Tandkroner

Hvis uheldet er ude, og man har knækket et stykke af sin tand, eller ens tand blot er skadet fra tidligere behandlinger, kan en porcelænskrone være løsningen.

Formål Beskyttelse af risikotand
Opheling 3 – 4 uger
Besøgstid per gang 45 – 60 minutter
Resultat Kronebehandlet tand
Bedøvelse Lokalbedøvelse – tilvalg: Narkose eller sedering
Holdbarhed Permanent løsning
Interval Kontrol ved eftersyn
Garanti DK’s længste garanti: 5 år på kroner
Tilskud
(medlemmer af “danmark”)
Få op til 50% af udgiften dog max 560 kr. i gruppe 5 og 2.100 kr. i gruppe 1 og 2
Antal besøg 2 – 4 besøg på klinikken

Tandkroner

Hvad er Tandkroner?

En porcelænskrone er en kappe eller en hætte, der sættes uden på resterne af en eksisterende tand for at forstærke og undgå, at den knækker.

Kronen er en smuk og stærk løsning, der holder i mange år.

Få billig finansiering

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

Ret op på skaden, inden det er for sent

Hvis en tand er blottet, er det nødvendigt at rette op på skaden, og behandler man ikke den knækkede tand, kan det føre til yderligere skader på de omkringliggende tænder og tandkød. 

Skaden kan genoprettes ved eksempelvis en porcelænskrone.

Porcelænskronen er en kunstig genetablering af den skadede tand.

Kronen sættes oven på den eksisterende tand, så den omslutter tanden.

Hver enkelt porcelænskrone bliver tilpasset den enkelte patient og bliver støbt, så den passer til de eksisterende tænder.

Hvilke typer porcelænskroner findes der?

I dag laves der kroner enten i porcelæn eller i metal, men i porcelæn vil man opnå det mest naturlige og flotteste resultat.

Der kan dog kan der være situationer, hvor den bedste løsning vil være at anvende en metalkrone eller en kombination af metal og porcelæn.

Dette gør sig gældende ved kindtænder, hvor en kombination af begge materialer vil blive anbefalet.

Få en krone der matcher dine egne tænder

Porcelænskronen fremstår i hvidt porcelæn, og det er muligt at få den i en nuance, der matcher dine naturlige tænder.

Det er derfor svært at skelne mellem en krone og dine naturlige tænder. Kronen cementeres fast, og vil, efter kort tid, føles som en naturlig tand.

Porcelænskroner kan være lavet på et fundament af metal (denne type kaldes for en metalkeramisk krone) eller i rent porcelæn. Sidstnævnte kaldes for fuldkeramiske porcelænskroner.

Ved konsultationen informerer vi gerne om forskellen på porcelænskronerne, og rådgiver om, hvilken krone der vil være den bedste i netop dit tilfælde.

Udfyld vores kontaktformular, og bliver kontaktet af din lokale Godt Smil tandlæge >>

Hvornår anvendes en porcelænskrone?

En porcelænskrone kan være nødvendig i flere forskellige situationer.

Det kan være nødvendigt med en porcelænskrone i tilfælde af:

– Tanden er knækket

– Hvis tanden har store huller

– Dårlige fyldninger fra tidligere

– Store revner

– Svag tand efter rodbehandling

Hvis tandroden er sund, og der ikke er andet i vejen med tanden, kan en tandlæge blot placere en porcelænskrone på toppen af den skadede tand.

Hvis tandroden derimod mangler, er det nødvendigt at etablere en bro mellem de omkringliggende tænder, hvor disse fungerer som søjler for den skadede tand.

En bro består af flere porcelænskroner, der er sat sammen.

Mangler man en eller flere tænder, kan man få isat en bro som erstatning.

En tandbro bliver cementeret på en eller flere tænder på hver side af de tænder, der mangler.

Når tandlægen har cementeret broen, sidder den fast og kan ikke tages ud.

Læs her mere om tandbroer, og hvordan de laves her.

Sådan monteres porcelænskronen

Før monteringen af porcelænskronen kan igangsættes, er det nødvendigt først at forberede tanden ved at klarlægge, hvilken type af porcelænskrone der er nødvendig. Herefter figurstøbes tanden, og der påsættes en midlertidig krone, der skal sidde, mens den permanente støbes og laves.

Der bestemmes også, hvilken farve kronen skal have for at matche de omkringliggende tænder. Når porcelænskronen er fremstillet og tilpasset, vil den blive indsat og limet fast på tanden.

Dog kan det være nødvendigt, hvis tanden er rodbehandlet eller det meste af tandkronen mangler at sætte en stift i tandroden, som den nye porcelænskrone bliver fæstnet på.

