Står tanden ikke til at redde? Måske skal den trækkes ud? Bliv klogere, på hvordan en tandudtrækning foregår – og hvad du særligt skal være opmærksom på.
Tandudtrækning
Høj kvalitet til fair pris
Danmarks førende tandlæge
Spar op til 40%
Vi prismatcher alle tandlæger
‘Fremragende’ på Trustpilot
Flere end 500.000 patienter i DK
Tandudtræk eller fjernelse af en tand sker i de tilfælde, hvor tanden ikke står til at redde eller volder ubehag for patienten.
Det kan eksempelvis være på grund af paradentose, pladsmangel eller en tandbyld.
Tandudtræk foregår under lokalbedøvelse, så du mærker mindst muligt under indgrebet.
Er tanden svær at fjerne, kan tandlægen dele den i mindre stykker, ligesom det i nogle tilfælde kan være nødvendigt at fjerne noget af kæbebenet omkring tanden.
Et sådan indgreb er mere omfattende end en almindelig tandudtrækning og kan i nogle tilfælde med fordel udføres under fuld narkose.
Hullet i kæben, hvori tanden har siddet, heles i løbet af nogle måneder.
Nedenfor kan du læse mere om, hvad du kan forvente dig efter et sådant indgreb, og hvad du må spise.
Til sidst har vi samlet nogle gode råd til, hvad du skal være opmærksom på efter dit tandudtræk.
Se priser for tandudtrækning på nærmeste klinik
– og den dækker fra dag ét
Når du får fjernet en tand, foretages der et mindre indgreb – og i nogle tilfælde en lille operation. Det er vigtigt, at du passer på det sår, som kommer efterfølgende.
Hvis der er tale om en mindre operation, syr tandlægen såret sammen efter indgrebet for at holde sårkanterne sammen og fremme helingen.
Hvis du er blevet syet, oplyser tandlægen dig om, hvornår og om du skal have fjernet dine sting. I den tid, hvor lokalbedøvelsen virker, kan det ske, at du bider dig selv i læbe eller tunge.
Derfor anbefales det, at du venter med at spise, til bedøvelsen er helt væk, og du har din følesans tilbage i den side, hvor indgrebet er foretaget. Når bedøvelsen virker, kan du ikke mærke smerte, men du må forvente, at den kan komme bagefter.
Læs mere om fjernelse af visdomstænder
Når bedøvelsen er væk, kan du opleve ømhed og lettere smerter i den side, hvor tanden er fjernet. Du kan eventuelt forebygge smerterne ved at tage et par smertestillende tabletter, inden bedøvelsen forsvinder.
Hvis du fortsat oplever smerte, kan du tage Panodil/Pamol 1000 mg eller Ipren/Ibuprofen 400 mg med 8 timers interval. Ved stærkere smerter opnås en lindrende effekt ved kombination af 1000 mg Panodil/Pamol og 400 mg Ipren/Ibuprofen.
Smertestillende medicin med Acetylsalisylsyre i for eksempel Kodimagnyl frarådes, da det kan forlænge blødningstendensen. Det er vigtigt, at du ikke tager mere, end der er anvist af tandlægen eller skrevet på medicinpakken.
Oplever du på trods af smertestillende fortsat stærke smerter, bør du søge råd hos tandlægen. Måske er det nødvendigt med receptpligtig smertestillende medicin eller anden smertelindrende behandling.
Har du smerter? Kontakt din lokale Godt Smil tandlæge her.
Du kan også opleve forstyrrelser af nervefunktionen og dermed nedsat følelse i læben eller tungen. Disse forstyrrelser forsvinder imidlertid efter nogle måneder, og dem skal du ikke behandles for.
I sjældne tilfælde kan der opstå en såkaldt dry socket tilstand. Det vil sige, at blodet ikke størkner i hullet, hvor den gamle tand sad. Det er ikke farligt, men kan gøre ondt.
