Sådan håndterer du akutte tandproblemer i vinterferien

Det er vinterferie, og mange danskere vælger at drage på skiferie eller hygge derhjemme med familien.

Derfor er det rigtig ubelejligt, hvis en tandpine kommer snigende, mens man ikke er i nærheden af tandlægen.


Der findes dog en række ting, du kan foretage dig, hvis der skulle opstå tandpine eller andre problemer med dine tænder undervejs i ferien.

Har du tandpine? Kontakt din nærmeste Godt Smil-klinik her >>

Hvis du har knækket en tand

Hvis du er så uheldig at bide sammen på noget hårdt, og din tand knækker af traumet, så kan du gemme det afknækkede stykke tand, hvis det altså ikke er nået at blive slugt.

I ganske få tilfælde kan det lade sig gøre at genopbygge den knækkede tand med det afbrækkede stykke.

På nogle apoteker er det desuden muligt at få et tandkit, der indeholder en type midlertidig fyldning, der opvarmes i vand og efterfølgende puttes i hullet i den knækkede tand.

På denne måde kan man forsøge at forebygge, at tandens nerve påvirkes og hermed reducere eventuel smerte.

Dette er dog kun en midlertidig løsning, indtil man kan komme til tandlægen.

Det anbefales altid, at man søger tandlæge for at sikre forebyggelse af yderligere udvikling og smerter.

Hvis du får akut tandpine på ferien

Tandpine kan opstå ud af det blå, og smerten kan variere fra at være moderat til at blive kraftige smerter, man ikke kan abstrahere fra.

Hvis du oplever akut tandpine i løbet af din ferie, bør du forsøge at undgå meget kolde eller meget varme drikke og søde sager, da disse tre ting ofte forværrer en eventuel tandpine.

Lad ikke tandsmerten udvikle sig

Hvis smerterne fra tandpinen bliver værre, kan der tages ibuprofen eller panodil, der kan hjælpe med at lindre smerten.

Opsøg dog en tandlæge hurtigst muligt, da tandpine med behov for smertestillende kan blive værre over tid og udvikle sig til et større problem på sigt.

I nogle tilfælde kan man have held med, at et stykke tyggegummi kan dække stedet, der udløser smerten.

Det kan midlertidigt isolere, således at koldt og varmt ikke føles nær så slemt.

Kontakt din tandlæge og få råd og vejledning >>

Hvis en tand bliver slået ud

Er du så uheldig, at en tand bliver slået ud, er der en række forholdsregler der kan tages for at forsøge at redde tanden.

  • Rør kun ved tandens krone og ikke roden af tanden, da dette kan påføre bakterier, som vil skade roden og kæbeknoglen på sigt.
  • Hvis tanden er beskidt, skyl den da under rindende vand i 10 sekunder og placer den efterfølgende i hullet, hvor den tidligere har siddet.
  • Hvis dette ikke kan lykkedes, gem da tanden i munden, mellem tænder og læbe, indtil du har mulighed for at besøge en tandlæge, der kan sætte den på plads igen – jo før den sættes på plads, jo bedre resultat.

Hvis du får irriteret og ømt tandkød

Irriteret og ømt tandkød kan opstå, hvis mundhygiejnen halter, hvis tandkødet er let beskadiget, eller hvis du har visdomstænder, der er på vej ud. Dette kan skabe hævet tandkød og tandkødslommer, hvor bakterierne kan samle sig og derved skabe en betændelsestilstand i tandkødet.

Læs mere om, hvordan du opretholder mundhygiejnen.

Hvis du oplever, at tandkødet bliver ømt eller irriteret, skal du børste tænderne grundigt 2 gange dagligt – med en blød tandbørste, bruge tandtråd efter hvert måltid og eventuelt skylle munden med klorhexidin.

Når der skylles med klorhexidin, skal det ske enten én time før eller efter tandbørstningen, da tandpastaen ellers neutraliserer og ophæver klorhexidinens effekt.

Klorhexidin bidrager til opheling af slimhinden i munden.

Det kan også bruges, hvis man har bidt sig i tungen eller brændt sig på noget varmt – brug det dog ikke i mere end 1 til max 2 uger ad gangen.

Hvis dette ikke hjælper, da bør du søge tandlæge.

Hvis din tandlæge holder lukket

Hvis der opstår problemer med dine tænder, men din tandlæge holder lukket, så findes der gode muligheder for akut tandlæger, der tager patienter ind på de fleste tider af døgnet eller har weekendåbent.

Man kan altid ringe til tandlægevagten.

Tandlægevagten er oprettet for de forskellige regioner, og nummeret skal derfor findes på baggrund af, hvilken region man er bosiddende i.

Søg efter tandlægevagten på nettet og find din region.