Porcelænskroners holdbarhed

Der er desværre ikke en forudbestemt holdbarhed på porcelænskroner. Hvor længe den holder, er forskellig fra person til person.

Dette skyldes, at alle har forskelligt bid og slid i forhold til, om man for eksempel skærer tænder om natten.

Dog holder de fleste porcelænskroner oftest i flere årtier, men personer, der har et højere slid på deres tænder, vil opleve en markant kortere levetid for deres porcelænskroner.

Porcelænskroner med et naturligt udseende

Før porcelænskronen blev taget i brug, anvendte tandlæger guld eller andre former for plomber til at fylde tanden ud med for at undgå yderligere skade på tanden.

Dette resulterede dog i en høj synlighed af den ændrede tand, og man gik i stedet over til at anvende porcelænskroner.

Med en porcelænskrone bliver det muligt at lave en erstatning til den ødelagte tand, som har samme farve som de andre tænder, samtidig med at dens struktur og udseende ligner en almindelig tand så meget som muligt.

Porcelænskroner og broer – trin for trin:

  1. Tanden slibes til, og der tages et silikoneaftryk
  2. Tandlægen monterer ofte en midlertidig krone, som har til formål at beskytte tanden
  3. En til to uger efter fjernes den midlertidige krone, og den endelige porcelænskrone monteres

Tandkroneprocessen i detaljer:

1

Første besøg: Undersøgelse og kontrol

Inden en kronebehandling påbegyndes er det nødvendig med en undersøgelse af den pågældende tands status, såvel som resten af mundens status.
Det er det for at kunne skabe det bedste resultat og ikke mindst for at sikre holdbarheden af kronen.

Tanden røntgen fotograferes. Dette er vigtigt for at kontrollere tandknoglen omkring tanden. Er tandknoglen ikke intakt kan det være tegn på parodontose.

Parodontose er vigtigt at få behandlet inden tanden kronebehandles.

Røntgenbilledet vil også kunne afsløre om tandroden er god nok til at sætte en krone på.

I nogle tilfælde er der betændelse på tandroden.

Denne betændelse kan udløse behov for at tanden rodbehandles inden den krones.

Måske er din tand allerede rodbehandlet. Det er typisk rodbehandlede tænder, som kræver kronebehandling.

I disse tilfælde er det vigtig at kontrollere rodbehandlingen inden tanden krones. Det skal sikres at tandroden er betændelsesfri inden tanden omsluttes af en krone.

2

Andet besøg: Opbygning og aftryk

Tanden som skal krones skal nu, hvis den er knækket, bygges op og slibes til en lille stub så der bliver plads til at den kan omsluttes af den hætte, som selve kronen udgør. I nogle tilfælde, hvis tanden er rodbehandlet, kan der også være behov for at isætte en fiberstift.

3

Aftrykket skal sendes til den laboratorie tandteknikker, som skal lave og udforme kronen individuelt ud fra aftrykket taget i munden. Når kronen er færdig, sendes den retur til tandklinikken.

I den mellemliggende periode påsættes en midlertidig krone på tandstubben. Denne er vigtig, da den holder tandkødet væk, så kronen passer når den kommer retur.

Tidshorisonten mellem andet og tredje besøg er typisk to uger.

4

Tredje besøg: Afsluttende cementering af kronen

Når kronen er retur fra laboratorietandteknikeren, skal kronen prøves på og det skal nu tjekkes om farven, højden og formen er præcis, som ønsket.

Når det hele stemmer er tanden klar til at blive fast cementeret på tandstubben. Kronen sættes fast med cement.

Når den sidder fast er det igen nødvendigt med et røntgenbillede for at sikre der ikke sidder cementrester under tandkødet, da det vil give problemer med betændelse i tandkødet.

Tanden og kronen er nu klar til brug og garantipapirerne medgives. Skulle der opstå problemer med de materielle dele af kronen laves dette på garantien inden for kronens 5 første år.

Det er vigtigt at du holder godt rent omkring din krone. Der kan ikke komme caries i en krone, men tandkødet omkring kronen kan trække sig, hvis der ikke holdes optimalt rent eller hvis du børster for hårdt. Hvis tandkødet trækker sig kan der komme caries langs krone kanten.

Sørg for at passe dine regelmæssige tandeftersyn, så opdages eventuelle problemer i tide til de kan forebygges.

Spørg også gerne din tandlæge eller tandplejer til råds omkring, hvordan du holder din tandkrone godt rent så den holder længst muligt.

