God mundhygiejne


Hvad er god mundhygiejne?

En god mundhygiejne defineres ved regelmæssig fjernelse af bakterier (plak). Munden indeholder mange forskellige typer af bakterier, hvor nogle af dem er nødvendige for, at vi kan smage og fordøje vores mad, mens andre er uhensigtsmæssige, da de skaber gunstige forhold for udvikling af forskellige tandsygdomme.
Når man taler om fjernelse af bakterier, så gælder det udelukkende de bakterier, som i løbet af dagen ophober sig på tænder, slimhinder og tungeryg.

Nedenfor finder du tre tegn på en god mundhygiejne:

  1. Tænderne føles glatte og rene
  2. Tandkødet fremstår lyserødt og stramt
  3. Munden føles frisk og sund

Hvorfor er det vigtigt med en god mundhygiejne?

Det er vigtigt med en god mundhygiejne, hvis man vil undgå forskellige tandsygdomme i munden. Dårlig mundhygiejne er blandt andet årsag til udvikling af tandkødsbetændelse (gingivitis), huller i tænderne (caries) og løse tænder (paradentose). Derudover bidrager det også til et godt velvære ved at skabe en frisk og sund fornemmelse.

En sund mund kræver den rigtige balance

God mundhygiejne betyder ikke, at man skal skabe et sterilt miljø uden bakterier i munden – tværtimod.

Det gælder i stedet om at skabe den rette balance således, at de nødvendige bakterier får de optimale forhold for overlevelse.

Uhensigtsmæssige bakterier er dem, som giver huller i tænderne, eller dem, som bidrager til udvikling af paradentose. Disse typer af bakterier kan kun leve, når der er ubalance i mundens økosystem.

Vær opmærksom på, at kosten også har indflydelse på balancen. Eksempelvis kan et regelmæssigt indtag af sukker bidrage til at skabe ubalance.

Årsagen er, at flere af de uhensigtsmæssige bakterier lever af sukker.

Når vi får caries, så er det eksempelvis ikke sukkeret, som skaber disse, men i stedet de affaldsstoffer, som bakterierne udskiller ved indtagelse af sukkeret.

Det betyder, at rene tænder uden plak ikke nødvendigvis tager skade af sukker.

Har du en god mundhygiejne?

Er du i tvivl om, hvorvidt du har en god mundhygiejne, så kommer nedenfor tre tegn, du skal være ekstra opmærksom på:

  • Forekomsten af plak og tandsten
  • Mørkerødt tandkød
  • Ømhed og blødning
  • Dårlig smag i munden og dårlig ånde

Ovenstående er tegn på, at der er et behov for at forbedre din mundhygiejne. Er du i tvivl om, hvorvidt du har behov for forbedring, så spørg din tandplejer eller tandlæge til råds ved dit næste tandlægebesøg.

Hvordan får du en god mundhygiejne?

Det kræver regelmæssig fjernelse af plak at opretholde en god mundhygiejne. De bedste redskaber for fjernelse af plak finder du her nedenfor:

Tandbørste: En tandbørste er det vigtigste redskab til at fjerne plak.

Mange bruger en medium eller hård børste, fordi de tror, at den er mest effektiv. Men det har faktisk vist sig, at en blød tandbørste er bedst. Dette skyldes, at en blød tandbørste forebygger børste- og slibeskader på tænder og tandkød.

Tandbørsten bør anvendes to gange dagligt til at fjerne bakterier på tændernes flader.

Tandpasta: En god tandpasta bør indeholde fluor.

Fluor forbygger udviklingen af huller i tænderne (caries).

Det anbefales at benytte en tandpasta med et fluorindhold på 1450ppm. Ppm er en forkortelse af ”parts per million” (på dansk ”dele per million”). Betegnelsen angiver mængden af fluorid i tandpastaen.

Der findes tandpastaer med fluorid-indhold på 400-1500ppm. Anbefalingen er på 1450ppm – også til børn. Hos børn er reglen, at man doserer mængden af tandpasta svarende til størrelsen på barnets lillefingernegl.

Tandtråd: Tandtråd er nødvendig for at fjerne bakterier (plak) imellem tænderne – der hvor tandbørsten ikke kan komme ind.

En god tandtråd skal være let at anvende.

Har man tænder, som sidder tæt, så kan det være en fordel at benytte en flad tråd – evt. en, der sidder på en tandtrådsholder.

Interdentalbørster: Er et supplement til tandtråden og er en fordel ved større mellemrum. Har du paradetose kan en interdental børste være et nyttigt redskab.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.