Rodspidsamputation

Rodspidsamputation behandling

Rodspidsamputation

Er det ikke lykkedes at fjerne betændelse ifm. en rodbehandling, kan det være nødvendigt med en rodspidsamputation.

Formål Fjernelse af betændelse ved at fjerne tandens rodspids
Resultat Rodamputeret tand uden betændelse på rodspids
Holdbarhed Sidste forsøg på at bevare tanden – afhænger af dit udgangspunkt
Opheling 6 – 12 måneder
Tilskud
(medlemmer af “danmark”)
Få op til 50% af udgiften pr. kanal ved rodspidsamputation – dog max 275 kr.
Bedøvelse Lokalbedøvelse – mulighed for at tilvælge fuld narkose eller sedering
Antal besøg 1 – 2 besøg på klinikken
Besøgstid per gang 60 minutter
Interval Kontrol ved tandeftersyn (hver 3., 6. eller 12. måned alt efter behov)
Fra kr. 1.295,-

Høj kvalitet til fair pris

Danmarks førende tandlæge

Spar op til 40%

Vi prismatcher alle tandlæger

‘Fremragende’ på Trustpilot

Flere end 500.000 patienter i DK

Rodspidsamputation

Rodspidsamputation, rodspidsoperation, rodresektion og retrograd rodfyldning – kært barn har mange navne.

Hver og et er de en betegnelse for, hvad man kan få brug for, hvis en rodbehandling blusser op igen og derfor ikke er nok i sig selv.

Her på siden kan du blive meget klogere på, hvornår en rodbehandling ikke er nok, og hvorfor det kan blive nødvendigt med en rodspidsamputation.

Hvad er en rodspidsamputation?

En rodspidsamputation er, hvad navnet antyder, en amputation af rodspidsen. Her er tale om et kirurgisk indgreb, hvor den inficerede rodspids fjernes. Dette kaldes også for en rodspidsoperation eller en rodresektion.

Efter fjernelse af tandens rodspids laves en såkaldt retrograd rodfyldning, der er en fyldning på tandens rod for at dække af der, hvor spidsen er fjernet.

Tandforsikring:
Få dækket op til 60%

– og vær dækket allerede fra dag ét

Hvornår skal min tand rodspidsamputeres?

Din tand kan få behov for en rodspidsamputation, hvis den allerede en gang er blevet rodbehandlet, og det pludselig blusser op igen.

Nogle gange er det nok at revidere rodbehandlingen. Altså at genudrense rodkanalerne, men i andre tilfælde er dette ikke nok, og tandlægen må i stedet fjerne tandens rodspids.

Dette kan også komme på tale, hvis din tand er bygget op om en stift. En stift gør det umuligt at komme ned i tandens rødder igen.

Rodpids amputation

Hvordan foregår en rodspidsamputation?

En rodspidsoperation foregår hos tandlægen i tandlægestolen, som du er vant til det. Du bedøves lokalt i munden i området, hvor operationen skal foregå. Herefter ligges et lille snit i gummen ved tandens rodspids.

Da tanden sidder fast i kæbeknoglen, må der tilmed bores et lille hul i kæbeknoglen, så der kommer adgang til tandens rod.

Herefter fjernes rodspidsen ganske forsigtigt, og der ilægges en afdækkende rodfyldning, inden der igen lukkes forsvarligt til.

Forskellige forhold og risici

Der er forskellige forhold, som tandlægen skal tage hensyn til afhængigt af, hvor i munden rodspidsamputationen skal foretages.

Ved et indgreb i underkæbens sideregioner skal tandlægen eksempelvis være meget forsigtig, da der løber en stor nerve i dette område af kæben.

I meget sjældne tilfælde kan denne nerve blive beskadiget under indgrebet, hvilket kan medføre større eller mindre følelsesløshed i underlæben i den side, hvor indgrebet er foretaget.

Grundig planlægning som en del af behandlingen

Det er derfor vigtigt med grundig behandlingsplanlægning forud for indgrebet, ligesom det er vigtigt, at patienten er informeret om risikoen – og accepterer denne, inden indgrebet påbegyndes.

Hos Godt Smil informerer vi altid om de risici, der er forbundet med indgrebet, således at du træffer en beslutning på baggrund af et velinformeret grundlag.

Her kan du læse mere om rodbehandling.

Hvad skal du være opmærksom på i forbindelse med indgrebet?

Hvis du tager medicin, som for eksempel blodfortyndende, eller lider af en sygdom, er det væsentligt, at du informerer tandlægen om dette, så han/hun kan tage de fornødne forholdsregler i forbindelse med indgrebet.

