Tandudtrækning

Skal din tand trækkes ud? Bliv her klogere på, hvordan en tandudtrækning foregår – og hvad du skal være særligt opmærksom på.

Formål Fjernelse af én eller flere tænder
Resultat Mulighed for tanderstatning
Opheling 3 – 6 måneder
Tilskud
(medlemmer af “danmark”)
Få op til 50% af udgiften dækket – dog max 150 kr. per tand
Bedøvelse Lokalbedøvelse – mulighed for at tilvælge fuld narkose eller sedering
Antal besøg Faglig individuel vurdering
Behandlingstid 30 – 60 minutter
Fra kr. 361,-

Høj kvalitet til fair pris

Danmarks førende tandlæge

Spar op til 40%

Vi prismatcher alle tandlæger

‘Fremragende’ på Trustpilot

Flere end 500.000 patienter i DK

Sider relateret til tandudtrækning

Tandudtrækning

En tandudtrækning eller fjernelse af en tand sker i de tilfælde, hvor tanden ikke står til at redde, eller hvor den volder ubehag for patienten.

Dette kan fx være i forbindelse med paradentose, pladsmangel, eller hvis du har fået en tandbyld.

En tandudtrækning foregår under lokalbedøvelse, så du mærker mindst muligt under indgrebet. Her har du også mulighed for at vælge sedering eller fuld narkose, hvis du lider af tandlægeskræk.

Er din tand svær at fjerne, kan tandlægen dele den i mindre stykker. I andre tilfælde kan det også være nødvendigt at fjerne noget af kæbebenet omkring tanden.

Et sådan indgreb er mere omfattende end en almindelig tandudtrækning og kan derfor i nogle tilfælde med fordel udføres under fuld narkose.

Efter fjernelse af din tand vil der være et hul i kæben, som heles i løbet af nogle måneder.

Nedenfor kan du læse mere om, hvad du kan forvente dig efter en tandudtrækning, og hvad du blandt andet må spise efterfølgende.

Sidst, men ikke mindst, har vi samlet en række gode råd til, hvad du skal være opmærksom på efter din tandudtrækning.

Se priser for tandudtrækning på nærmeste klinik

Tandforsikring:
Få dækket op til 60%

– og vær dækket allerede fra dag ét

Hvad kan jeg forvente efter en tandudtrækning?

Når du får fjernet en tand, foretager vi et lille indgreb – og i nogle tilfælde en mindre operation. Det er yderst vigtigt, at du passer på det sår, som kommer efterfølgende.

Har du fået lavet en mindre operation i forbindelse med din tandudtrækning, syr tandlægen såret sammen efter indgrebet for at holde sårkanterne sammen og fremme helingen heraf.

Er du blevet syet, vil tandlægen informere dig om, hvornår du skal have fjernet dine sting, eller hvorvidt de opløses af sig selv, så de ikke behøver at blive fjernet.

I den tid, hvor lokalbedøvelsen virker, kan det ske, at du bider dig selv i læbe eller tunge.

Vi anbefaler derfor, at du venter med at spise, til bedøvelsen er helt væk, og du har din følesans tilbage i den side, hvor indgrebet er foretaget.

Mens bedøvelsen virker, vil du ikke kunne mærke smerte, men du må forvente, at den kan komme bagefter.

Læs mere om fjernelse af visdomstænder.

Hvorfor har jeg smerter?

Når bedøvelsen har lagt sig, kan du opleve både ømhed og lettere smerter i den side, hvor tanden er blevet fjernet. Du kan med fordel forebygge smerterne ved at tage et par smertestillende tabletter, inden bedøvelsen forsvinder.

Oplever du fortsat smerter, kan du tage Panodil/Pamol 1000 mg eller Ipren/Ibuprofen 400 mg med otte timers interval. Er der tale om stærke smerter, kan en kombination af 1000 mg Panodil/Pamol og 400 mg Ipren/Ibuprofen lindre smerterne.

Det er vigtigt, at du ikke tager mere smertestillende end anvist af tandlægen eller skrevet på medicinpakken.

Vi fraråder, at du tager smertestillende medicin med Acetylsalisylsyre, fx Kodimagnyl, da dette kan forlænge blødningstendensen.

Oplever du på trods af smertestillende tabletter fortsat stærke smerter, bør du søge råd hos din tandlæge. Det kan nemlig måske være nødvendigt med receptpligtig smertestillende eller anden smertelindrende behandling.

Har du smerter? Kontakt din lokale Godt Smil-tandlæge her.

Du kan også opleve forstyrrelser af nervefunktionen og dermed nedsat følelse i læben eller tungen i den side, hvor du har fået fjernet en tand. Disse smerter forsvinder imidlertid efter nogle måneder og er således ikke noget, du skal behandles for.

I sjældne tilfælde kan der opstå en såkaldt dry socket-tilstand. Det betyder, at blodet i hullet, hvor tanden sad, ikke størkner, som det skal. Det er ikke farligt, men kan gøre rigtig ondt. Undgå derfor at pille i hullet eller gå og suge i det, da det vakuum kan fjerne den størknede klat blod.

