Billig tandlæge Billig tandlæge
Godt smil - menu
SØG

Tandbørstning

Hvordan børster jeg mine tænder korrekt?

Børst tænderne grundigt - mindst to gange dagligt. Brug desuden tandtråd, da det bedre fjerner madrester og plak mellem tænderne, hvor det er svært at komme til med tandbørsten. Spørg din tandplejer/tandlæge, hvordan man børster og bruger tandtråd. Begynd med tandkødet og børst ned over tænderne. Ved forsigtigt at massere tandkødet med tandbørsten kan man forbedre blodcirkulationen og holde rent langs tandkødsranden. Det er vigtigt, at tandbørstningen er rolig. Husk desuden, at det ikke handler om at trykke hårdt, men at gøre det grundigt.

Hvilken tandbørste skal jeg anvende?

Det er individuelt, hvilken tandbørste der fungerer bedst. Der findes både flere almindelige tandbørster, og det samme gælder for elektriske tandbørster. Sidstnævnte kan være en fordel, hvis du har svært ved at børste tænder med en almindelig tandbørste. Uanset valg er det vigtigt, at tandbørsten er blød, og har mange tætstillede børstehår. Tandbørsten skal skiftes ud, når børstehårene begynder at sprede sig. Spørg din tandlæge, hvilken tandbørste der passer bedst til dig. 

Hvilke andre hjælpemidler kan jeg supplere min tandbørstning med?

De fleste har brug for at supplere tandbørstningen, for at opnå den bedste mundhygiejne. Tandtråd er en af de muligheder, som du har, og som også anbefales af tandlæger, at du bruger dagligt. Der findes flere typer hjælpemidler såsom interdentalbørster (en flaskerenser-formet børste), der er god til at komme ind mellem tænderne og tandstikkere., der er gode at fjerne madrester med. Disse produceres enten i blødt tre eller i plastik. Derudover findes der solotandbørster, der består af kun ét bundt børster, der er kortere og dermed mere stive end børstehårene på en normal tandbørste. Solobørsten er god til at gøre rent på tyggeflader på tænderne bagerst i munden.

Hvilken tandpasta skal jeg vælge?

Derudover er det væsentlig, at du anvender en fluortandpasta under tandbørstningen, da fluor hæmmer udviklingen af caries. Mængden af fluor i din tandpasta fremgår af indholdsfortegnelsen (ppm F). Voksne bør børste tænder med 1.450-1500 ppm fluortandpasta. Brug 2 cm (ca. 1g) tandpasta til hver tandbørstning. Hvis du har sarte mundslimhinder og har tendens til at få blister i munden, er det en god idé at undgå̊ tandpasta, der indeholder stoffet Sodium Lauryl Sulfat.

 Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.