Hvad er årsagen til rådne tænder?

Der kan være mange årsager til, at tænder kan se rådne ud, men de mest almindelige årsager er misfarvningercariesparodontose og slid.

Der findes egentlig ikke decideret rådne tænder, men tænderne kan være så dårligt tilredt, at der ingen anden vej er end at trække dem ud.


Dette er heldigvis sjældent, da man ofte vil mærke advarsler undervejs. Dog er det ikke alle, der mærker noget, før tænderne har behov for akut behandling, og her kan det være for sent.

Netop derfor anbefales det, at man besøger sin tandplejer til regelmæssige eftersyn, således at det er muligt at tage det i opløbet og forebygge tandpine og diverse tandsygdomme.

Brug for et tandeftersyn? Kontakt din lokale Godt Smil-tandlæge her >>

Få hjælp til / viden om følgende her på siden:

Misfarvninger

Misfarvninger fra the, kaffe eller tobak er ganske ufarlige og kan oftest fjernes med en tandrensning efterfulgt af en polering hos din tandplejer.

Man kan også forsøge sig med en whitening tandpasta mod misfarvninger. Her bør du blot være opmærksom på, at disse ofte har et højt indhold af slibekorn, hvorfor det oftest ikke anbefales, at disse benyttes til daglig brug.

Caries

Caries kan ligesom misfarvninger fra the, kaffe og tobak medvirke til, at tænderne kan fremstå som rådne.

Caries kommer i mange farver fra en kridtet hvid over i de mere mørkebrune nuancer. Caries kan være aktiv og inaktiv. Den kridtede overflade tyder på en aktiv caries, hvor tandens overflade stadig er under nedbrud (demineralisering). En inaktiv kronisk caries kan være mørkebrun eller nærmest sort.

Læs mere om symptomerne på caries her.

Dette skyldes en ophobning af misfarvning i tandens dentin. Dentinen er det blødere lag lige under tandens emalje, og dentin er særligt modtageligt for misfarvninger.

Er tandfladen helt glat og fri fra plakbakterier, vil dette typisk betegnes som en inaktiv caries. Inaktiv caries er ofte ikke behandlingskrævende, men kan være generende rent kosmetisk grundet den mørke misfarve af dentinen.

Parodentose

Parodontose kan medvirke til, at tandkødet trækker sig. Herved blottes tandhalsen og tandhalsen er ikke beskyttet af emalje. Det betyder, at der er adgang til dentinen og hermed risiko for misfarvninger og ikke mindst caries.

Har du mistanke om paradentose? Læs mere her.

Parodontose kan ligesom tandkødsbetændelse give dårlig ånde. Dette skyldes, at tandkødsbetændelse og parodontose grundet bakterier langs tandkødet og i tandkødslommerne ofte forårsager blødende tandkød.

En god mundhygiejne og en regelmæssig kontrol hos din tandplejer er afgørende ved behandling af parodontose. 

Slid

Slid gennem emaljen skaber adgang til dentinen, som nævnt i ovenstående afsnit giver risiko for dybe misfarvninger. Årsagerne til slid kan være mange, men typisk skyldes slid en bidfunktionel afvigelse.

Hvis du ofte har spændingshovedpine eller vågner med ømme kæbemuskler, bør du tilses af en tandlæge. I nogle tilfælde vil det kunne afhjælpes med en bideskinne, du skal sove med om natten. Den sikrer, at tænderne ikke skæres mod hindanden, hvorved du undgår slid, og musklerne kan slappe af.

Læs mere om fordelene ved en bideskinne her.

Dine tænder har indflydelse på dit helbred

Vidste du, at dine tænders sundhed rent faktisk har indflydelse på dit almene helbred? Det betyder, at hvis du har betændelse i en tand, så belastes hele kroppens immunforsvar. Faktisk kan bakterier i mundhulen, som inhaleres, også være med at forårsage lungebetændelse.

Bakterier kan også transporteres fra mundhulen og gennem blodbanen, hvis du har blødning i munden. Hvis du ellers er sund og rask, er dette sjældent et problem, men hvis du er plaget af anden sygdom, og dit immunforsvar i forvejen er belastet, da bør du være opmærksom.

En god mundhygiejne kan sikre, at tandkødet ikke bløder, hvorved bakterier i blodbanen forebygges.

Læs mere om, hvordan du forebygger blødende tandkød her.