Tandkød

Det samlede overblik over tandkød er lige her
– Du får blandt andet 5 typiske årsager til tandkødsbetændelse


Du tænker nok ikke så tit på dit tandkød til dagligt. Men du skal vide, at dit tandkød rent faktisk hele tiden fortæller en masse om dig. Og dit tandkød lyver aldrig.

Det er for eksempel også dit tandkød, der sladrer, når du sidder i tandlægestolen. Blandt andet fortæller det, om du nu også får brugt din tandtråd.

Kunne du tænke dig at vide, hvad dit tandkød ellers fortæller om dig, så læs med nedenfor.

Hvad er tandkød?

Dit tandkød består af den slimhinde i din mund, som dækker din kæbeknogle. Den omslutter dine tænder og beskytter dine tænders rødder.

Vidste du, at modsat hår og negle, der vokser ud igen, når vi klipper dem, så er det mere endegyldigt med vores tandkød?

Hvis du er for hård ved tandkødet, trækker det sig og kommer ikke igen. Du kan være for hård med tandbørsten, hvis du børster for hårdt.

Det kan give børsteskader i form af tandkød, der trækker sig tilbage. Det giver blottede tandhalse og kan forårsage isninger.

Andre artikler relateret til tandkød

Hvad forstås ved sundt tandkød?

Sundt tandkød er lyserødt i farven og nubret i overfladen. Det ligger helt stramt ind til tænderne. Et typisk tegn på sundt tandkød er, at det er muligt at bruge tandtråd uden at starte en blødning.

Hvad forstås ved usundt blødende tandkød?

Et usundt tandkød er rødt eller mørkerød i farven og glat i overfladen. Det sidder løst omkring tænderne. Et typisk tegn på usundt tandkød er, at det er umuligt at bruge tandtråd uden at starte en blødning.

Vidste du, at ubehandlet tandkødsbetændelse kan udvikle sig til paradentose? Det kaldes også ”de løse tænders sygdom”.

Sørg derfor altid for at reagere, når dit tandkød bløder. Det er tandkødets måde at fortælle dig, at noget er galt.

Tandkødsbetændelse-behandling

Har du fået tandkødsbetændelse, så ved du allerede nu, det er vigtigt at reagere. Behandlingen af tandkødsbetændelsen består i første omgang af at forstå, hvorfor den opstod. 

Det er nødvendigt at få kendskab til den udløsende årsag til betændelsen i dit tandkød for at kunne behandle det effektivt.

5 typiske årsager til tandkødsbetændelse

1) Mangelfuld mundhygiejne (husk tandtråd).

2) Tandsten, der skal fjernes (langs tandkødet).

3) Knækkede- og utætte fyldninger (skidtsamlere).

4) Graviditet, amning, stress og overgangsalder kan give blødende tandkød (hormoner).

5) Medicinsk udløst tandkødsbetændelse (bivirkning).

Læs mere om behandling af tandkødsbetændelse her.

Gør dit tandkød ondt?

Vær opmærksom på ømhed og smerter fra tandkødet. Det er nogle af de klassiske tegn på tandkødsbetændelse. Hvis dit tandkød også er rødt og bløder let, er der ingen tvivl.

Lyt, når dit tandkød beder om hjælp. Måske trænger du til en tandrensning. Gamle tandsten skal fjernes.

Går du regelmæssigt til tandrensning og eftersyn, er du sikret mod ophobning af tandsten, som kan kravle ned i tandkødslommerne.

Tandsten lokaliseret i tandkødslommerne kan medføre, at din kæbeknogle, der er tandens fæste, trækker sig. Det er et problem, fordi tænderne så vil blive løse på sigt.

Har du ondt i dit tandkød, kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på her.

Er dit tandkød hævet?

Hævet tandkød kan være tegn på alt fra stress til graviditet. Men typisk handler det blot om mangelfuld mundhygiejne. Hævet tandkød gør ondt. Nogle føler, det dunker. Andre synes mere, det føles som kløe fra tandkødet. 

Har du en oplevelse af, at dit tandkød hæver op? Sørg for at få det undersøgt, så du ikke risikerer, at det udvikler sig.

Har du hævet tandkød, kan du læse mere om, hvad du selv kan gøre her.

Har du tandkødsbetændelse?

Hvis du har tandkødsbetændelse, skal du vide, det ikke er farligt. Faktisk oplever de fleste igennem livet at døje med tandkødsbetændelse. I langt de fleste tilfælde er der ikke tale om noget, der udløser store problematikker.

Det er dog vigtigt at lytte, når tandkødet gør opmærksom på, at noget er galt. Et rødt og hævet tandkød opstår ikke uden nogen form for påvirkning. Måske er du stresset for tiden, eller du har bare børstet lidt for hårdt.

Har du tandkødsbetændelse, så læs med her.

Vidste du, at der typisk sker børsteskader, når du lige har skiftet tandbørste? Altså mens børsterne er helt friske og effektive. Så har du rødt tandkød efter skift til ny tandbørste, kan du muligvis have børstet for hårdt.

Har du hævet tandkød ved en visdomstand?

