tandroden vil typisk kunne udløse en dunkende smerte og en følelse af, at tanden er for høj.

Det kan skyldes, at betændelsen lokaliseret ved tandens rod trykker på, fordi den ikke kan komme ud. Dette kan skabe en tandbyld, hvis det ikke behandles i tide.

Hvor længe må man bruge klorhexidin?

Man må benytte klorhexidin i maksimum 2 uger ad gangen. Årsagen er, at klorhexidin er bakteriedræbende.

I munden har vi både gode og dårlige bakterier. Klorhexidin skelner ikke, men slår dem alle ihjel. Vi har brug for de gode for at kunne smage og fordøje vores mad. Får du smags- eller fordøjelsesforstyrrelser, skal du holde en pause.

Kan man få tandkød tilbage?

Ja, der findes operationer, der gør det muligt at transplantere tandkød hen, hvor den mangler.

Det er dog umiddelbart ikke en ukompliceret procedure, og i flere tilfælde kan man opleve, at tandkødet efter en rum tid ikke bliver, hvor det er placeret.

Det betyder, at det kan trække sig igen, og resultatet er derfor ikke altid langtidsholdbart.