Tandpine kan komme pludseligt, og er kroppens måde at fortælle dig på, at noget er galt. Du bør derfor lytte til dine smerter og gå til tandlægen.

Hvorfor får man tandpine?

Trods den forebyggende indsats er der stadig mange, som får akut tandpine. Årsagen kan skyldes forskellige betændelsestilstande i mundhulen, eksempelvis en betændt visdomstand.

Læs her nogle af grundende til, hvorfor smerter i tænderne opstår, og hvad du selv kan gøre for at afhjælpe dem.

Huller i tænderne

Den hyppigste årsag til tandpine er et ubehandlet hul i en tand.

Et overfladisk hul der kun har angrebet tandens emalje, giver sjældent symptomer, men så snart bakterierne har fundet vej til tandbenet, som indeholder masser af små nerveender, er der risiko for, at der kan opstå tandpine.

Der er desværre ikke nogen sammenhæng mellem et huls størrelse og graden smerter. For eksempel kan et hul nå helt ind til tandnerven, uden at der undervejs har været symptomer.

Tandrodsbetændelse

Når bakterierne når ind til tandens nerve, dør nerven. En død nerve kan være udgangspunkt for betændelse omkring roden - og det kan gøre meget ondt.

Læs mere om rodspidsbetændelse her >>

Tandkødsbetændelse

Efterladte bakterier på tænderne er ikke kun årsag til huller i tænderne, men også til betændelse i tandkødet omkring tænderne.

En sådan betændelsestilstand kan også give tandpine. I sjældne tilfælde kan betændelsestilstanden give lige så store smerter som et hul i en tand eller fra en tandrodsbetændelse.

Læs mere om tandkødsbetændelse samt hvad du kan gøre ved det her >>

Paradentose

Vedvarende tandkødsbetændelse udvikler sig til betændelse i den knogle, som tanden sidder fast i. Det betyder, at den knogle, der omgiver tænderne, langsomt nedbrydes, og tændernes støttevæv forsvinder. Dette kan give samme type smerter som ved tandkødsbetændelse - sjældent helt så voldsomme som fra et hul i en tand.

Lider du af paradentose? Læs mere om tandsygdommen her >> 

Tandbyld

Både tandrodsbetændelse, tandkødsbetændelse og paradentose kan føre til tandbylder i mundhulen.

Tandbylder er en ansamling af betændelse, og opstår, når der ikke er frit afløb for bakterierne. Bakterierne og betændelsen ophobes i bylden, og gør meget ondt på grund af det øgede tryk, der opstår inde i bylden.

Tandfrembrud

En tand på vej frem i munden kan også give smerter. Det kender alle forældre med småbørn til. Som voksen kan visdomstænder i frembrud ofte give anledning til smerter - specielt hvis der ikke er ordentlig plads til dem i kæben.

trustpilotudtalelse - tandpine

Udtalelse fra kunde

Kom ind med meget slem tandpine. Behandlingen var super proffesionel, og det var hurtigt overstået. De var hele tiden opmærksom på mig og spurgte ind til mig med jævne mellemrum. Kan helt klart anbefale denne klinik.

Godt Smil -

5 / 5 Stjerner

Anmeldt af: Michael Becher

Tandpinen forsvinder ikke af sig selv

Når du mærker smerte fra tænderne, er det ofte fordi, der noget er galt. Smerterne forsvinder ikke af sig selv, og vender tilbage, hvis du ikke får gjort noget ved dem.

Du bør derfor altid konsultere tandlægen for den rette behandling - og for at undgå, at tandpinen kommer igen.

Find din lokale Godt Smil tandlæge her >>

Akut tandpine - hvad kan man selv gøre

Hvis man har fået akut tandpine og ikke har mulighed for at komme til tandlægen, er der en række ting man kan forsøge indtil man har mulighed for at komme afsted.

Hvis du har en tand der er øm ved tryk eller der er hævelser i tandkødet, kan man i slemme tilfælde ringe til vagtlægen og få en recept på antibiotika.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du har knækket en tand og der er opstået en skarp kant, kan den være generende for tungen.

Her kan du bruge en neglefil til at afrunde den generende tand. Du skal dog være opmærksom på, at der skal meget lidt til før tanden ikke længere er skarp.

Man kan også gå på apoteket og få et tandkit, hvor der er et midlertidigt fyldingsmateriale inkluderet, som kan forme sig om den knækkede tand.

Dog kan det anbefales at anvende almindelig håndkøbsmedicin, da dette kan være ret effektivt mod smerter i tænderne.

Læs mere om akut tandpine her

Husk derfor:

  • Søg tandlæge hurtigst muligt
  • Undgå at tygge med tanden
  • Hold tanden ren med børste og tandtråd
  • Tag smertestillende i samråd med tandlæge eller læge
  • Køb et tandkit eller tyggegummi og dæk hullet til, hvis tanden knækker

Har du ikke mulighed for at komme til tandlægen, eller er det uden for åbningstid, er der en del ting, som man selv kan gøre for midlertidigt at afhjælpe problemet. Du bør dog bestille en tid hos tandlægen så hurtigt som muligt.

Smertestillende tabletter kan være en mulighed, indtil du kan komme til tandlægen. Husk dog ikke er overstige dosis. Du kan tage ibuprufen (ibuprufen/ibumetin/ipren) 3 stk. 200mg og 2 stk. 500mg pamol (pamol/panodil/paracetamol/pinex) samtidig. Dette kan gentages tre gange dagligt.

Er smerterne uudholdelige, og du får du dem uden for tandlægens normale åbningstid, kan du altid tage fat i tandlægevagten for det område, hvor du befinder dig. 

Forsvinder smerterne, inden du når at komme til tandlæge, anbefaler vi, at du alligevel får tandlægen til at kigge på tanden. Du kan nemlig være sikker på, at smerterne kommer igen, hvis årsagen til den ikke fjernes.

Hvis du har knækket en tand, kan den skarpe kant ved bruddet være meget generende for tungen. Her kan en neglefil med forsigtighed bruges til at afrunde den skarpe kant. Der skal meget lidt til, for at tanden skarpe kant forsvinder. Desuden kan du købe et tandkit på apoteket. I dette finder du et midlertidigt fyldningsmateriale, som du kan forme ind i den knækkede tand. Husk at tygge sammen, inden det hærder, ellers bliver fyldningen for høj. Har du ikke adgang til apotek eller tandkit, kan du også bruge et tyggegummi.

Hvis man får ondt et par dage efter, at en tand er blevet fjernet, kan det skyldes, at knoglen er blottet, og at sårskorpen endnu ikke har dannet sig. Dette er ikke et tegn på betændelse, og sker oftest efter fjernelse af kindtænder i underkæben. Her kan en speciel gazerulle hjælpe, hvis du kan få rullen ned i hullet, hvor tanden har siddet. Disse kan også købes på apoteket - eller udleveres af tandlægen efter endt behandling. Denne behandling må kun gentages et par gange. Behandlingen virker smertestillende, men er desværre også dæmpende på ophelingen.

Husk at rygning forsinker opheling efter en tandfjernelse, hvorfor vi anbefaler, at du ikke ryger de første dage efter indgrebet.

Ønsker du at blive kontaktet?

Udfyld da venligst kontaktformularen. Herefter ringer vi dig op snarest muligt.

Tandpine?

 Kontakt os
Loading...