Er det sket flere gange, at du har haft hævet tandkød omkring din visdomstand, kan det være tegn på, at der ikke er plads til den, og den derfor har svært ved at bryde ordentligt frem.

I nogle tilfælde kan det betyde, at din visdomstand skal fjernes. De fleste gange kan det behandles med lidt klorhexidin. Det hjælper ved at slå eventuelle uhensigtsmæssige bakterier ihjel. 

Husk, du maksimalt må benytte klorhexidin i 2 uger ad gangen.

Har du hævet tandkød ved din visdomstand, og vil du vide, om den skal fjernes, så bliv meget klogere på det lige her.

Har du sår i tandkødet?

Du må ikke have sår i munden, der ikke vil hele. Har du et sår efter at have brændt dig eller spist groft, som har revet hul, så vær opmærksom på, om såret lukker sig igen i løbet af en lille uges tid.

Blæner og blister er også en slags sår. Lider du af dem, kan du med fordel skifte til en tandpasta uden skummemiddel, da skummemidlet hos nogle kan være den udløsende årsag til blister.

Vil du vide mere om sår i munden, og hvorfor du netop skal være meget opmærksom – så klik videre her.

Har du ondt i tandkød og kæbe?

Ømhed i tandkød og kæbe kan stamme fra stress, der kan udløse, at du skærer tænder om natten.

Har du meget om ørene, skal du vide, at en bideskinne kan aflaste din kæbe og sikre dine tænder for slid i perioder med pres på. En bideskinne fjerner desværre ikke det stress, du måtte slås med.

Vil du vide, hvad der ellers kan ligge bag problemer med ondt i tandkød og kæbe – så klik videre her.

Har du symptomer på tandkødsbetændelse?

Kender du symptomerne på tandkødsbetændelse, eller er du i tvivl, om du eventuelt har det?

Vi har samlet de tegn, du skal være særligt opmærksom på, så du ikke overser dem – og du har mulighed for at handle i tide. Det er vigtigt at få behandlet en tandkødsbetændelse, inden den udvikler sig. 

Læs her om, hvorfor og hvad der kan ske, hvis du ikke er opmærksom her.

Få 5 husråd mod betændelse i tandkødet

Har du drømt om at få en liste med råd til, hvad du skal gøre, så du er kureret for tandkødsbetændelse?

Hvem kunne ikke bruge en slags guide, så du rent faktisk ved, hvad du skal gøre, når uheldet er ude. 

Vi har gode nyheder. Vi har nemlig allerede samlet vores allerbedste råd til dig. Det eneste, du skal gøre, er at klikke lige her.

Ofte stillede spørgsmål: Om tandkød

Kan tandkød vokse ud igen?

Nej, den dårlige nyhed er, at tandkød – modsat hår og negle – ikke vokser ud igen. Den gode nyhed er, at der eksperimenteres med at transplantere tandkød.

Men det bedste er dog at forebygge mod yderligere skader. Det bedste råd er derfor at skifte til en eltandbørste med tryksensor.

Hvordan ser et sundt tandkød ud?

Et sundt tandkød er lyserødt i farven og nubret i overfladen. Det ligger helt stramt ind til tænderne. Et typisk tegn på sundt tandkød er, at det er muligt at bruge tandtråd uden at starte en blødning.

Kan ens tandkød hele?

Ja, det tager typisk under 1 – 2 uger for tandkødet at hele op med den rette indsats. En god mundhygiejne og stabile rutiner er afgørende.

Børst minimum 2 gange dagligt i minimum 2 minutter. Suppler med tandtråd 1 gang dagligt.

Hvad betyder det, når ens tandkød er hvidt?

Har du hvide belægninger på tunge og tandkød, kan det være tegn på svampeinfektion. Et hvidt sår med en rød ring omkring kan være en blist eller en blæne.

Man kan også se mere hvidligt tandkød hos rygere eller snusbrugere, da blodkarrene i tandkødet trækker sig sammen ved påvirkning af tobak.

Hvad farve er sundt tandkød?

Et sundt tandkød er lyserødt i farven og nubret i overfladen. Det ligger helt stramt ind til tænderne.

Et typisk tegn på sundt tandkød er, at det er muligt at bruge tandtråd uden at starte en blødning. Modsat er usundt tandkød rødt eller mørkerød i farven.

Hvad er gummen?

Gummen er det, der er tilbage, når tænderne er væk. Har du gebis, sidder det på den tilbageværende gumme. Det er kæbeknoglen dækket af tandkødets slimhinde, som udgør det, vi kalder gummen.

Hvordan ser begyndende paradentose ud?

Paradentose starter med en ubehandlet tandkødsbetændelse. Dog er der ikke tale om paradentose, før kæbeknoglen har trukket sig nok, til der er tandkødslommer, som er mere end 4 millimeter dybe.

Har man haft parodontose længe, lider man typisk af lange tænder.

Hvad styrker tandkødet?

En god mundhygiejne styrker dit tandkød. Et sundt tandkød er lyserødt i farven og ligger helt stramt ind til tænderne.

Husk at børste 2 gange dagligt i 2 minutter og suppler med tandtråd. Så har dit tandkød de bedste vilkår for sundhed.