Billig tandlæge Billig tandlæge
Godt smil - menu
SØG
Revner i tænderne
Revner i tænderne

Revner i tænderne

Spørg din tandlæge til råds

Bliv kontaktet

Revner i tænderne er et ofte forekomment problem, som opstår i både emajle og dentin (tandbenet).
Da revnerne kan være svære at se, diagnosticeres disse oftest ud fra patientens symptomer.
Vær derfor altid opmærksom på jag og smerter, når tanden belastes.

FÅ BILLIG FINANSIERING FÅ BILLIG FINANSIERING

FÅ BILLIG FINANSIERING

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

SE LÅNEMULIGHEDER

Hvordan opdager du en revne i tanden?

Da revner (infraktioner) ofte er usynlige, diagnosticeres de hyppigt ud fra patientens symptomer. Symptomerne vil oftest være tilbagevendende jag, når tanden belastes ved tygning eller ved temperaturpåvirkninger.

Revner ses ofte i kindtænderne, og det er yderst sjældent, at man ser den samme type i fortænder og hjørnetænder. Revnerne kan være vandrette og lodrette. Lodrette revner kan gå ned i roden, og vil derfor få en dårlig prognose. De kan udvikle sig, men det er ikke til at forudsige.

Er det normalt - og hvorfor får man dem?

Det er normalt, at der forekommer meget små revner i emaljen, som opstår af belastning og slid gennem årene. De er ikke farlige, og de skal derfor ikke behandles.

Revner kan også opstå i tandbenet som et slags træthedsbrud i tanden efter mange års slitage, eller som et traume på tanden, hvis man f.eks. har tygget hårdt i et peberkorn eller fået et slag på kæben. Hvis tanden samtidig er svækket af tidligere behandlinger, er den mere udsat.

Særligt gamle sølvfyldninger kan være årsag til, at der opstår revner, da fyldningen udvider og trækker sig sammen ved indtagelse af kolde og varme fødevarer.

Hvad kan du selv gøre for at forebygge revner i tænderne?

Revner i ubehandlede tænder ses kun meget sjældent. Derfor skal du først og fremmest undgå at få huller i tænderne. God mundhygiejne vil også hjælpe til, at gamle fyldninger holder længere.

Udskiftning af fyldninger bør kun ske om nødvendigt, da der forsvinder lidt af tanden, hver gang fyldningen udskiftes. Har du meget store fyldninger i dine kindtænder, eller skærer du tænder, kan det være en god ide at få dem repareret med et stærkere materiale end plast, f.eks. porcelæn.

Vidste du, at:

  • Revner i tænderne opstår for omkring 10% af alle voksne - især 30-50-årige
  • Du selv kan afhjælpe revner i tænderne ved at have en god mundhygiejne
  • Du bør gå til tandlægen, hvis du oplever ubehag i form af smerter eller jag fra tanden
  • Behandlingen afhænger af revnens karakter og størrelse

Hvis man oplever tilbagevendende jag under tygning eller påvirkning fra indtagelse af varme og kolde fødevarer, bør man kontakte sin tandlæge, da dette kan være et tegn på en revne i tanden.

Det er afgørende at få igangsat behandlingen hurtigst muligt, da det hurtigt kan udvikle sig i en negativ retning. Hvis patienten ikke kan lokalisere, hvor smerten kommer fra, er det også svært for tandlægen at diagnosticere revnen. Tandlægen har derved en bidepind, som i mange tilfælde kan afsløre, hvis der er en revne.

Hvis revnen sidder i en tand med en gammel fyldning, fjernes fyldningen. Hvis tandlægen vurderer, at tanden kan limes sammen, laves der i første omgang en ny plastfyldning. Tanden slibes her lidt ned, så der ikke tygges direkte p revnen. Patienten bør herefter være særlig opmærksom på smerte fra tanden.

Oplever patienten fortsat smerte efter limningen, kan der laves en midlertidig krone, der sættes på tanden. Den midlertidige krone dækker hele tanden, og holder den stærkere sammen end plastfyldningen.

Hvis symptomerne ikke forsvinder efter denne behandling, skal der laves en rigtig krone til tanden. Er patienten herefter heller ikke symptomfri, er en rodbehandling med efterfølgende kronebehandling nødvendig.

Har du en revne i en tand, der gør ondt, må du have tålmodighed og indstille dig på, at det kan tage tid og være forbundet med både ubehag og omkostninger, før tanden er færdigbehandlet. Lyt til din tandlæge og følg hans/hendes råd.

Ønsker du at blive kontaktet?

Udfyld da venligst kontaktformularen. Herefter ringer vi dig op snarest muligt.

Vil du høre mere om vores behandlinger eller bestille en tid?

Find Godt Smils kontaktoplysninger her