Billig tandlæge Billig tandlæge
Godt smil - menu
SØG
Rodspidsbetændelse
Rodspidsbetændelse

Rodspidsbetændelse

Vores søde og dygtige
tandlæger kan hjælpe dig

Bliv kontaktet

Rodspidsbetændelse er betændelse omkring spidsen af en tandrod. Betændelsen skyldes, at nerven inde i tanden er død.
Tandlægen skal derfor ind i tandens rod og fjerne den døde nerve samt fylde roden med et materiale i det hulrum, hvor nerven en gang var.
Det er vigtigt, at dette hulrum er helt tæt.

 

FÅ BILLIG FINANSIERING FÅ BILLIG FINANSIERING

FÅ BILLIG FINANSIERING

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

SE LÅNEMULIGHEDER

Hvorfor opstår rodspidsbetændelsen?

Rodspidsbetændelse kan opstå af forskellige årsager. Det kan enten skyldes, at en rodbehandling, som man tidligere har fået lavet, ikke længere holder tæt.

Derudover kan en rodspidsbetændelse også skyldes, at et dybt cariesangreb i en tand, hvis en tidligere fyldning knækker eller at en tand bliver udsat for et traume hvor blodforsyningen afskæres.

Det er derfor muligt for bakterier, der har overlevet rodbehandlingen eller fundet vej ind til roden, efterfølgende at sive ud af roden og give betændelse.

En rodspidsamputation kan også være nødvendig hvis der forekommer infektion omkring rodspidsen.

Hvordan ved du, at der er betændelse i tanden?

Du kan opleve tandrodsbetændelsen på flere måder – uden symptomer eller med pludselig opståede symptomer.

I nogle tilfælde vil du opleve tyggeproblemer og at tanden føles højere end andre tænder i munden.

I andre tilfælde vil du opleve pludselige symptomer med kraftig hævelse og smerter. Her vil du også kunne få en tandbyld.

Uanset hvilken situation der er tale om, er det nødvendigt at gøre noget ved betændelsen - symptomer eller ej.

behandlinger-rodspidsbetaendelse

Hvad skal du være opmærksom på

En tand består af flere forskellige vævstyper. Øverst er tandens krone lavet af den hårde tandemalje, hvor den nedenunder består af rodcement. Under rodcementen befinder tandbenet sig, dette er også kaldet dentin. Herfra er der cirka tre rødder fra hver tand som sidder fast på kæbebenet.

I tandens hulrum findes det der kaldes pulpa. Pulpa består af blodkar, nerver og bindevæv, der føres ned gennem rodkanalerne. Pulpa er med til at sikre, at din tand ikke overbelastes og signalere også når der er et hul på vej i tanden.

Et hul skal behandles for at undgå betændelse

Hvis der opstår et hul i tanden, vil pulpa som sagt, begynde at sende signaler. Dette kan for eksempel være i tilfælde, hvor der drikkes kolde eller varme drikke, hvor der opstår smerter – såkaldte isninger.

Hvis et hul ikke behandles, vil det på sigt føre til, at der opstår rodspidsbetændelse. Dette sker da, der vil opstå betændelse i tandens pulpa, og disse bakterier trænger ned igennem tanden og ned i tandens nerve og rod.

Immunforsvaret vil forsøge at afgrænse betændelsen og lukke den inde i en cyste. Selvom der dannes en cyste, vil betændelsen ikke gå i sig selv, men bakterierne vil stadig gemme sig i rodkanalen. Hvis man forsat ikke behandler hullet, selvom der opstår smerter, vil det i sidste tilfælde føre til, at tanden dør.

Hvad er proceduren for en rodspidsbehandling?

  • Tandlægen kan forsøge at lave den eksisterende rodbehandling om. Dette er i nogle tilfælde den bedste løsning og i andre tilfælde vil det være umuligt
  • Tandlægen kan foretage en rodspidsoperation, hvor det utætte område (rodspidsen) forsegles med en speciel plastforsegling ”Retrogradfyldning”
  • Tandlægen kan vælge at trække tanden ud, hvilket omgående og med 100% garanti vil løse problemet her og nu. Denne løsning kan imidlertid ikke anbefales, da patienter herved mister en tand, og får et nyt problem

Hvordan behandler tandlægen rodspidsbetændelse?

Der findes tre forskellige muligheder til behandling af en rodspidsbetændelse, som nævnt ovenfor.

Den bedste behandling af rodspidsbetændelse består i at udrense kanalerne i tanden, og fylde den igen med en speciel "gummiprop". Dette gør, at betændelse og symptomer forsvinder, og knoglen omkring rodspidsen heler op.

Som en stor plastfyldning

Indgrebet foretages under lokalbedøvelse, og føles på samme måde som at få lavet en stor plastfyldning.

Forskellen er, at tandlægen ved denne operation arbejder på roden i stedet for gennem tandkronen. Dette kræver, at tandlægen laver et lille snit i tandkødet, som efterfølgende sys sammen med nogle få sting.

Selve boringen på tanden gør ikke ondt, men lyden kan føles meget høj. Indgrebet varer typisk 30-45 min.

Ønsker du at blive kontaktet?

Udfyld da venligst kontaktformularen. Herefter ringer vi dig op snarest muligt.

Vil du høre mere om vores behandlinger eller bestille en tid?

Find Godt Smils kontaktoplysninger her