Smerter efter rodbehandling

Har du oplevet at få rodbehandlet en tand, så kender du sikkert også til, at der kan forekomme rodbehandlingssmerter både undervejs og efter rodbehandlingen.

Er du i tvivl om, hvordan du kan forvente, det skal mærkes efter en rodbehandling, så kan du blive klogere på netop dette nedenfor – eller måske ønsker du blot at vide, hvordan du undgår at få behov for en rodbehandling.

Vi har her samlet både spørgsmål og svar om emnet rodbehandlinger.


9 gode råd ved smerter

Har du smerter i forbindelse med en rodbehandling eller akutte tandsmerter, så har vi her samlet vores bedste råd til dig med tandpine.

Vores råd kan lindre og forebygge forværring. Vi anbefaler dog altid, at du kontakter din tandlæge for behandling af den udløsende årsag til din tandpine, så den ikke kommer igen – eller så den behandlingskrævende tilstand forværres.

1) Klorhexidin mundskyl kan påføres rødt og hævet tandkød.
2) Tandtråd til fjernelse af madrester og bakterier mellem tænderne dagligt.
3) Fluortandpasta smøres på emalje eller tandhals ved isninger eller jag.
4) Ispose eller et koldt omslag kan benyttes til at mindske hævelser.
5) Lunkent vand kan bruges til at rense munden.
6) Skånekost uden hårde fødeemner anbefales.
7) Tandbørstning nænsomt minimum 2 x dagligt.
8) Smertestillende dosis max 3x dagligt: 1 Ibuprofen 200mg og 2 Panodil 500mg.
9) Kontakt din tandlæge eller vagttandlæge for behandling af den udløsende årsag.

Hvorfor har man smerter efter en rodbehandling?

Har du tandsmerter i en rodbehandlet tand, så er det ikke nødvendigvis tegn på en mislykket rodbehandling.

En rodbehandlet tand kan gøre ondt efter rodbehandling, men smerterne skal naturligvis ikke være tiltagende efter rodbehandlingen.

Det er ganske normale rodbehandlingsbivirkninger at mærke ømhed i en nyligt rodbehandlet tand. Når en tand rodbehandles, fjernes tandens nerve. Dette kan fremkalde både smerte og ømhed. Begge dele kan vare i op til to dage efter en afsluttet rodbehandling.

Hvor længe må det gøre ondt efter en rodbehandling?

Det er normalt at kunne opleve smerter efter en rodbehandling. Smerten aftager typisk en til to dage efter endt rodbehandling. Det er vigtigt, at smerten ikke undervejs tager til i styrke.

Hvis du oplever vedvarende og tiltagende smerte, der tager til i styrke, så bør du kontakte din tandlæge.

Det samme gælder ved smerter i en gammel rodbehandlet tand. Får du pludselig tandpine i en rodbehandlet tand, eller oplever du, at en tidligere rodbehandlet tand dunker, så tøv ikke med at kontakte din tandlæge for nærmere udredning.

Har du tiltagende smerter efter rodbehandling?

Når din tand rodbehandles, fjernes tandens nerve. En rodbehandling bør som udgangspunkt ikke udløse smerter – hverken under eller efter rodbehandlingen.

En lokalbedøvelse er i langt de fleste tilfælde nok til, at du vil kunne opleve en smertelindret behandling.

Oplever du tiltagende smerter efter en rodbehandling, så tøv dog ikke med at kontakte din tandlæge.

Ømhed og smerte en til to dage efter en rodbehandling betragtes som normalt, men forværring eller tiltagende stærke smerter i en rodbehandlet tand bør altid undersøges af din tandlæge.

Hvorfor er en krone nødvendig på en rodbehandlet tand?

En tand har fem flader, og en rodbehandlet tand er ofte bygget op i plastisk i mere end tre ud af fem flader. Det betyder, at tandens fundament er skrøbeligt, og en krone vil i dette tilfælde kunne fungere som et tøndebånd og hermed holde sammen på tanden og trykfordele tyggetrykket.

Din tandlæge laver den endelige vurdering af, hvorvidt din rodbehandlede tand har behov for en krone.

Sådan undgår du en rodbehandling

Når en tand skal rodbehandles, er det ofte et tydeligt tegn på, at der ikke er sat ind i tide, mens det stadig var muligt at forebygge. Den udløsende årsag til behovet for en rodbehandling er ofte et ubehandlet hul.

Et hul i en tand, der er blevet så dybt, at det involverer tandens nerve. Vil du undgå en rodbehandling, er regelmæssige tandeftersyn en rigtig god idé. Derudover er en god mundhygiejne generelt afgørende.

Det anbefales at børste grundigt to minutter to gange dagligt samt at supplere med mellemrumsrenhold i form af tandtråd og eventuelt mellemrumsbørster alt efter dit individuelle behov.

Lad din tandlæge eller din tandplejer hjælpe dig til at sikre en optimal forebyggelse.