Skæve tænder

Mange føler, at deres skæve tænder påvirker både deres smil og selvsikkerhed.

Men desværre forbinder de ofte også ordet tandretning med smertefulde og lange behandlinger.

Det er heldigvis ikke tilfældet længere.

I dag findes der flere muligheder, hvis du ønsker at få rettet tænderne.


Der er ingen grund til at gå og føle sig utilpas på grund af skæve tænder, så derfor anbefaler vi hos Godt Smil, at du får rettet tænderne, hvis du føler, at det er til gene for dig enten fysisk eller psykisk.

De skæve tænder påvirker måske, at du ikke kan bide ordentlig sammen, eller at du ikke har lyst til at vise dine tænder, når du snakker eller skal smile. 

Tandregulering er dog ikke kun et spørgsmål om et rent kosmetisk indgreb, da en skæv tandstilling i nogle tilfælde også kan give tandproblemer, påvirke funktionen af biddet eller give hovedpine.

Hvad er årsagen til skæve tænder?

Årsagen til skæve tænder kan være mange, det kan f.eks. skyldes dårlige vaner eller en ulykke. Men det kan også forekomme rent genetisk, da skæve tænder er arveligt. Andre årsager, som kan påvirke tandstillingen, kan f.eks. være:

  • Pladsmangel i munden, hvilket skubber tænderne sammen
  • Der mangler tænder
  • Tænderne står forkert
  • Misdannede tænder
  • Sygdom i kæben
  • Dårlige bid- og suttevaner
  • Forkert vejrtrækning

Hvordan behandler man skæve tænder?

Der er flere muligheder for behandling, hvis ens tænder er skæve. Da skæve tænder kan være forårsaget af forskellige parametre, er det ikke på forhånd givet, hvilken type behandling der skal til.

For at finde den rette behandlingstype kræver det en konsultation hos tandlægen, som vil opstille dine muligheder for tandretning, og for hvad du har at forvente.

Behandlingsmetoden, der vælges, afhænger af ens situation, tandstilling og ønsker for behandlingen. Hos Godt Smil tilbyder vi tandregulering med usynlige bøjler.

Vi anvender tre forskellige anerkendte systemer, Invisalign, ClearCorrect og In-Line. De er begge usynlige bøjler. Invisalign og ClearCorrect anvendes til både mindre og større tandstillingsproblemer, hvorimod In-Line benyttes til mindre tandreguleringer.

Din tandlæge vil anbefale, hvilket system der er bedst til dit behov ved din første konsultation. Kontakt derfor din tandlæge og få en snak om dine muligheder.

Hvor land tid tager en tandregulering?

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få rettet de skæve tænder, og der er forskel på, om man er voksen eller barn.

En tandregulering på voksne tager fra seks måneder til to år. Behandlingerne varer ofte lidt længere på voksne end på børn – ligesom det ofte er mere smertefuldt for voksne at få rettet tænderne. Årsagen til dette er, at rodhinden på voksne er tyndere, hvilket gør, at smertefornemmelsen bliver større.

Et barn vil typisk opleve smerter en uge efter behandlingen, hvorimod en voksen vil opleve smerter i to uger.

Du kan læse mere om tandregulering for voksne her. 

Lider du af ekstremt underbid?

Der findes også patienter med ekstremt underbid (vækstbetinget kæbeanomali), hvor underkæben vokser for meget. Denne type tandstilling betales af det offentlige – dog først når patientens kæbe er fuldt udvokset, hvilket for piger er omkring 18-års alderen og for drenge 19 – 20-års alderen. Her er fremgangsmåden først en tandregulering med faste bøjler for at få tænderne til at stå rigtigt i kæberne. Dernæst opereres kæben på plads, så patientens sammenbid bliver normalt.

Ved store underbid flyttes overkæben frem og underkæben tilbage for at skabe et harmonisk ansigt.

Vidste du, at dit barns brug af sut kan give skæve tænder?

Forældre kan positivt påvirke deres børns tandstilling. Som forældre kan du nemlig ved tidlig indgriben forhindre, at dit barn får et skævt tandsæt. Sutten skaber et kunstigt pres på fortænderne, der giver barnet et åbent bid. Derfor anbefales det, at barnet i 2-års alderen stopper med at bruge sut. Så hjælp dit barn og forebyg skæve tænder. 

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge som ligger tættest på din bopæl.