Mundskyllevæske

Læs alt om hvordan, hvorfor og hvornår er det godt at bruge mundskyllevæske.


Hvordan virker mundskyllevæske?

Der er stor uenighed om effekten ved brug af mundskyllevæsker. Producenterne mener, at mundskyllevæske reducerer mængden af plak og bakterier, beskytter mod tandkødsbetændelse og giver frisk ånde. Den bedste metode til fjernelse af plak er ved hjælp af tandbørstning to gange dagligt suppleret med brug af tandtråd.

Nogle mundskylle produkter har indholdsstoffer der er bakteriedræbende. Disse kan have en positiv effekt ved en helings proces. 

Hvornår bruger man mundskyllevæske og hvad bør du være opmærksom på?

Mundskyllevæske med klorhexidin kan eksempelvis benyttes efter en operation i munden for at fremme helingen. Lige efter en operation har operations såret brug for ro og tandbørstning i operations området kan derfor være umuligt. Her kan klorhexidin mundskyllevæske hjælpe indtil det igen er muligt at komme til med tandbørsten.

Mundskyllevæsker med klorhexidin bør ikke benyttes i mere end to til tre uger, da den påvirker  den generelle bakterie flora i munden. Nogle af bakterierne i munden er nødvendige for at vi kan smage og fordøje vores mad. Længerevarende brug kan derfor betyde en midlertidig forstyrret smagssans. Derudover kan tænderne også blive misfarvet efter en lang periode med klorhexidin mundskyl.

Vær opmærksom på at klorhexidinens virkning ophæves, hvis den bruges i forbindelse med tandpasta med skummemiddel. Derfor bør man være opmærksom på kun at bruge klorhexidin mundskyl en time før eller efter tandbørstning. Det er også muligt at finde en tandpasta uden skummemiddel.

Hvilken mundskyllevæske bør du bruge?

Der er ikke et naturligt behov for at du supplerer din mundhygiejne med mundskyllevæsker,  men hvis du mærker en positiv effekt ved brug af mundskyllevæsker så skal du blot være opmærksom på, at det ikke er en af dem med klorhexidin, hvis det er til daglig brug. Du bør også tænke over at fluoren i tandpastaen, der er den der beskytter mod huller i tænderne, skylles væk når du skyller munden med mundskyl lige efter tandbørstning. Der findes dog mundskyllevæsker der indeholder fluor.

Hvis mundskyllevæske er bakteriedræbende eller fluorholdig hvorfor så børste?

Selvom en mundskyllevæske med klorhexidin har en bakteriedræbende effekt, så fjerner den ikke bakterie belægningerne på tænderne. Det samme gælder den fluorholdige mundskyl.

Fluor har en beviselig og positiv effekt på at standse udviklingen af huller i tænderne. Fluorholdig mundskyl kan dog heller ikke fjerne bakterie belægningerne og kommer fluoren ikke ind til tandoverfladen, så har den ikke den ønskede effekt. Der er altså hermed ingen vej udenom, tandbørste og tandtråd. Både tandbørste og tandtråd fjerner bakterie belægningerne på mekanisk vis og det er det eneste der med sikkerhed virker effektivt. 

Dårlig ånde, er mundskyl mon svaret?

Har du problemer med dårlig ånde, så er det vigtigt at finde årsagen. Dårlig ånde kan skyldes tandkødsbetændelse eller parodontose. Begge dele bør behandles for at forebygge yderligere udvikling. Mundskyl kan give en fornemmelse af frisk mund, men oplever du ofte blødende tandkød eller vedvarende ømhed, så er det vigtigt at få dette undersøgt hos tandlægen.

Tip

Klorhexidin mundskyl kan købes på apoteket og kan være god at have inden for rækkevidde ved ømhed i tandkødet eksempelvis i forbindelse med frembrud af visdomstænder.

Der findes også tandpasta indeholdende klorhexidin. Denne kan med fordel benyttes ved tandkødsbetændelse. Vær opmærksom på at klorhexidin tandpasta ikke indeholder fluor – hvorfor det anbefales at man kun benytter sig af klorhexidin tandpastaen den ene af de to gange om dagen tænderne børstes. 

Er der sår i munden der ikke vil hele eller vedvarende og tilbagevendende ømhed bør du tilses af en tandlæge.