Rodbehandling eller tandudtrækning?

Er du i tvivl om, hvorvidt din tand skal rodbehandles eller trækkes ud? Og hvad der ville være den bedste løsning i dit tilfælde?

Formål Afklaring af, om det skal være rodbehandling eller tandudtrækning
Resultat Afklaring omkring videre behandling
Opheling 1 uge – 6 måneder (afhænger af den valgte løsning)
Tilskud
(medlemmer af “danmark”)
Få op til 50% af udgiften pr. kanal ved evt. rodspidsamputation – dog max 275 kr. Ved tandudtrækning gives op til 50% af udgiften – dog max 1.600 kr. for medlemmer mellem 18 – 26 år, og 800 kr. over 26 år.
Bedøvelse Lokalbedøvelse – mulighed for at tilvælge fuld narkose eller sedering
Antal besøg 1 – 4 besøg på klinikken
Besøgstid per gang 30 – 90 minutter
Fra kr. (afhænger af behandling) 361,-

Høj kvalitet til fair pris

Danmarks førende tandlæge

Spar op til 40%

Vi prismatcher alle tandlæger

‘Fremragende’ på Trustpilot

Flere end 500.000 patienter i DK

Rodbehandling eller tandudtrækning

Rodbehandling eller tandudtrækning?

Har du stået med overvejelserne omkring at få lavet en rodbehandling, men er blevet fristet til at vælge en anden udvej?

Når din tand skal rodbehandles, kan det virke både dyrt og uoverskueligt, men inden du tager din beslutning, er det vigtigt, at du tager alle faktorer med i betragtningen. For det er ikke uden konsekvens blot at fjerne en tand.

Vil du vide mere om, hvad du med fordel kan være opmærksom på, inden du træffer dit valg, samt blive klogere på, hvornår det eneste rigtige er at trække tanden ud?

Så besvarer vi her de spørgsmål, du måtte have.

Få billig finansiering

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

Hvad sker der, hvis man ikke får rodbehandlet en tand?

Worst case scenario er, at du mister din tand – ofte suppleret af et smertefuldt forløb forinden.

En tand, der ikke behandles i tide, kan nemlig udvikle en tandbyld. Til dig, der ikke har oplevet at have en tandbyld, kan vi fortælle, at det er yderst ubehageligt.

Faktisk er dit almene helbred påvirket, når du har betændelse i munden.

Måske ved du det ikke, men det, du fejler i munden, kan let sprede sig til resten af kroppen enten via tarmen, når du spiser, eller gennem blodbanen, hvis du skulle bløde lidt fra tandkødet.

I nogle tilfælde vil du kunne opleve at få feber og blive rigtig dårlig.

Lad aldrig hævelse i munden forblive ubehandlet. I værste tilfælde kan luftveje blive blokeret. Kontakt altid din tandlæge, inden det kommer så langt.

Hvornår skal en tand trækkes ud?

En tand, der er så ødelagt og dårlig, at den ikke længere kan reddes, vil typisk bare skulle trækkes ud. Det afgørende er, hvor meget sund tandsubstans der er tilbage.

Der vil desværre kunne forekomme tilfælde, hvor tandens tilstand er så dårlig, at tanden ikke står til at redde.

Når vi trækker en tand ud, løser vi ét problem, mens vi desværre kan skabe et nyt. Manglende tænder medfører på længere sigt konsekvenser.

Måske oplever du det ikke med det samme, men tænderne flytter sig hen, hvor der er plads, og dertil bør nævnes, at færre tænder betyder større belastning af de tilbageværende tænder.

Hvad er værst – en rodbehandling eller tandudtrækning?

Da smerte er en individuel oplevelse, vil et svar på dette spørgsmål også kunne variere fra person til person. Men det, vi kan sige, er, at en tandudtrækning ikke er en tandbevarende behandling, sådan som en rodbehandling er det.

Derfor er en tandudtrækning sjældent en løsning i sig selv, medmindre der udelukkende er tale om visdomstænder, eller tænder som ikke udgør en vigtig rolle i tandrækken ift. slid og tygning.

