Tandbørstning – få det hele med!

Det at børste tænder, kan være lidt af en udfordring.


De fleste danskere børster tænder to gange dagligt, men mange har alligevel ikke en sund mundhygiejne, og det kan derfor være en god ide at få genopfrisket, hvordan det lige er man børster sine tænder på bedst mulig vis.

Børst tænder 2 gange af 2 minutter

For at holde flest mulige bakterier væk fra dine tænder, er det bedst at børste tænder 2 gange dagligt i 2 minutter ad gangen, hvilket med fordel kan gøres morgen og aften.

Om morgenen har det ikke den store betydning, hvornår du børster tænder. Men hvis du drikker juice, eller indtager andre syreholdige produkter, anbefales det at vente en time med at børste tænder, da det ellers kan føre til syreskader på tænderne.

Om aftenen er det bedst at børste tænder lige inden man går i seng, og ikke skal indtage mere mad. Herved undgår du, at bakterierne der er kommet til i løbet af dagen, skader dine tænder natten over.

Der er dog ingen grund til, at børste tænder mere end 2 gange om dagen. Hvis man bliver for ivrig med tandbørstningen, kan det gå ind og skade emaljen på dine tænder.

Kontakt din lokale Godt Smil tandlæge hvis du har mistanke om skader på dine tænder >>

Vælg den rette tandbørste

Mange foretrækker at benytte sig af en hård tandbørste, da de synes den er bedre i stand til at gøre tænderne rene, i forhold til de blødere alternativer. Hvis man har en hård tandbørste, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at man ikke børster for hårdt, men i stedet bruger bløde strøg.

Hvis tandbørsten er for hård, og man samtidig børster sine tænder hårdt, kan det gå ind og skade både tænderne og tandkødet.

Hvis man børster med en blød tandbørste, bliver bakterier og belægninger nemt fjernet alligevel, da tænderne er glatte og de derfor ikke sidder specielt godt fast på tænderne.

Lige meget om du benytter en hård eller en blød tandbørste, er det vigtigt at børste grundigt og fokuseret samt sørge for at man kommer rundt i alle kroge i munden for, at få alle bakterier med.

Børstehovedet skal være lille, da man derved bedre kan bevæger det rundt i munden og komme ind i alle kroge. Man kan med fordel benytte sig af en el-tandbørste da disse alle kommer med små børstehoveder.

Sådan børstes tænderne bedst

For at få en god og effektiv tandbørstning kan det være en god ide, at have et system for hvordan man børster sine tænder. På denne måde sikre man sig, at man når alle tænder og alle flader.

Munden kan deles op i over- og underkæbe, og højre og venstre side.

Start for eksempel med at børste den bagerste tand på indersiden, og ryk frem tand for tand. Når man kommer frem til fortanden, skifter man til ydersiden af tanden og bevæger sig igen frem tand for tand. Til sidst kan toppen af tanden børstes.

Den samme fremgangsmetode kan efterfølgende anvendes til de andre dele af munden.

Når man børster tænder er det vigtigt at bruge små cirkelbevægelser, da dette giver mulighed for at komme ind i alle kroge. Undgå at bruge store skure bevægelser, da disse ikke er tilstrækkelige til at gøre tænderne ordentlig rene.

Effektiv tandbørstning mindsker også risikoen for dårlig ånde som du kan læse mere om her.

Valg af tandpasta

Mange tandpasta producenter lover guld og grønne skove, når det kommer til deres virkning på dine tænder. Dog mangler mange af dem en påvist effekt, og kan derfor ikke dokumenteres at de virker.

Det vigtigste din tandpasta dog skal indeholde er flour, da det er det eneste middel der har en påvist effekt på at kunne forebygge caries på tænderne. Derudover kan flour også have en positiv indvirkning på isninger i tænderne, da det kan begrænse følsomme tandhalse.

Brug tandtråd

En tand har fem flader, men det er kun muligt at nå de tre af dem med tandbørsten. Derfor er det vigtigt, at benytte sig af tandtråd så man kan nå de to sidste flader.

Ved at benytte sig af tandtråd, mindsker man risikoen markant for at få huller mellem tænderne, som kan være svære at opdage når de først er der.

Tandtråd kommer i tre forskellige udgaver; floss (rund), tape (flad) eller som en tandtrådsholder. Tandtrådsholderen er god at bruge, hvis man har svært ved at styre tandtråden og komme til mellem alle tænder.

Hvis du bruger den traditionelle tandtråd, brug da 20-30 cm ad gangen. Sno den om to fingre, eller bind den sammen til en løkke som kan nå rundt om tanden. Styr tråden med pege- eller tommelfinger, når du køre den mellem dine tænder.

Læs også hvordan brugen af mundskyllevæske holder din mundhygiejne i top.

Tandbørstning på baby

Når barnet får antydningen til sin første tand, er det vigtigt at gå i gang med tandbørstningen. Den næring barnet modtager når den første tand bryder igennem er oftest modermælk, som er meget sødt, og kan gå ind og skade tanden hvis den ikke bliver børstet.

Det kan være en god ide, at lægge en klar rutine for, hvornår barnet skal have børstet sine tænder, da det ellers nemt kan blive glemt eller få timet ind i dagligdagen.

Selvom barnet er træt og måske ikke synes det er det sjoveste i verden at få børstet tænder, så skal det gøres.

Hvis i har svært ved at få børstet tænder på jeres barn eller baby, kan det være en god ide at synge en sang og brug altid den samme sang hver gang I børster den lilles tænder.

Barnets tænder: Læs flere gode råd om at undgå, at dit barn får dårlige tænder.

Derudover kan I lade barnet lege med tandbørsten og bruge den samme børsterutine hver gang der bliver børstet tænder, så bliver det nemmere for barnet at følge med i hvad der sker og hvor lang tid det tager.

Tandpasta findes også i baby venlige udgaver, men ens egen tandpasta kan sagtens bruges. Hvis man bruger en almindelig tandpasta, er det kun nødvendigt at dyppe de yderste tandbørste hår for at få en tilstrækkelig mængde tandpasta.

Valg af tandbørste til baby. Der findes et hav af valgmuligheder, når det kommer til at vælge en babytandbørste, det vigtigste er dog, at den har et bredt skaft så den ikke sætter sig fast i halsen.

Mange babyer får hurtigt udviklet et dårligt forhold til tandbørstning, og det kan derfor være lidt af en kamp at få børstet barnets tænder.

Den lille kan blive frustreret, når det skal igennem noget som det egentlig ikke har lyst til. Derfor kan det være en god ide at tale stille og roligt mens man børster barnets tænder og bevar roen mens tandbørstningen foregår.