Billig tandlæge Billig tandlæge
Godt smil - menu
SØG
Røntgen
Røntgen

Røntgen

Få klarhed over dit tandsæt

Bliv kontaktet

Røntgenbilleder bruges af tandlægen, for at kunne diagnosticere tænder og knogle. Hos Godt Smil tager vi dine røntgenbilleder, mens du sidder i stolen.
Har du et større behandlingsbehov har vi også panorama scannere på alle vores klinikker, der giver tandlægen det fulde overblik over dit tandsæt.

FÅ BILLIG FINANSIERING FÅ BILLIG FINANSIERING

FÅ BILLIG FINANSIERING

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

SE LÅNEMULIGHEDER

Røntgenbilleder

Et røntgenbillede dannes af røntgenstråler, og viser tænder og knogle i munden.

Røntgenstrålerne kan trænge gennem menneskets væv - også tænder og knogle - og kan derfor give tandlægen et billede af tænder og knogles placering og tilstand i munden.

Røntgenbilleder gengives ved lyse og mørke toner, hvoraf de lyse toner er mundens hårde væv såsom tænder og knogle, mens mundens bløde væv, hud og muskler ikke aftegnes på billederne, men fremstår som mørke områder på billederne. Tandfyldninger fremstår hvidlige.

Hvorfor skal jeg have taget et røntgenbillede?

Røntgenbilledet tages for, at tandlægen kan se knoglen og de dele af tænderne, der ikke er synlige i munden. Det er ikke altid nødvendigt med et røntgenbillede, når man er hos tandlægen.

Ved eftersyn eller undersøgelse beslutter tandlægen om et røntgenbillede er nødvendig for at kunne afgøre, om der er sygdom i tænderne eller knoglen.

Det kunne f.eks. være ifm. en rodbehandling. Der kan også være brug for et røntgenbillede for at finde ud af, om en sygdom har udviklet sig til det værre, eller for at se om en behandling har hjulpet.

Hvilken type røntgenbilleder har vi på klinikkerne?

Alle Godt Smil klinikker er indrettet med det nyeste og mest moderne udstyr, der findes på markedet for tandbehandling.

Den nyeste teknologi er med til at sikre dig tandbehandling af høj kvalitet. Ved alle tandlægestole på Godt Smil klinikkerne er der installeret et digitalt røntgenapparat med en fladskærm.

Ved hjælp af det digitale apparat kan vi tage røntgenbilleder på under to minutter, vise dem på en skærm og diskutere dem med dig.

Detaljerede 3D billeder

Alle klinikkerne har desuden installeret egen panorama scanner, og kan derfor tilbyde digitale 3D panoramaoptagelser af hele tandsættet og kæbeleddet. Panoramaoptagelser er især meget anvendelige ved implantologi og kirurgi.

Panorama scanneren står i et særskilt rum, og filmen er uden for munden under undersøgelsen. Den er derfor ikke forbundet med ubehag. Man skal blot sidde eller stå stille under optagelsen, der tager mindre end et halvt minut.

behandlinger-roentgen

Hvornår er der behov for at tage et røntgenbillede?

Den røntgenundersøgelse der oftest bliver udført, er den såkaldte bite-wing, der viser tændernes kroner og en del af den tandbærende knogle.

Bite-wings tages regelmæssigt ved eftersyn eller, når tandlægen har mistanke om, at der er forstadier til huller i tænderne, som er vanskeligt tilgængelige ved det almindelige eftersyn, f.eks. hvis tænderne sidder tæt sammen.

Opdag et hul inden det er for sent

Et hul eller forstadiet til et hul ses på billedet som et mørkere område i tandfladen, og kaldes en carieslæsion.

Hvis læsionen går igennem tandens yderste lag (emalje), og danner en fordybning, foreslår vi, at der laves en fyldning i tanden. Går læsionen ikke igennem emaljen, kan man i nogle tilfælde hindre, at den udvikler sig.

Efter et til to år vil tandlægen som regel tage et nyt billede for at se, om læsionen er standset - eller om den er blevet større.

Der er som regel behov røntgenbilleder af tænderne:

  • Før en tand trækkes ud
  • Før, under og efter en rodbehandling
  • Før en større behandling med f.eks. krone eller bro
  • Isættelse af den endelige krone, bro eller protese
  • Før og lige efter at et tandimplantat isættes

Der kan være behov for en panorama scanning:

  • Før fjernelse af visdomstænder
  • Før og efter, at implantater isættes
  • Før behandling med aftagelige del- eller helproteser

Vi modtager alle stråling dagligt, både kosmisk stråling fra rummet og stråling fra undergrunden. Denne type stråling kaldes baggrundsstråling, og ligner røntgenstråling. Ved et enkelt røntgenbillede får man stråling svarende til 4 - 12 timers baggrundsstråling.

Som patient kan man naturligvis fravælge at få taget røntgenbilleder, ligesom man kan fravælge en behandling. Konsekvensen kan imidlertid være, at tandlægen ikke kan gennemføre en tilfredsstillende undersøgelse og behandling.

De mængder stråling, man får i forbindelse med undersøgelse af tænder og kæber hos tandlægen anses for så små, at en skadelig effekt ikke kan registreres. Derfor siger Sundhedsstyrelsen, at patienter hos tandlægen ikke længere skal beskyttes med f.eks. blygummiforklæde. Dette gælder også børn og gravide.

Ønsker du at blive kontaktet?

Udfyld da venligst kontaktformularen. Herefter ringer vi dig op snarest muligt.

Vil du høre mere om vores behandlinger eller bestille en tid?

Find Godt Smils kontaktoplysninger her