Tandkroners holdbarhed

Skal du have lavet en tandkrone, og kunne du godt tænke dig at vide, hvor længe den holder? Så læs med herunder.

Formål Beskyttelse af risikotand
Resultat Kronebehandlet og forstærket tand
Holdbarhed Permanent løsning
Opheling 3 – 4 uger
Garanti Udvidet landsdækkende garanti: 5 år på tandkroner
Tilskud
(medlemmer af “danmark”)
Få op til 50% af udgiften – dog max 560 kr. i gruppe 5 og 2.100 kr. i gruppe 1 og 2
Antal besøg 2 – 3 besøg på klinikken
Besøgstid per gang 45 – 60 minutter
Interval Kontrol ved tandeftersyn (hver 3., 6. eller 12. måned alt efter behov)
Bedøvelse Lokalbedøvelse – mulighed for at tilvælge fuld narkose eller sedering

Høj kvalitet til fair pris

Danmarks førende tandlæge

Spar op til 40%

Vi prismatcher alle tandlæger

‘Fremragende’ på Trustpilot

Flere end 500.000 patienter i DK

Tandkroner

Tandkrone – holdbarhed

Betyder holdbarhed noget for dig, så vil du sikkert gerne kende til holdbarheden for en tandkrone og vide, om en tandkrone overhovedet er en langtidsholdbar løsning.

Måske er det nogle af de spørgsmål, du går med, hvis din tandlæge har præsenteret dig for behovet for en tandkrone.

Bliv her klogere på alt, hvad du bør vide om holdbarhed på porcelænskroner og tandkroner generelt.

Så kan du have ro i maven, inden du står over for at skulle vælge, hvilken behandling du foretrækker og ikke mindst, hvilken behandling der kan betale sig på den lange bane.

Hvor længe holder en tandkrone?

Skal du have lavet en tandkrone, så kan det godt betale sig at sætte sig grundigt ind i, hvilket materiale der er det rette for dig.

Tandlægen laver en faglig vurdering af dit individuelle behov og rådgiver dig på baggrund af dette, men vil du gerne selv have en grundviden omkring de forskellige materialer, så kan du se en liste her nedenfor.

Det kan altid betale sig at søge lidt baggrundsviden, inden en stor og måske kostbar beslutning skal tages.

Få billig finansiering

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

Holdbarheden på tandkroner

Vi har samlet en liste over de forskellige materialer, der hver især har deres styrker. Det er altid vigtigt at rådføre sig med tandlægen, der laver en faglig vurdering ud fra netop dit tandsæt og dine individuelle behov og ønsker.

Der findes flere forskellige muligheder alt efter, om du ønsker en naturtro tand eller en guldkrone. Materialerne har hver deres styrke, og dit individuelle bid har indflydelse på, hvad tandlægen råder dig til at vælge.

Din tandlæge vil udelukkende tage udgangspunkt i dit individuelle bid, og med nedenstående viden vil du blive rustet til at kunne spørge ind, så du kan føle dig tryg ved at tage det valg, der er det rette for dig.

Tandkrone i plast

En tandkrone i plast er umiddelbart ikke en langtidsholdbar løsning. Men der kan dog være forhold, som gør, at en plastkrone er det helt rette.

Har du en tand, som bliver ved med at knække, er en plastkrone sjældent den rigtige løsning, da udfordringer med tænder, der knækker, er tegn på hård tyggebelastning, hvorfor en plastkrone vil være en uholdbar løsning.

En plastkrone kan være en løsning i tilfælde, hvor pågældende tand ikke er rodbehandlet og heller ikke er hårdt belastet.

En plastkrone vil dog sjældent holde sig lige så flot, da misfarvninger vil kunne sætte sig i overgangen mellem tand og plast.

Er din tand rodbehandlet, vil en plastkrone ofte heller ikke være nok.

En rodbehandlet tand er meget mere skrøbelig og vil typisk have behov for en krone, der slutter tæt og sidder om tanden som et tøndebånd, så den kan støtte og trykfordele under tygning.

Tandkrone i porcelæn

En porcelænskrone kan være både metalkeramisk og fuldkeramisk. En metalkeramisk krone består udover porcelæn også af en metalkerne. Den fuldkeramiske model består udelukkende af porcelæn.

Begge typer af porcelænskroner er meget stærke. Den metalkeramiske benyttes ofte i kindtandsregionen, hvor den fuldkeramiske typisk benyttes i fronten.

