Isninger i tænderne

Isninger i tænderne kortvarige smerter eller et jag, som ofte opstår ved termisk påvirkning/temperatur ændringer.


Hvorfor får jeg isninger i tænderne?

Isninger er ubehagelige og opstår, når du drikker noget koldt eller varmt, hvis du spiser noget sødt eller syrligt eller børster dine tænder. De skarpe jag og den kortvarige smerte i tænderne er et udbredt fænomen, som i langt de fleste tilfælde skyldes, at dentinen er blottet – og dine tænder derved er mere udsatte. Problemet opstår som oftest på grund af forkert tandbørste-teknik, altså hvis du børster dine tænder på tværs af tandkronerne. Tandkødet trækker sig ved denne teknik tilbage, og du har risiko for isninger i tænderne.

Klipper du dit hår, så vokser det ud igen, sådan er det desværre ikke med dine tænder og dit tandkød. Der er desværre ingen mulighed for at få tandkødet til at vokse op igen. Derfor er det et spørgsmål om på bedste vis at beskytte de overfølsomme tandhalse.

Hvad er isninger i tænderne?

Isninger og følsomme tandhalse, som på fagsprog kaldes dentin hypersensibilitet, er en kortvarig smerte (ikke at forveksle med tandpine) eller et jag som ofte opstår ved termisk påvirkning/temperatur ændringer.

En tand består af flere lag. Det yderste lag hedder emalje. Emalje er stærk og den beskytter det underliggende blødere lag af dentin. Dentinen omgrænser tandens nerve (pulpa). I dentinen er der små væskefyldte kanaler, som forbinder det yderste lag af dentin med tandens indre nerve. Hvis dentinen er dækket af emalje opleves sjældent isninger i tænderne, da emaljen har en isolerende effekt. Er dentinen derimod blottet, vil termisk påvirkning kunne forårsage en væskeforskydning i de små dentin kanaler, hvilket kan fremkalde den føromtalte kortvarige smerte eller de gennemtrængende jag. Syreholdige drikke eller søde fødeemner kan have lignende effekt.

Skal jeg behandles for isninger i tænderne?

Generelt er der gode muligheder for behandling af følsomme tandhalse, hvorfor vi anbefaler dig at tale med din tandlæge, hvis du oplever tilbagevendende isninger. Tandlægen vil undersøge, om smerterne skyldes huller i tænderne, en dårlig plastfyldning eller måske en revne i tanden. Hvis dette er tilfældet, er det nødvendigt med behandling.

Hvis isningerne kun forekommer en gang imellem, og du ikke videre oplever ubehag, behøver du som regel ikke nogen behandling. Hvis smerterne tværtimod er kraftige og længerevarende, bør du få behandling. Det er imidlertid altid en god idé at kontakte tandlægen, hvis du er i tvivl.

Hvordan behandler tandlægen isningerne – og hvad kan jeg selv gøre?

Tandlægen kan f.eks. lægge fluorlak på tænderne, der mindsker isningerne og samtidig beskytter dine tandhalse. Derudover bør du bruge en tandpasta med et højt indhold af fluor, der er udviklet til isninger. Du bør samtidig mindske forbruget af syrlige føde- og drikkevarer; særligt juice og sodavand.

Du bør desuden børste dine tænder vertikalt, hvor tandbørsten roteres i cirkelbevægelse nedad på stedet. Derved kan hårene på børsten kile sig ind i tandmellemrummene – og du opnår derved et bedre resultat. En elektrisk tandbørste kan med fordel benyttes. Husk altid at bruge en blød tandbørste for at forebygge børsteskader.

Nogle mærker en god effekt ved at påføre lidt fluorholdig tandpasta lokalt på tandhalsen efter tandbørstning lige inden sengetid.

Hvad skal du være opmærksom på?

Nogle tandpastaer indeholder små slibekorn, som kan forværre isninger i tænderne. Whitning tandpaster indeholder ofte øgede mængder af slibekorn og anbefales derfor ikke til daglig brug. Det anbefales derfor i stedet at gøre brug af de såkaldte sensitive tandpastaer, som er udviklet til at forbygge og lindre isninger og følsomme tandhalse.

Paradentose og tandkødsbetændelse er begge tandsygdomme som giver anledning til, at tandkødet trækker sig. Når tandkødet trækker sig blottes tandhalsen og der er risiko for udvikling af isninger. Daglig mundhygiejne forebygger fremkomsten af tandkødsbetændelse og paradentose. Regelmæssige eftersyn sikrer, at eventuelle problemer opdages i tide mens der stadig er mulighed for at forebygge.

 Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.