Tandpine Råd

Har du tandpine, og ønsker du de bedste råd, der findes mod tandpine?

Vi har samlet de bedste tandpine råd til dig lige her. Måske kender du allerede en del husråd mod tandsmerter. Det kan være frustrerende at lede desperat efter det, der virker.

Vi ønsker derfor at hjælpe dig igennem junglen af husråd mod tandpine.

Vi svarer på de 5 mest efterspurgte her:


#1 Hvad hjælper generelt mod tandpine

Gode råd mod tandpine afhænger af, hvor dine smerter sidder.

Har du ondt omkring tanden nær tandkødet, kan tandtråd eller små interdental børster fugtet med klorhexidin måske hjælpe. Er det mere selve tanden, og er det en isnen eller en jagen, så kan en sensitiv tandpasta med fluor hjælpe.

Børst 2 gange dagligt og smør suppleringsvis lidt ekstra på lokalt inden, du går i seng for at lindre.

#2 Husråd mod tandpine

Kender du til husråd om ingefær eller nellikeolie mod tandpine, så er det ikke helt forkert. Hos tandlægen gør vi i nogle tilfælde brug af en slags nellikeolie. Dog behandler det ikke årsagen til tandsmerterne.

Derfor er anbefalingen også altid, at du besøger din tandlæge for at undgå uoprettelig forværring. Indtil et tandlægebesøg er muligt, kan du bruge en fluorholdig tandpasta til at duppe på følsomme tandhalse om aftenen inden, du skal sove.

Klorhexidin kan benyttes på en vatpind til at smøre på ved rødme eller hævelse i tandkødet. Har du brug for yderligere smertelindring, må en voksen tage følgende dosis max 3 gange dagligt: 1 ibuprofen (200mg) og 2 panodil (500mg).

Smertestillende er altid kun en midlertidig løsning, da det ikke sætter tandproblemerne i stå at lindre smerten.

#3 Tandpine efter tandfyldning

Har du fået tandpine efter dit tandlægebesøg, kan det skyldes, at du har fået lavet en tandfyldning. Måske tænker du, det ikke kan passe fordi, du netop besøgte tandlægen for ikke at få tandpine.

Sandheden er den, at kommer du først når hullet i tanden er dybt, så kan du opleve tandpine efter tanden er fyldt. Det skyldes, at tandnerven reagerer. Falder nerven ikke til ro, kan konsekvensen være, at tanden skal rodbehandles.

#4 Gode råd ved blæner og blister

Har du prøvet at have en blæne eller en lille blist i din mund, så ved du sikkert også, at dette kan gøre vanvittigt ondt.

På apoteket kan man få en overfladebedøvende gel, som kan lindre øjeblikkeligt. På længere sigt kan det betale sig at skifte tandpasta. Skummemiddelet i tandpasta kan nemlig hos nogle genere mundslimhinden.

Ved brug af en tandpasta uden skummemiddel kan du forebygge mod blister og blæner. Skift til en tandpasta uden skummemiddel, hvis du lider meget af blister og blæner.

Giv rådet videre – måske du kender en der har problemet.

#5 Tandpine på din ferie

Skal du på ferie, og er du bange for at få tandpine, så kan det være godt at få tjekket dine tænder hos tandlægen i god tid inden, du skal afsted. Er du kommet afsted på ferie, og står du med tandpine, så er der faktisk små tips og tricks, du selv kan gøre brug af.

Er dit tandkød rødt eller har du en visdomstand på vej, så kan lidt klorhexidin på en vatpind duppes på morgen og aften, der hvor det er ømt. Handler det mere om en isnen og jagen, så vil lidt fluorholdig tandpasta kunne smøres på lokalt inden sengetid for at lindre.