Har du ondt i tænderne og kæben?

Har du ondt i kæbe eller tænder, så kan der være flere årsager.

Læs nedenfor hvor du skal være specielt opmærksom og bliv klogere på, hvad der kan have udløst dine smerter.


Der hvor rigtig mange desværre kan opleve at have tand smerter er i og omkring deres visdomstænder.

Oplever du smerte omkring dine visdomstænder, eller har du slem tandpine i en visdomstand, så kan du her blive lidt klogere på, hvad du eventuelt selv kan gøre – eller hvornår du bør søge hjælp.

Kan stress give ondt i tænderne?

Svaret er ja. Måske tænker du, hvordan det kan hænge sammen. Men forklaringen er, at dine tænder er en del af hele dig. Det betyder også at, hvis du har travlt, er presset og stresset, så vil hele dig blive belastet. Kender du udtrykket, ”at bide tænderne sammen?”.

Det er ofte noget man siger omkring en træls situation eller periode. ”Det gælder om at bide tænderne sammen ind til det hele er overstået” – hvilket vil være en hård løsning for dine tænder. Mange vågner med hovedpine og spændinger. Det kan være et tegn på at du skære tænder, hvilket kan give ondt i tænderne.

Få hjælp til din tandpine her

Hvad giver ondt i tænderne i overmunden?

Har du ondt i tænderne i begge sider af overkæben, så kan det skyldes andet end problemer med dine tænder.

Har du derimod kun ondt i den ene side af overkæben, så kan det være tegn på tandproblemer.

Årsagen til at ondt i begge sider sjældent skyldes tænderne er, at disse smerter langt oftere handler om bihulebetændelse eller at du skærer tænder.

Har du for nyligt været forkølet eller er du øm i din kæbemuskulatur, så kan det være tegn på at det ikke er tænderne, som giver dig ondt.

Hvorfor får man tandpine i kæben?

Der kan være flere årsager til at en tandpine sætter sig i kæben. Har du ondt i tænder og kæbe kan det handle om alt lige fra at skære tænder til en visdomstand på vej. En visdomstand i frembrud kan fremkalde smerter ud i både kæbe hals og øre.

Efter fjernelse af en tand kan der opstå noget, som tandlægen kalder dry socket. Det er en meget smertefuld tilstand, som kan opstå efter fjernelse af en tand. Det er sjældent at dry socket opstår, men når det sker kan du opleve stærke smerter i kæbe og tænder.

Har du smerter i kæbe og tinding?

Smerter i kæben og op mod tindingen kan være tegn på at du skærer tænder eller bider hårdt sammen i løbet af dagen. Det er vigtigt at overveje om du har for travlt eller bare meget at se til. Det kunne være du kunne have gavn af at spæde lidt af.

En bidskinne at sove med om natten kan afhjælpe mod spændinger og forebygge hovedpine.

Læs mere om tandpine i en visdomstand her

Er du gravid og har ondt i kæben?

Graviditet spiller ofte ind på tænder og tandkød. I gamle dage sagde man, at en graviditet kostede en tand. Man forventede således at miste en tand per barn.

Heldigvis er det nye tider og ikke tilfældet i dag. Men er der noget om snakken? Svaret er ja. Hormonelle forandringer og graviditet kan komme til udtryk i form af ømt og hævet tandkød, som ofte bløder meget let.

En god mundhygiejne er derfor alfa omega for at undgå at problemet udvikles og hænger ved efter en graviditet.

Symptomer på forstuvet kæbe?

Føles dit kæbeled ømt. Er du faldet og har slået din kæbe, så kan det give smerter. Kæbeleddet er et led, som et hvilket som helst andet led. Og hvis du har prøvet at forvride dit knæ, så kender du måske smerten.

Det samme kan ske i et kæbeled. Ved en forstuvet kæbe anbefales skånekost. Undgå at belaste kæben yderligere ved at spise blød kost og tyg ikke tyggegummi.

Kontakt altid din tandlæge for yderligere undersøgelse og udredning.

Få hjælp til din tandpine her

Ondt i kæben efter tandlægebesøg

Har du ondt i din kæbe efter et tandlægebesøg, så kan det skyldes at du har ligget med munden åben meget længe. Kæben kan i meget sjældne tilfælde gå af led, hvis man ligger og gaber alt for længe.

Skån dit kæbeled med blød kost og kontakt din tandlæge ved smerter i kæbeleddet og for nærmere udredning eller evt behov for behandling.