Det er helt almindeligt, at kind og tandkød hæver op, når du har fået trukket en tand ud.
Du kan anvende kolde omslag direkte på hævelsen for at mindske den. Det kan du gøre i et kvarter hver time de første par timer. Alternativt kan du sutte på en isterning.
Nogle vil desuden opleve, at kinden bliver blå-gul. Dette er helt normalt og vil forsvinde i løbet af 3 – 4 dage. Vokser hævelsen i mere end 2 dage efter tandudtrækningen, bør du kontrolleres af tandlægen.
Det er ganske normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Det kan se værre ud, end det er, fordi blodet blander sig med spyttet.
Ved en regulær blødning anbefales du at tage en gazekrølle til kompres – udleveret af tandlægen – og lægge den direkte på såret (ikke ned i såret). Bid derefter sammen, så krøllen trykker på sårkanterne.
Trykket holdes i en halv time. Vær opmærksom på, at det kan blive nødvendigt at udskifte krøllen et par gange. Fortsætter blødningen, bør du kontakte din tandlæge. Kan du ikke få fat i egen tandlæge, skal du kontakte en anden tandlæge, din læge eller skadestue.
Du må ikke spise 4 timer efter operationen. Herefter må du kun indtage kold flydende kost såsom yoghurt eller andet.
Du bør også undgå varme drikke det første døgn efter operationen.
Kosten anbefales at være blød de første 2 dage.
Den første uge bør der kun tygges i den “raske” side af munden. På den måde får såret ro til at hele.
Læs mere om tandudtrækning her.
Såfremt du oplever dårlig smag, ildelugt og får tiltagende tandsmerter og hævelse 4 – 5 dage efter operationen, skal du tilses af tandlægen, da det kan være tegn på infektion.
Du kan derfor med fordel skylle munden i klorhexidin 0,1% i ét minut 2 gange dagligt i en uges tid. Start dog først denne behandling, når du ikke bløder mere fra såret.
Får du alligevel en infektion i såret i munden, behandles det som oftest med antibiotika, som udskrives på recept af tandlægen. Vær dog opmærksom på, at klorhexidin kan misfarve tænderne, men at det er ikke skadeligt, og at misfarvningen forsvinder igen.
Ja, det er muligt. Når bedøvelsen ikke længere virker, vil du dog kunne opleve ømhed, som gerne skulle blive bedre i løbet af de næste par døgn, hvor en naturlig heling vil finde sted.
Prisen på din tandudtrækning vil afhænge af, hvilken stand din tand er i. De fleste tænder som skal trækkes ud er ofte i så dårlig stand, at de ikke blot kan trækkes ud.
En tand, som er knækket eller har et ordentligt hul, kan ikke bare trækkes ud. Der kan nemlig være risiko for, at den knækker undervejs. I disse tilfælde vil det være nødvendigt at operere tanden ud.
Efter en tandudtrækning vil du kunne forvente ømhed fra tandkødet. Er din tand blevet opereret ud, så vil du naturligt ligeledes kunne forvente hævelse og ømhed.
Det er vigtigt ikke at indtage varm føde eller drikke i et døgns tid efter fjernelse af en tand for at undgå at starte en blødning.
Du kan spise lige så snart, bedøvelsen ikke virker mere. Når du er bedøvet, er du i risiko for at tygge dig i tunge, læbe og kind, så derfor anbefales det at vente.
Når bedøvelsen er væk, kan du spise, men undgå varme drikke og spis koldt, da varme kan starte en blødning det første døgns tid.
*Tilskuddet er udregnet på baggrund af prisen på en operativ tandudtrækning fastsat af klinikken. **Se forbehold ifm. tilskud, når enten gruppe 1, 2, 5 eller 18 – 25 år er udvalgt.
Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser
Udfyld formularen – så ringer vi dig op inden for 24 timer på hverdage.Vi ringer normalt mellem kl. 8 – 16.