• Cookie Mærket
Godt Smil
Godt smil - menu

Tandudtræk eller fjernelse af en tand sker i de tilfælde, hvor tanden ikke står til at redde, eller volder ubehag for patienten - eksempelvis på grund af paradentose, pladsmangel eller en tandbyld.

Tandudtræk foregår under lokalbedøvelse, så du mærker mindst muligt under indgrebet. Er tanden svær at fjerne, kan tandlægen dele den i mindre stykker - ligesom det i nogle tilfælde kan være nødvendigt at fjerne noget af kæbebenet omkring tanden.

Et sådan indgreb er mere omfattende end en almindelig tandudtrækning, og kan i nogle tilfælde, med fordel, udføres under fuld narkose. Hullet i kæben, hvori tanden har siddet, heles i løbet af nogle måneder.

Nedenfor kan du læse mere om, hvad du kan forvente dig efter et sådant indgreb, og hvad du må spise. Slutteligt har vi samlet nogle gode råd til, hvad du skal være opmærksom på efter dit tandudtræk.

Du kan også læse mere præcist om fjernelse af visdomstænder her

Hvad kan jeg forvente efter en tandudtrækning?

Når du får fjernet en tand, foretages der et mindre indgreb - og i nogle tilfælde en lille operation. Det er vigtigt, at du passer på det sår, som kommer efterfølgende.

Hvis der er tale om en mindre operation, syr tandlægen såret sammen efter indgrebet, for at holde sårkanterne sammen og fremme helingen.

Hvis du er blevet syet, oplyser tandlægen dig om, hvornår og om du skal have fjernet dine sting. I den tid, hvor lokalbedøvelsen virker, kan det ske at du bider dig selv i læbe eller tunge.

Derfor anbefales det at du venter med at spise, til bedøvelsen er helt væk, og du har din følesans tilbage i den side, hvor indgrebet er foretaget. Når bedøvelsen virker, kan du ikke mærke smerte, men du må forvente, at den kan komme bagefter.

trustpilotudtalelse - tandudtraekning

Udtalelse fra kunde

God service og fornuftige priser. Man bliver altid mødt med et smil hos alle ansatte! Både vejledninger og priser er fornuftige og rimelige. Jeg vil helt klart anbefale Godt Smil til andre.

Godt Smil -

5 / 5 Stjerner

Anmeldt af: Stephanie Faurholt

Hvorfor har jeg smerter?

Når bedøvelsen er væk, kan du opleve ømhed og lettere smerter i den side, hvor tanden er fjernet. Du kan eventuelt forebygge smerterne ved at tage et par smertestillende tabletter, inden bedøvelsen forsvinder.

Hvis du fortsat oplever smerte, kan du tage Panodil/Pamol 1000 mg eller Ipren/Ibuprofen 400 mg med otte timers interval. Ved stærkere smerter opnås en lindrende effekt ved kombination af 1000 mg Panodil/Pamol og 400 mg Ipren/Ibuprofen.

Smertestillende medicin med Acetylsalisylsyre i fx Kodimagnyl frarådes, da det kan forlænge blødningstendensen. Det er vigtigt, at du ikke tager mere, end der er anvist af tandlægen eller skrevet på medicinpakken.

Oplever du, på trods af smertestillende, fortsat stærke smerter, bør du søge råd hos tandlægen. Måske er det nødvendigt med receptpligtig smertestillende medicin eller anden smertelindrende behandling.

Har du smerter? Kontakt din lokale Godt Smil tandlæge her.

Du kan også opleve forstyrrelser af nervefunktionen og dermed nedsat følelse i læben eller tungen. Disse forstyrrelser forsvinder imidlertid efter nogle måneder, og disse skal du ikke behandles for.

Vær opmærksom på, at:

  • Fysisk aktivitet øger blodtrykket. Undgå derfor fysisk aktivitet det første døgn efter indgrebet.
  • Tandbørstning og god mundhygiejne er afgørende for ikke at få infektion. Du må dog ikke børste direkte på såret de første dage efter indgrebet.
  • Du må ikke skylle munden den første dag efter operationen. Såret skal have fred. Dagene efter kan du skylle munden med klorhexidin 0,1%, da det nedsætter risikoen for infektion.
  • Du bør undgå at ryge, da det mindsker sårhelingen. Kan du ikke lade være, anbefales det som minimum, at der går to timer efter at operationen er overstået.

Er det normalt, at ansigtet hæver op efter et tandudtræk?

Det er helt almindeligt, at kind og tandkød hæver op, når du har fået trukket en tand ud.

Du kan anvende kolde omslag direkte på hævelsen for at mindske den. Det kan du gøre i et kvarter hver time de første par timer. Alternativt kan du sutte på en isterning.

Nogle vil desuden opleve, at kinden bliver blå-gul. Dette er helt normalt, og vil forsvinde i løbet af tre til fire dage. Vokser hævelsen i mere end to dage efter tandudtrækningen, bør du kontrolleres af tandlægen.

Det bløder fra såret - hvad gør jeg?

Det er ganske normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Det kan se værre ud, end det er, fordi blodet blander sig med spyttet.

Ved en regulær blødning anbefales du at tage en gazekrølle til kompres - udleveret af tandlægen - og lægge den direkte på såret (ikke ned i såret). Bid derefter sammen, så krøllen trykker på sårkanterne.

Trykket holdes i en halv time. Vær opmærksom på, at det kan blive nødvendigt at udskifte krøllen et par gange. Fortsætter blødningen, bør du kontakte din tandlæge. Kan du ikke få fat i egen tandlæge, skal du kontakte en anden tandlæge, din læge eller skadestue.

Du må ikke spise fire timer efter operationen. Herefter må du kun indtage kold flydende kost såsom yoghurt eller andet. Du bør undgå varme drikke og fødeemner det første døgn efter operationen. Kosten anbefales at være blød de første to dage. Den første uge bør der kun tygges i den "raske" side af munden. På den måde får såret ro til at hele.

Såfremt du oplever dårlig smag, ildelugt og får tiltagende tandsmerter og hævelse fire til fem dage efter operationen, skal du tilses af tandlægen, da det kan være tegn på infektion.

Du kan derfor med fordel skylle munden i klorhexidin 0,1% i et minut to gange dagligt i en uges tid. Start dog først denne behandling, når du ikke bløder mere fra såret.

Får du alligevel en infektion i såret i munden, behandles det som oftest med antibiotika, som udskrives på recept af tandlægen. Vær dog opmærksom på, at klorhexidin kan misfarve tænderne, men at det er ikke skadeligt, og at misfarvningen forsvinder igen.

Ønsker du at blive kontaktet?

Udfyld da venligst kontaktformularen. Herefter ringer vi dig op snarest muligt.

Vil du høre mere om vores behandlinger eller bestille en tid?

Find Godt Smils kontaktoplysninger her
Loading...