Årsagen er, at metalkernen kan skabe en kant, der synes mørkere langs tandkødet.

Denne kant kan blive til kosmetisk gene, hvis denne kommer til syne, når du smiler, hvilket er en risiko ved metalkeramik i fronten.

Tandkrone i guld

En guldkrone kaldes også en finerkrone. Den er udarbejdet i ædelmetal, som er stærkt, men blødere end mange af de andre tandkronematerialer.

Din tandlæge vil ud fra dit bid vurdere, hvorvidt en guldkrone er en fordel for dig. Modsat en porcelænskrone, der er tandfarvet, er en guldkrone, som navnet antyder, guldfarvet.

Tidligere var det et statussymbol at have guld i munden.

I dag vil de fleste vælge tandfarvede porcelænskroner, hvor kronerne er synlige. Inden for musikbranchen og hiphopkulturen ser man dog igen her inden for nyere tid, at metal- og guldkroner – også kaldet grills – er in.

Tandkroner og holdbarhed

Fælles for holdbarheden af samtlige tandkroner, der ikke er lavet i plast, er, at der er tale om en langtidsholdbar løsning. Du kan godt forvente, at en krones holdbarhed vil overstige 10 – 15 år.

Faktisk har nogle tandlæger også en god garanti på kroner, som ikke tilbydes ved plastkroner / -fyldninger.

1) Porcelænskrone – holdbarhed

En porcelænskrone, hvad end den er fuld- eller metalkeramisk, vil kunne holde i minimum 10 – 15 år.

I sjældne tilfælde kan der knække en flig af porcelænet. Dette vil typisk finde sted inden for kronens allerførste levetid og vil således blive dækket af garantien.

Når tænderne tager imod misfarvning, løbende som du ældes, kan der skabes et kosmetisk behov for enten at blege dine tænder eller for at skifte kronen, således den fortsat matcher farven til dit tandsæt.

2) Tandkrone i plast – holdbarhed

En plastkrone kan typisk ikke holde mere end et par år. Derfor stilles der sjældent garanti på plastkroner.

Udover risikoen for at knække vil der, som tidligere nævnt, også være stor risiko for ophobning af misfarvninger i overgangen mellem tand og plastmaterialet.

Dette vil især i fronten på sigt skabe behov for en anden og mere holdbar løsning.

3) Guldkrone – holdbarhed

En guldkrone vil som porcelænskronen kunne holde længe. Du skal forvente en holdbarhed på minimum 10 – 15 år alt efter, hvor i munden kronen sidder, og hvorledes dit bid er.

En guldkrone vil, modsat en porcelænskrone, være knap så modstandsdygtig over for slid.

Den vil derfor heller ikke slide på dine andre tænder, hvilket man vil kunne se på en porcelænskrone, der ikke er korrekt tilpasset biddet.

Ofte stillede spørgsmål ifm. en tandkrones holdbarhed

Hvornår skal en krone skiftes?

En krone bør skiftes, hvis den ikke længere slutter tæt. Altså hvis bakterier og madrester kan sætte sig fast i kronekanten.

I nogle tilfælde skiftes den af kosmetiske årsager, hvis den ikke længere matcher de andre tænder i farven.

Læs mere her.

Kan en tandkrone gå i stykker?

Det er sjældent, at en tandkrone går i stykker, men det kan ske. Ofte handler det om en svaghed i materialet, hvilket typisk vil komme til udtryk kort tid efter påsættelse.

Garantien vil dække dette inden for de første 5 år af kronens levetid.

Er der garanti på en tandkrone?

Ja, hos Godt Smil Tandlægerne tilbyder vi hele 5 års garanti på tandkroner. Vælg altid en tandlæge med kronegaranti, så du er sikret, hvis uheldet skulle være ude.

Kan man reparere en porcelænskrone?

Det er svært at lappe på en porcelænskrone, da plast ikke hæfter på porcelæn. I langt de fleste tilfælde er det mest optimale i stedet at lave en ny krone.

Se priser på tandkroner

Porcelænskrone* : Fra 3.995 kr. :
Porcelænsfacade* : Fra 3.995 kr. :
3-leddet porcelænsbro* : Fra 11.995 kr. :

*Priser kan variere fra klinik til klinik.

Tandforsikring:
Få dækket op til 60%

– og vær dækket allerede fra dag ét

Skal vi kontakte dig?

Udfyld formularen – så ringer vi dig op inden for 24 timer på hverdage.
Vi ringer normalt mellem kl. 8 – 16.