Har du betændelse i en visdomstand?

Det er en smertefuld oplevelse at få betændelse i en visdomstand.

Hvilke symptomer er de mest almindelige, og hvordan undgår du betændelse?


Hvorfor får man betændelse i sine visdomstænder?

Hvis bakterier og madrester får lov at sidde omkring visdomstanden, kan der opstå betændelse i tanden. Det er en ubehagelig oplevelse, da du kan få tandpine og store smerter. Derudover kan du opleve nedsat gabefunktion pga. betændelsen, hvis denne ikke behandles. Kroppens immunforsvar vil forsøge at bekæmpe betændelsen, men det er vigtigt, at du går til tandlægen, så du kan få den rette behandling.

Har du smerter i dine visdomstænder?

Hvad kan du selv gøre?

Det er afgørende, at du holder en god mundhygiejne med regelmæssig tandbørstning og brug af tandtråd. Det kan imidlertid være vanskeligt at børste tilstrækkeligt omkring visdomstanden.

Du kan derfor supplere rengøringen ved at skylle munden med klorhexidin eller brintoverilte, som du kan købe på apoteket. Hvis visdomstanden sidder forkert, kan det blive nødvendigt at fjerne den.

Hvornår kan det blive nødvendigt at fjerne visdomstanden?

Hvis der er et hul i tanden eller hul i tænderne omkring, kan det være nødvendigt at fjerne tanden. Samtidig kan paradentose, betændelse og bidforhold påvirke og nødvendiggøre fjernelse af tanden. Ydermere kan den ligge nede i kæben og gnave på tanden foran, hvilket også betyder, at den skal ud.

Hvordan fjerner tandlægen visdomstanden?

Hvordan, tandlægen fjerner din tand, afhænger af, hvordan tanden sidder i munden. Hvis tanden er fuldt frembrudt, kan den fjernes ved en simpel tandudtrækning. Er tanden kun delvist eller slet ikke frembrudt, er det nødvendigt med en operation. I nogle tilfælde kan operationen være nødvendig at gennemføre i samarbejde med en specialist i kæbekirurgi. Om det bliver aktuelt med en henvisning til en kæbekirurg, er noget, tandlægen afgør. Du er lokalbedøvet under indgrebet og kan også vælge sedering eller narkose, hvis du ikke ønsker at være vågen.

Læs, hvordan Godt Smil kan hjælpe dig, hvis du skal have fjernet dine visdomstænder.

Symptomer på betændelse:

  • Ømhed og smerter
  • Rødme og hævelse
  • Dårlig ånde
  • Indskrænket mundåbning
  • Synkebesvær

Husk altid at kontakte din tandlæge, hvis du oplever nogle af ovenstående symptomer fra din visdomstand, da det kan være et tegn på, at der er betændelse omkring den.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.