Tillykke med din nye tandkrone, som omslutter, beskytter, styrker og trykfordeler, så din tand kan holde i mange år uden du skal bekymre dig om at den knækker når du tygger.

Folk spørger også om:

Hvad er en krone på en tand?

En krone på en tand er en slags hætte, som omslutter det tilbageværende tand og beskytter den mod at knække. Især rodbehandlede tænder kan have brug for en krone til at beskytte og tryk fordele, så tanden ikke knækker under tygning.

Hvor længe holder en krone på tanden?

Holdbarheden på en tandkrone afhænger af, hvad den udsættes for. Typisk vil garantien på en tandkrone være 5 år. Tandkroner kan dog sagtens holde både 10 og 20 år med det rette vedligehold.

Hvad koster det at få lavet en krone på en tand?

Prisen på en krone er fra 3495 kroner. Hvis din tand skal rodbehandles inden, kommer dette oveni prisen. Der skal som minimum altid tages et røntgenbillede, inden tanden krones, og der lægges en bedøvelse, når tanden slibes klar til kronen.

Hvad koster en Fuldkeramisk krone?

Prisen på en fuldkeramiskkrone er fra 3495 kroner. Der skal som minimum altid tages et røntgenbillede, inden tanden krones, og der lægges en bedøvelse, når tanden slibes klar til kronen. Få en nøjagtig pris for behandlingen af din tand ved et besøg på klinikken.

Hvad koster en porcelænskrone? 

Prisen på en porcelænskrone er fra 3495 kroner. Der skal som minimum altid tages et røntgenbillede, inden tanden krones, og der lægges en bedøvelse, når tanden slibes klar til kronen. Få en nøjagtig pris for behandlingen af din tand ved et besøg på klinikken.

Er der garanti på en tandkrone?

Hos Godt Smil Tandlægerne har vi 5 års garanti på vores kroner. Det betyder, at du får garantipapirer med på din krone, og skulle der opstå problemer med materielledele af kronen, laves dette på garantien, inden for kronens 5 første år.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en krone på en tand?

En krone på en tand er en slags ”beskyttelseshætte”, som holder sammen på tanden – og som fordeler tyggetrykket.

En tandkrone er nødvendig, hvis du har skrøbelige tænder, som let knækker.

Rodbehandlede tænder – og tænder med store fyldninger – er potentielle kandidater til en tandkrone behandling.

Kontakt os her på siden

Hvor længe holder en krone på tanden?

En tandkrones holdbarhed afhænger af, hvor godt du passer på den.

Den skal børstes og behandles, som var det en naturlig tand.

Du bør dog i gennemsnit kunne forvente en holdbarhed på omkring 10 – 15 år.

Hvad koster det at få lavet en krone på en tand?

Prisen for en krone ligger fra omkring 4.000 kroner.

Du får tilskud, hvis du er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Hvis din tand skal rodbehandles eller opbygges i plast, kommer dette oven i prisen.

Hvordan ser en krone ud på tanden?

En krone er formet som en tand.

Det betyder, at den sidder om tanden som en hætte og beskytter tanden mod tryk ved tygning af hårde fødevarer.

En krone vil typisk udformes, så den ligner dine andre tænder.

Kan man fjerne en krone?

Ja, det er muligt at fjerne en krone.

Fjernelse af en krone vil dog i nogle tilfælde kræve en ny krone.

Hvis det lykkedes at fjerne kronen, uden den går i stykker, kan det være muligt at sætte den på igen.

Ved rodbehandling af en kronebehandlet tand, kan der være behov for at fjerne kronen.

Er der garanti på en tandkrone?

Ja, du bør kunne forvente garanti på din krone.

Sørg for at spørge ind til garanti, inden du vælger hvilken tandlæge, der skal lave en krone på din tand.

Hvornår skal en krone skiftes?

En krone skal som udgangspunkt kun skiftes, hvis den bliver utæt og ikke længere kan holde skidt og bakterier ude.

Det betyder, det er vigtigt med det daglige renhold (tandbørstning/tandtråd).

Og de regelmæssige undersøgelser er vigtige for at sikre, at det opdages i tide, hvis den skulle blive utæt.

Se priser på tandkroner

Fuldkeramisk krone Fra 3995 kr.
Porcelænsfacade Fra 3.995 kr.
3-leddet porcelænsbro Fra 11.995 kr.

*Se forbehold ifm. tilskud, når enten gruppe 1, 2 eller 5 er udvalgt.

Få billig finansiering

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

Skal vi kontakte dig?

Udfyld formularen – så ringer vi dig op inden for 24 timer på hverdage.
Vi ringer normalt mellem kl. 8 – 16.