Er du ryger, skal du være opmærksom på, at helingsprocessen efter operative indgreb generelt er meget dårligere end hos ikke-rygere.

Derfor anbefaler vi, for at opnå den bedst mulige heling, at du stopper med at ryge nogle uger inden indgrebet – og først genoptager rygningen nogle uger efter amputationen af tandroden.

Kan man få afslappende medicin?

Er du nervøs for rodspidsoperationen, kan der gives beroligende inden rodspidsamputationen. Du skal dog ikke forvente at komme til at mærke noget ved rodresektionen, da du vil være forsvarligt bedøvet, inden indgrebet påbegyndes.

En lokalbedøvelse befrier dig desværre ikke for de lyde, som kan være forbundet med indgrebet. En beroligende tablet eller fuld narkose kan være en mulighed for dig, der er meget bekymret og bange blot ved tanken.

Hvordan har jeg det efter en rodspidsamputation?

Du har det som efter en hvilken som helst anden operation i munden. Du er smertedækket, til lokalbedøvelsen aftager. Tandlægen vil give dig smertestillende med til at sikre, at du kan klare dig efterfølgende.

Derudover må du ikke få pulsen op eller drikke og spise noget varmt, da dette kan sætte en blødning i gang efterfølgende. Det kan tilmed være en fordel at holde lidt koldt kompres på.

Tandlægen vil grundigt informere dig efter operationen i forhold til individuelle forhold og behov.

Kan behandlingen altid gennemføres – og hvad er succesraten?

En rodspidsamputation lykkes desværre ikke altid.

I nogle tilfælde kan tandlægen ikke gennemføre den planlagte behandling, da knoglen omkring tanden er for ødelagt til, at behandlingen kan lykkes, og du derved kan bevare tanden.

Roden kan være revnet, og det kan tandlægen i nogle tilfælde først se i forbindelse med operationen.

I sådanne tilfælde vil behandlingen i stedet være at fjerne tanden. Tandlægen vil informere dig undervejs, hvis der er forhold, som gør prognosen for den pågældende behandling dårlig.

Derved har du mulighed for at vælge at få tanden fjernet i stedet for at gennemføre rodspidsamputationen. Succesraten for en rodspidsoperation ligger på cirka 85%.

Huskeliste ved rodspidsamputation:

  • Oplys lægen, hvis du får medicin
  • Stop rygning, hvis du vil have det bedste resultat efter operationen
  • Ca. 85% af alle spidsrodsoperationer er en succes

Ofte stillede spørgsmål ifm. rodspidsamputation

Hvad koster en rodspidsamputation?

Prisen på en rodspidsamputation starter fra 1.295 kr. Du vil, inden operationen påbegyndes, få et prisoverslag på baggrund af en forudgående røntgenundersøgelse.
Læs mere om rodspidsamputation og priser her.

Hvorfor rodspidsamputation?

En rodspidsamputation bliver nødvendig, hvis man på anden vis ikke kan komme til rodspidsen. Det kan være, hvis en fiberstift sidder i vejen, eller hvis tanden i forvejen er rodfyldt.
Læs mere om rodspidsamputation.

Hvor lang tid tager en rodspidsamputation?

Tandlægen vil, inden tiden bookes, kunne give dig et estimat på din behandling. Det er dog ikke unormalt, at en rodspidsamputation kan tage mellem 45 og 60 minutter.
Læs mere om rodspidsamputation.

Hvornår får man rodspidsbetændelse?

Man får rodspidsbetændelse, når tandens nerve er irriteret eller generet. Det kan ske i form af et traume – altså et slag mod tanden. Skaden og rodspidsbetændelsen vil typisk opstå noget senere end slaget. Man kan også få rodspidsbetændelse, hvis man har et meget dybt hul i en tand, som går helt ind til nerven.
Læs mere om rodspidsbetændelse.

Se priser på rodbehandling her

Rodbehandling af fortand (1 kanal) : Fra 1.295 kr. :
Rodbehandling af kindtand (2 kanaler) : Fra 1.895 kr. :
Rodbehandling af kindtand (3 kanaler) : Fra 2.395 kr. :

Priserne er eksklusiv røntgen, bedøvelse og fyldning – Prisen kan variere fra klinik til klinik.

Få billig finansiering

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

Skal vi kontakte dig?

Udfyld formularen – så ringer vi dig op inden for 24 timer på hverdage.
Vi ringer normalt mellem kl. 8 – 16.