Tandregulering for voksne

Hos Godt Smil tilbyder vi tandregulering for voksne.

I dette blogindlæg kan du læse om vores forskellige behandlingsmuligheder.


Hvad er tandregulering?

Tandregulering er, når man går ind og rykker på tænderne, hvilket man kan gøre af flere årsager og på patienter i alle aldre. Det er dog mest børn og unge, der får foretaget tandreguleringsbehandlinger, men voksne kan også få det, hvis de er kede af deres tandsæt.

Er tandregulering noget for dig?

Måske har du tidligere haft bøjle på som barn, men efter du er blevet voksen, har tænderne flyttet sig en smule, og de sidder derfor ikke længere snorlige. Det kan skyldes, at den lille retentionstråd, der skulle holde tænderne på plads, er faldet af. I disse tilfælde er der ofte tale om små kosmetiske korrektioner, hvorefter der anbringes en ny retentionstråd på bagsiden af tænderne til at holde dem på plads.
Det kan også være, at du altid har haft et lille mellemrum, eller måske sidder dine tænder så tæt, at de overlapper hinanden.

Kosmetisk tandregulering kan rette små kosmetiske gener, som ikke er symptomgivende. Det betyder, at hvis der er smerter eller ømhed i kæbeled eller muskulatur, så kan der være behov for en større udredning og en henvisning til en tandlæge med særlig erfaring med tandregulering.

Hvorfor bør du som voksen få udført tandregulering?

Tandregulering foregår i de fleste tilfælde hos den kommunale tandpleje for børn og unge. Når du er fyldt atten år, er du ikke længere tilknyttet det kommunale tilbud om tandbehandling. De kommunale tandklinikker er også underlagt regler for, hvad de må udføre af fx tandreguleringsbehandlinger. De udfører udelukkende behandlinger for at korrigere eller forebygge bidfunktionelle afvigelser. Det betyder, at behandlinger alene på baggrund af kosmetiske gener ikke tilbydes eller udføres.

Heldigvis betyder det ikke, at det er for sent at få rettet tænderne, når man er fyldt atten år. Faktisk findes der flere muligheder for at regulere tænder på voksne.

Hvilke typer af tandregulering findes der til voksne?

Der findes flere metoder til tandregulering for voksne. De fleste behandlinger tager cirka mellem 4-8 måneder. Hvis tandreguleringen er nødvendig på grund af markante problemer med bidfunktionen, kan behandlingen tage op til flere år.
Disse større behandlinger fortages af ortodontister. En ortodontist er specialiseret i tandregulering, og disse arbejder ofte i tæt samarbejde med de kommunale tandklinikker.

Før i tiden krævede større tandreguleringsbehandlinger en fastsiddende bøjle, der ikke kunne fjernes, før behandlingen er afsluttet. I dag er det heldigvis anderledes. Hos Godt Smil tilbyder vi kun tandregulering med usynlige og aftagelige bøjler. Invisalign, Clearcorrect og In-Line. Invisalign og Clearcorrect anvendes til både større og mindre tandkorrektioner. In-Line systemet benyttes til mindre tandreguleringer.

En god mundhygiejne er alfa omega – særligt når du skal have reguleret dine tænder. Tandreguleringsudstyr giver optimale vilkår for, at plak og madrester kan sætte sig i diverse kroge, hvilket skaber en forhøjet risiko for udvikling af huller i tænderne og paradentose. Der findes heldigvis flere gode redskaber, som kan hjælpe dig med at holde munden sund og fri for bakterier. Brug tandbørste to gange om dagen og suppler med tandtråd eller interdentalbørster, hvis du ikke kan komme ordenligt til med tandtråden.

Invisalign eller In-Line 

Hos Godt Smil har du som voksen mulighed for primært to behandlingsformer: Invisalign eller ClearCorrect. Hvilken behandlingsform der passer bedst til dig, vil vores tandlæge vurdere, når han/hun undersøger dig ved første konsultation. Her kan du læse mere om tandregulering.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.