Billig tandlæge Billig tandlæge
Godt smil - menu
SØG
Knækket tand
Knækket tand

Knækket tand

Godt Smil hjælper dig
med den rigtige behandling

Bliv kontaktet

Tænder er som udgangspunkt meget stærke. Alligevel kan det dog ske, at der slås en flig af emaljen eller at en eller flere tænder knækker.

FÅ BILLIG FINANSIERING FÅ BILLIG FINANSIERING

FÅ BILLIG FINANSIERING

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

SE LÅNEMULIGHEDER

Årsager til knækkede tænder

Skader på tænderne kommer oftest som et resultat af et traume. Har du eksempelvis bidt tænderne hårdt sammen, fået et stød eller slag i hovedet kan det udløse et traume i tanden. Tænder der er i risiko for at knække, er ofte svækkede tænder. Nogle tænder bliver svækket efter en rodbehandling.

Tænderne kan også knække som følge af et træthedsbrud. Små udvidelser og sammentrækninger grundet ældre sølvfyldninger kan forårsage knækkede tænder.

Hvis tandlægen vurderer, at tanden vil knække, udskiftes sølvfyldningen til en plastfyldning eller krone. På den måde undgår du et brud på tanden, og der bibeholdes så meget af den sunde tandsubstans som muligt.

Har du en knækket tand? Kontakt din lokale Godt Smil tandlæge her >>

En anden årsag til knækkede tænder er store huller i tænderne. Hullerne kan ødelægge emaljen og dermed svække tanden i en sådan grad, at et stykke af tanden knækker af.

Hvis et større stykke af tanden knækker af, og nerven er skadet, vil du kunne opleve smerte, når tanden udsættes for enten kold eller varm luft, drikkevarer, mad og spyt.

Smerte fra en flækket tand kan være konstant eller komme og gå. Nogle føler smerte, når de tygger. Det skyldes det tryk, som tanden belastes med under tygningen.

Når du tygger med den knækkede tand, udvider revnen sig, og når trykket stopper, mindskes revnen igen.

Læs mere om revner i tænderne her >>

Hvilken behandling kan du forvente?

Der er flere behandlingsmuligheder ved en knækket tand. Behandlingen afhænger af, hvor alvorlig tandfrakturen (tandskaden) er.

Er tanden skadet i den ydre del, kan din tandlæge ofte reparere den med en tandfyldning. Ved et mere alvorligt brud, har tanden ofte brug for en omsluttende restaurering i form af en krone.

Et brud hvor tanden knækker og tandens nerve er involveret er alvorligt. I et sådant tilfælde er tandlægen nødt til at fjerne kar- og nervevævet i tanden via en rodbehandling – og derefter forsyne tanden med en krone.

Tryk her for at læse mere om kroner

Mange oplever også mindre revner i emaljen. Det er små overfladiske revner, der kun påvirker tandens emalje og ikke nerven i tanden. Emaljeinfraktioner kræver kun sjældent behandling. Langt de fleste mennesker har mindre infraktioner. Din tandlæge vil nævne det, hvis tanden kræver behandling.

Hvis du har en knækket tand, bør du altid søge tandlæge med det samme. Du kan ikke selv behandle en flækket tand.

Ved tandlægen afgøres det, hvilken form for behandling, som er nødvendigt i netop dit tilfælde. Oftest vil en knækket tand med en beskadiget nerve ende med en rodbehandling. Du bør kontakte tandlægen hurtigst muligt, hvis der er symptomer såsom smerter ved indtagelse af varme og kolde fødevarer.

Hvis tanden er knækket som følge af et slag, og det bløder fra området, bør du tage et stykke gaze eller køkkenrulle og opretholde et tryk på det blødende område i ca. 10 min. indtil blødningen stopper.

Du kan derefter påføre området is i et viskestykke. På den måde mindskes hævelsen og smerten reduceres.

Det er som regel en god idet at tage smertestillende, så smerten reduceres. Tag aldrig større mængder smertestillende, end det anbefales.

Kan I behandle en flækket tand?

Ja vi kan godt behandle en tand, som er flækket eller knækket. Behandlingen af tanden afgøres af, hvordan og hvor meget tanden er knækket. Det er altså afgørende, hvor meget tand der står tilbage.

I nogle tilfælde kan tanden reddes med en plastfyldning.

Tanden er knækket eller flækket – hvad gør man?

Er din tand knækket eller flækket, så skal det vurderes hvor meget af din tand, der er tilbage. Er der en hel del af tanden tilbage, kan vi bygge tanden op med plast.

Er der kun en lille smule tand tilbage, skal det vurderes i form af et røntgenbillede, hvorvidt tanden kan bevares med en rodbehandling og en krone - eller om den bør fjernes.

Hvorfor knækker en tand?

En tand kan knække af flere årsager, men ofte knækker den fordi, den er skrøbelig. Mange rodbehandlede tænder knækker let, fordi tanden er mere skrøbelig, når den er rodbehandlet.

Undgå at din rodbehandlede tand knækker ved at investere i en krone. Kronen beskytter tanden mod at knække.

Hvad koster det at få lavet en knækket tand?

Prisen for behandlingen af en knækket tand afhænger af, hvor meget af din tand som er knækket.
Er det en kun en lille del, ville du kunne nøjes med at få lavet en plastfyldning.

Er det en større del, kan det være nødvendigt at supplere plastbehandlingen med en krone, der som et tyndebånd holder sammen på plastfyldningen.

Ønsker du at blive kontaktet?

Udfyld da venligst kontaktformularen. Herefter ringer vi dig op snarest muligt.

Vil du høre mere om vores behandlinger eller bestille en tid?

Find Godt Smils kontaktoplysninger her