Vær opmærksom på, at:

  • Fysisk aktivitet øger blodtrykket. Du bør derfor undgå fysisk aktivitet det første døgn efter tandudtrækning.
  • Tandbørstning og god mundhygiejne er afgørende for, at du ikke får en infektion. Du må dog ikke børste direkte på såret de første dage efter indgrebet.
  • Du ikke må skylle munden den første dag efter operationen, da såret skal have fred. Dagene efter kan du skylle munden med klorhexidin 0,1%, da det nedsætter risikoen for infektion.
  • Du bør undgå at ryge, da det mindsker sårhelingen. Kan du ikke lade være, anbefaler vi, at du som minimum venter med at ryge til to timer efter operationen.

Er det normalt, at ansigtet hæver op efter et tandudtræk?

Det er helt normalt, at din kind og tandkødet hæver op, når du har fået trukket en tand ud.

Du kan med fordel anvende kolde omslag direkte på hævelsen for at mindske den. Dette kan du gøre i et kvarter hver time de første par timer efter indgrebet. Alternativt kan du sutte på en isterning.

Nogle oplever desuden, at kinden bliver blå-gul. Dette er også helt normalt og vil forsvinde i løbet af tre til fire dage. Vokser hævelsen i mere end to dage efter tandudtrækningen, bør du kontrolleres af din tandlæge.

Det bløder fra såret – hvad gør jeg?

Det er ganske normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Det kan godt se værre ud, end det er, fordi blodet blander sig med dit spyt.

Er der tale om en regulær blødning, anbefaler vi, at du bruger en gazekrølle til kompres, som du får udleveret af tandlægen, og lægger den direkte på såret (dog ikke ned i såret). Bid derefter sammen, så krøllen derved trykker på sårkanterne.

Hold trykket i en halv time. Vær opmærksom på, at det kan blive nødvendigt at udskifte krøllen et par gange.

Fortsætter blødningen, bør du kontakte din tandlæge. Kan du ikke få fat i din egen tandlæge, skal du kontakte en anden tandlæge, din læge eller skadestuen.

Hvad må jeg spise efter en tandudtrækning?

Du må ikke spise før fire timer efter operationen. Herefter må du kun indtage kold flydende kost såsom yoghurt.

Du bør også undgå varme drikke det første døgn efter operationen.

Kosten anbefales at være blød de første to dage.

Den første uge bør der kun tygges i den “raske” side af munden. På den måde får såret ro til at hele.

Læs mere om tandudtrækning her.

Infektion

Såfremt du oplever dårlig smag, ildelugt og får tiltagende tandsmerter og hævelse 4 – 5 dage efter operationen, skal du tilses af tandlægen, da det kan være tegn på infektion.

Du kan derfor med fordel skylle munden i klorhexidin 0,1% i ét minut to gange dagligt i en uges tid. Start dog først denne behandling, når du ikke bløder mere fra såret.

Får du alligevel en infektion i såret i munden, behandles det som oftest med antibiotika, som udskrives på recept af tandlægen. Vær dog opmærksom på, at klorhexidin kan misfarve tænderne, men at det er ikke skadeligt, og at misfarvningen forsvinder igen.

Kan I trække en tand ud, uden det gør ondt?

Ja, det er muligt. Når bedøvelsen ikke længere virker, vil du dog kunne opleve ømhed, som gerne skulle blive bedre i løbet af de næste par døgn, hvor en naturlig heling vil finde sted.

Hvad koster en tandudtrækning?

Prisen på din tandudtrækning vil afhænge af, hvilken stand din tand er i. De fleste tænder, som skal trækkes ud, er ofte i så dårlig stand, at de ikke blot kan trækkes ud.

En tand, som er knækket eller har et ordentligt hul, kan ikke bare trækkes ud. Der kan nemlig være risiko for, at den knækker undervejs. I disse tilfælde vil det være nødvendigt at operere tanden ud.

Hvor længe efter en tandudtrækning vil jeg have smerter?

Efter en tandudtrækning vil du kunne forvente ømhed fra tandkødet. Er din tand blevet opereret ud, så vil du ligeledes kunne forvente hævelse og ømhed.

Det er vigtigt ikke at indtage varm føde eller drikke i et døgns tid efter fjernelse af en tand for at undgå at starte en blødning.

Hvornår må jeg spise efter en tandudtrækning?

Du kan spise lige så snart, bedøvelsen ikke virker mere. Når du er bedøvet, er du i risiko for at tygge dig i tunge, læbe og kind, så derfor anbefaler vi at vente.

Når bedøvelsen er væk, kan du spise, men undgå varme drikke og spis koldt, da varme kan starte en blødning det første døgns tid.

Se priser* på tandudtrækning her

Simpel tandudtrækning (inklusiv bedøvelse)** : Fra 361 kr. :
Operativ fjernelse af tand* ** – pris fra : Fra 595 kr. :
Operativ fjernelse af visdomstand* ** – pris fra : Fra 895 kr. :

*Priserne kan variere fra klinik til klinik.

Få billig finansiering

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

Skal vi kontakte dig?

Udfyld formularen – så ringer vi dig op inden for 24 timer på hverdage.
Vi ringer normalt mellem kl. 8 – 16.