Må man gå til tandlægen, når man er gravid?

Det korte svar er ja, men der er en række ting, du skal være særligt opmærksom på.

Når man bliver gravid, ændrer kroppen sig nemlig, og man skal være mere påpasselig med, hvad man udsætter den for.

Få derfor en god snak med din tandlæge omkring, hvilke ting du skal være opmærksom på i mundhulen under graviditeten.


Få hjælp til / viden om følgende her på siden:

Tandlægebesøg

Det er altid en god ide at sige til sin tandlæge, når man bliver gravid. Under graviditeten ændrer hormonbalancen sig i kroppen.

Den kan påvirke din appetit, men også hvordan de forskellige væv reagerer i kroppen. Spørg endelig din tandlæge til råds, hvis du har spørgsmål.

Kost

Mange gravide bliver mere bevidste omkring, hvad de indtager. De forbereder sig på at blive mor og prøver at spise sundt og varieret for at få et sundt barn.

Mange oplever at få en speciel trang til bestemte fødevarer. Får du øget trang til søde sager, skal du være ekstra opmærksom på din mundhygiejne.

Tandkød

Hormonbalancen påvirker kroppens væv og immunforsvar. Som gravid har du større risiko for at få tandkødsbetændelse, da mundens forsvar kan være svækket.

Du vil derfor kunne opleve, at tandkødet lettere vil hæve op og bløde under graviditeten. Det er derfor vigtigt, at du opretholder en rigtig god mundhygiejne, så du ikke oplever, at tandkødsbetændelsen udvikles til paradentose efter graviditeten.

Det er vigtigt at fastholde at bruge tandbørste, fluortandpasta, tandstikker og tandtråd – også selvom det bløder fra tandkødet.

Det vigtigste er, at tænderne bliver rene, og at alle bakteriebelægninger fjernes effektivt, så de ikke generer tandkødet. Gå derfor fortsat til tandrensning og tandeftersyn under din graviditet.

Røntgenbilleder

Når man får taget et røntgenbillede hos tandlægen, får kroppen en meget lav stråledosis. Man ved, at der mindst skal 100.000 gange større doser til, for at der kan ske skader på fosteret. Der er derfor ingen risiko – for hverken fosteret eller den gravide. Sundhedsstyrelsens retningslinjer siger, at der ikke skal tages særlige hensyn til gravide ved almindeligt røntgen. Røntgen tages kun ved indikation.

Læs mere om røntgenbilleder

Fluor

Fluor er en vigtig bestanddel i vores tandpasta, og gravide kan sagtens børste tænder med almindelig fluortandpasta. Fluoren indlejres i moderens skelet eller udskilles gennem urinen, og påvirker derfor ikke fosteret. Tandlægen undgår dog at anvende fluorbehandlinger i tandlægestolen og udskriver heller ikke receptpligtig fluortandpasta med højt fluorindhold til en gravid kvinde.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.