Dry Socket - 7 ting du skal vide om symptomer og behandling

Dry socket - 7 ting du skal vide

Efter fjernelse af en tand / tandudtrækning vil du naturligt kunne opleve smerter og ømhed fra stedet i munden, hvor tanden er fjernet. Dette er ganske normalt, når lokalbedøvelsen aftager.

Men tager smerten til og bliver uudholdelig, så kan der være tale om en såkaldt dry socket. Dry socket er en velkendt komplikation efter tandfjernelse. Tilstanden er ufarlig, men kan udløse moderate smerter.

Se de 7 ting, du skal vide om dry socket, symptomer, smerter, behandling og varighed her:

  • Hvad er en dry socket?
  • Hvorfor får man dry socket?
  • Hvordan behandles dry socket?
  • Hvad er symptomerne på dry socket?
  • Hvor længe varer dry socket?
  • Hvad betyder dry socket på dansk?
  • Hvordan undgår jeg en dry socket?

 

#1 Hvad er en dry socket?

En dry socket er en almindelig men meget smertefuld tilstand, som kan opstå efter en tandudtrækning eller fjernelse af en tand. Typisk opstår tilstanden efter operativ fjernelse af visdomstænderne i underkæben.

En dry socket uden behandling vil være en ganske smertefuld affære. Har du fået fjernet en tand, eventuelt en visdomstand i underkæben, og oplever du at have tiltagende smerter, som jager, dunker og stråler ud i kæben, så skal du kontakte din tandlæge for behandling af en potentiel dry socket.

#2 Hvorfor får man dry socket – og smerter?

Du får en dry socket, når hullet, hvor tanden er fjernet, ikke lukkes af størknet blod.

Hvis bunden af soklen i kæbeknoglen, hvor tanden har siddet, forbliver blotlagt vil det give smerter.

Smerterne er stærke og vil ikke kunne lindres ved brug af almindelig smertestillende medicin i håndkøb.

Det er vigtigt, at såret efter tandfjernelse / tandudtrækning får ro til at danne den isolerende hinde af størknet blod i bunden af tandsoklen for at undgå en dry socket.

#3 Hvordan behandles dry socket?

Dry socket behandles ved at ilægge en gaze med nellikeolie i hullet. Behandlingen har øjeblikkelig effekt. En ubehandlet dry socket giver store smerter.

En dry socket kan ofte ikke smertelindres tilstrækkelig med håndkøbsmedicin, hvorfor et besøg hos tandlægen er nødvendig for smertelindring og behandling af din dry socket.

Nellikeolien kaldes Eugenol. Eugenol har øjeblikkelig smertelindrene effekt på en dry socket tilstand.

 

#4 Hvad er symptomerne på dry socket?

De typiske tegn på dry socket er kraftige og dunkende smerter, der kan stråle ud i kæben eller jage op mod øret. Det er normalt at have aftagende smerter i op til en uge efter operativ fjernelse af en visdomstand.

Ømhed kan vare helt op til to uger efter en operation. Tiltagende smerte, dunkende fornemmelser, meget dårlig ånde og strålende jag ud i kæben eller op mod øret betegnes ikke som normal opheling.

Oplever du noget lignende, bør du kontakte din tandlæge for at få undersøgt, om du har en dry socket.

 

#5 Hvor længe varer dry socket?

Varigheden af en dry socket er individuel. Ofte vil behandlingen kunne forlænge ophelingsprocessen.

En normal ophelingsproces efter operativ fjernelse af en visdomstand vil vare ca. 10 til 12dage, hvorefter du ofte vil skulle forbi tandlægen til fjernelse af eventuelle tråde.

Når trådene fjernes, vil tandlægen kontrollere, om hullet efter tandfjernelse heler op, som det skal.

 

#6 Hvad betyder dry socket på dansk?

Tilstanden kaldes på fagsprog alveolitis sicca eller i daglig tale dry socket. Det betyder, som navnet antyder, at soklen eller hullet, hvori tanden har siddet er udtørret.

Når en tand fjernes opstår der normalt en blødning, hvorefter en klump af tyk og størknet blod vil være med til at isolere og lukke hullet. Bliver hullet ikke naturligt lukket af blod i bunden af soklen, vil tandknoglen - hvori tanden har siddet - forblive blotlagt.

Dette er en yderst smertefuld affære, som altså sjældent kan smertelindres med håndkøbsmedicin.

 

#7 Hvordan undgår jeg en dry socket?

Hvis du skal have fjernet en tand og frygter, at dette udløser en dry socket, så er det bedst at dele din bekymring med tandlægen.

Tandlægen vil kunne anvise dig, hvordan du skal forholde dig efter din tandfjernelse for at forebygge dry socket.

Pil ikke i hullet og undgå at gå og suge i hullet, da dette vakuum vil kunne fjerne den klat at størknet blod, som der er brug for, så ophelingen naturligt kan finde sted.

Bliv kontaktet?

 Klik her
Loading...