En tandudtrækning kan derfor udløse et efterfølgende behov for tanderstatning. Dette kan blive en dyr affære, hvilket skal tages i betragtning, hvis en tandudtrækning vælges for at spare penge i første omgang.

Hvad er dyrest – en rodbehandling eller tandudtrækning?

En tandudtrækning vil typisk i første omgang synes billigst, mens et efterfølgende behov for tanderstatning efter tandfjernelse snildt vil kunne overstige prisen for en rodbehandling – selv med behov for en supplerende kronebehandling.

Derfor bør du altid sørge for at kigge længere frem end blot et år eller to. Din beslutning i dag påvirker nemlig din tandstatus for livet.

Hvornår skal der rodbehandles?

Der skal rodbehandles, når der er rodspidsbetændelse, hvis tanden ellers vurderes bevaringsværdig med eller uden behov for en efterfølgende kronebehandling.

Sørg altid for at spørge ind til mulighederne for behandling, og husk at tænke længere frem, da den billigste pris nu og her kan betyde en større regning på sigt.

Er tanden tidligere blevet rodbehandlet?

Hvis du har en tand, der tidligere er blevet rodbehandlet, er der mulighed for at redde den. Men prognosen er desværre dårligere end ved første forsøg.

Din tandlæge vil på baggrund af et røntgenbillede kunne vurdere, hvorvidt der er behov for, at den revideres eller retrograd rodfyldes.

Det ene foregår ned gennem tanden som sidst, mens det andet foregår fra tandens rodspids i form af et kirurgisk indgreb.

Ofte stillede spørgsmål ifm. rodbehandling eller tandudtrækning

Kan man undgå rodbehandling?

Ja, men ikke hvis tandens nerve først er ramt af betændelse. Den bedste forebyggelse er derfor at overholde de regelmæssige tandeftersyn og opretholde en god mundhygiejne.

Læs mere om rodbehandling eller tandudtrækning her.

Hvordan ved man, om man skal have en rodbehandling?

Nogle symptomer kan give et billede af et behov for en rodbehandling, men intet kan med sikkerhed siges, førend man har et røntgenbillede.

Er rodbehandling smertefuldt?

Selve rodbehandlingen foregår i lokalbedøvelse, hvilket gerne skulle sikre en smertefri behandling. Du kan dog opleve efterfølgende ømhed, som kan vare et par dage.

Hvor lang tid tager det at hele efter tandudtrækning?

Opheling tager typisk en lille uge. En faktor som rygning kan dog forlænge processen. Når tandkødet har lukket sig, kan der godt gå yderligere en eller to uger, førend man helt vænner sig til at have mistet en tand.

Hvornår er det en operativ fjernelse af tand?

Der er tale om en operativ fjernelse, så snart tanden ikke blot kan fjernes med en tang. Det betyder, at hvis tanden ikke kan fjernes i et stykke og derfor må deles, og/eller der skal syes efterfølgende, så er der tale om en operativ fjernelse. Skal du have fjernet sting efter en tandfjernelse, har du oplevet en operativ tandfjernelse.

Hvad er en simpel tandudtrækning?

En simpel tandudtrækning foregår ved, at tanden fjernes problemfrit i et stykke. Der vil ikke være behov for at blive syet efter en simpel tandudtrækning.

Se priser på rodbehandling her

Rodbehandling af fortand (1 kanal) : Fra 1.295 kr. :
Rodbehandling af kindtand (2 kanaler) : Fra 1.895 kr. :
Rodbehandling af kindtand (3 kanaler) : Fra 2.395 kr. :
Ekstra rodskylning : Fra 425 kr. :

Priserne er eksklusiv røntgen, bedøvelse og fyldning – Prisen kan variere fra klinik til klinik.

Tandforsikring:
Få dækket op til 60%

– og vær dækket allerede fra dag ét

Skal vi kontakte dig?

Udfyld formularen – så ringer vi dig op inden for 24 timer på hverdage.
Vi ringer normalt mellem kl. 8 – 16.