Smerte i visdomstænder

Tandpine i en visdomstand: Er du mon en af de uheldige, som har oplevet at have tandpine?

Hvis svaret er ja, så ved du med sikkerhed også, at det kan gøre så frygteligt ondt i tænderne. Tandsmerter kan være uudholdelige, og den rette tandpinehjælp er afgørende for at lindre dine tandpinesymptomer.


Der hvor rigtig mange desværre kan opleve at have tand smerter er i og omkring deres visdomstænder. Oplever du smerte omkring dine visdomstænder, eller har du slem tandpine i en visdomstand, så kan du her blive lidt klogere på, hvad du eventuelt selv kan gøre – eller hvornår du bør søge hjælp.

Hvorfor får jeg ondt i min visdomstand?

Måske ved du, at små børn græder, når de får tænder. Det gør de fordi, det naturligvis gør rigtig ondt, når tanden bryder igennem tandkødet. Det er en lignende smerte, du mærker, når dine visdomstænder er på vej op.

Visdomstandens vej op igennem tandkødet kan være lang og hård. Ofte sker det i små etaper, at den rykker på sig. Når den får hul på tandkødet, kan du opleve, at tandkødet hæver op og bliver rødt.

Når din visdomstand kigger ud gennem tandkødet, kan der komme bakterier og madrester ind under tandkødet – og det kan give smerter og genere.

Få hjælp til din tandpine her

Sådan undgår du smerter i din visdomstand

Det vigtigste råd er at holde godt rent omkring din visdomstand. Dette gælder også imens, den er på vej op igennem tandkødet.

Det er ofte her, smerten opstår. Når din visdomstand først har lavet hul fra dens hule, hvor den har ligget i hi og ud til mundhulen, hvor de andre tænder sidder, så kan madrester og bakterier ophobe sig under tandkødet omkring visdomstanden.

For at forebygge smerter anbefales det, at du børster grundigt omkring din visdomstand. Du må også børste på tandkødet, som ligger henover din visdomstand. Det kan hjælpe den med at bryde igennem det sidste tandkød og komme helt på plads.

Hvordan ved jeg om min visdomstand skal fjernes?

Hvis din visdomstand ikke vender som den skal, så kan det give problemer med at den kan komme op på sin rette plads. Nogle gange sker det, at visdomstandens tyggeflade ikke vender opad, som den skal, og det kan medvirke til udfordringer.

Et røntgenbillede hos din tandlæge kan afgøre hvordan din visdomstand vender. På røntgenbilledet kan tandlægen se, om din visdomstand bør fjernes.

Har du haft gentagende problemer med smerter omkring din visdomstand og hævelse med gabebesvær, så kan det være tegn på, at den ikke sidder, som den skal, og fjernelse kan være løsningen.

Hvad kan jeg selv gøre, når jeg har smerter i min visdomstand?

Hvis dit tandkød omkring visdomstanden er hævet og ømt, så kan det hjælpe at skylle med klorhexidin mundskyl, som kan købes på apoteket. Det virker bakteriedræbende og modvirker betændelse i tandkødet omkring visdomstanden.

Brug ikke klorhexidin i mere end én til max to uger ad gangen, da det kan påvirke bakteriebalancen i mundhulen, give smagsforstyrrelser og misfarvninger.

Har du feber eller hævelse ned i halsen skal du kontakte din tandlæge.

Læs mere om tandpine og smertestillende her

Efter fjernelse af visdomstand: Vær opmærksom på det her

Er din visdomstand fjernet uden problemer, så er det ikke anderledes end ved fjernelse af en hvilken som helst anden tand. Det anbefales, at du holder dig i ro og ikke får pulsen op. Det samme gælder varme drikke. Udgå dem, da de kan sætte en blødning i gang.

Er din visdomstand opereret ud, skal du følge din tandlæges anvisninger.

Er du blevet syet, skal du have fjernet trådene efter ca. 10 dage. Får du stærke smerter i kæben, feber eller hævelse ned i halsen, skal du kontakte din tandlæge.