Tandpine kan opstå pludseligt, og er kroppens måde at fortælle dig, at der er noget galt. Uanset graden af tandpine er det afgørende, at du får behandlet problemet hurtigst muligt.

Afhjælp akut tandpine

Ved akut tandpine skal du altid kontakte din tandlæge, så du kan blive behandlet. Hos Godt Smil vil vi altid, uanset om du er patient hos os eller ej, bestræbe os på at finde en tid til dig samme dag, som du kontakter os.

Find din lokale Godt Smil tandlæge her

 

Vi kan dog ikke garantere, at du kan komme til – ej heller, at du kan komme på den klinik, som du plejer at besøge. Du bedes kontakte os telefonisk – og ikke via e-mail, da det ikke er sikkert, at vi læser din henvendelse samme dag, som du sender den.

Henvisning til tandlægevagten udenfor normale åbningstider

Uden for vores normale åbningstider, som er mandag til fredag, henviser vi til Tandlægevagten i den pågældende region. Tandlægevagten holder åbent lørdage og søndage.

Du finder Tandlægevagtens kontaktoplysninger via Tandlægeforeningens hjemmeside her. Vi gør opmærksom på, at klinikkerne har forskellige åbningstider, men dette vil vi orientere dig om i telefonen. Vi sidder klar til at hjælpe dig – så tøv ikke med at ringe.

Hvad kan akut tandpine skyldes?

Der kan være flere forskellige årsager til at der opstår akut tandpine. Nogen af disse kan være: 

  • Cariesangreb i tanden der er nået ind til nerven, og smerten vil føles jagende og konstant eller i bølger
  • Det kan være en knækket tand, der kan føre til at noget af nerven er blottet, og det gør ondt, når du får noget der er koldt eller varmt
  • Følsomme tandhalse der kan føre til lettere smerter. Disse skyldes oftest en for kraftig tandbørstning
  • Træthedsbrud i tanden, også kaldet en infraktion, der gør at tanden føles øm, når den rammer noget hårdt

Betændelse kan være årsagen

Hvis dit tandkød er ømt eller hævet kan det skyldes, at nerven i tanden er død og betændelsen har spredt sig til rodspidsen og området omkring den. Det kan også skyldes, at der er betændelse omkring en visdomstand der endnu ikke er frembrudt. Er der ikke er plads til tanden vil tandlægen anbefale dig at få fjernet visdomstanden.

Har du en mistanke om betændelse i din visdomstand? Få mere information her >

Andre årsager til akut tandpine

Hvis det gør ondt i en eller flere af dine tænder når du tygger, kan der igen være mange årsager.

Det kan som nævnt skyldes at der er betændelse rundt om tanden, men også en ny fyldning der har været for høj, visdomstand i overmunden der tygger ned på tandkødet omkring visdomstanden i undermunden eller hvis du har bidt i noget hårdt, som har forårsaget en forstuvet tand.

Tandpine kan også komme snigende, og behøver ikke at være akut. Læs mere om tandpine her.

trustpilotudtalelse - akut tandpine

Udtalelse fra kunde

Akut behov for tandlæge. Pro Behandling Trods stor tandlæge skræk som de tog meget seriøst.... Så tusind tak for det

Godt Smil -

5 / 5 Stjerner

Anmeldt af: kasper johansen

Akut tandpine og ingen åben tandlæge:

Hvis man har fået akut tandpine og ikke har mulighed for, at komme til tandlæge, er der en række ting man kan forsøge indtil man har mulighed for at komme til tandlægen.

Kontakt vagtlægen ved slemme tilfælde

Hvis du har en tand der er øm enten ved tryk eller du kan mærke eller se at der er hævelser i tandkødet, kan man ringe til vagtlægen, som i slemme tilfælde har mulighed for at give en recept på antibiotika.

Har du derimod knækket en tand, hvor tungen bliver generet på grund af den skarpe kant der er kommet, så har du mulighed for at anvende en neglefil.

Neglefilen kan afrunde tand, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke kræver særlig meget før tanden ikke længere er skarp. På apoteket kan man købe et tandkit, som indeholder et midlertidigt fyldingsmateriale, som former sig om den knækkede tand.

Sørg for at læse brugsvejledningen grundigt.

Håndkøbsmedicin til smertelindring

Almindelig håndkøbsmedicin kan også anvendes til smertelindring. Men sørg altid for at kontakte din tandlæge hurtigst muligt. Tandlægen vil komme med gode råd du kan følge indtil du kan blive behandlet.

Sørg i mellemtiden for at holde den irriterede tand ren med tandbørstning og tandtråd. Hvis du har et hul eller fraktur i tanden, kan der også anvendes tyggegummi til at dække hullet med. 

Ønsker du at blive kontaktet?

Udfyld da venligst kontaktformularen. Herefter ringer vi dig op snarest muligt.

Tandpine?

 Kontakt os
Loading...