Plastfyldning eller krone?

Hvad afgør, hvorvidt det bliver den ene løsning frem for den anden?

Vi får ofte spørgsmål omkring plastfyldninger og kroner. Spørgsmål fra bekymrede patienter, som ikke forstår, hvorfor det er nødvendigt at sætte en krone på tanden fremfor bare at fylde den med plast.

Det vil vi gerne forsøge at give det gode svar på.

Hvorfor er plast ikke altid nok, og hvad afgør, hvorvidt det er den ene løsning fremfor den anden?


Få hjælp til / viden om følgende her på siden:

Hvordan er en tand opbygget?

Hver tand består af fem flader (en tyggeflade, en kindflade, en tungeflade og to mellemrumsflader – op mod hver modstående tand).

En tand, som eksempelvis er knækket eller behandlet for caries i tre til fem flader (over 50% af tanden), er i mere eller mindre grad en “risikotand”. En risikotand betegner vi som en tand, der er i risiko for at knække. Jo mindre tilbageværende tandsubstans – jo større risiko har tanden for at knække.

Og hvorfor har nogle tænder mindre tandsubstans end andre? Det har de, hvis tanden eksempelvis har været knækket og er blevet fyldt med plast.

En krone vil i et sådan tilfælde kunne støtte tand og fyldning som et ”tøndebånd” og hermed fordele tyggetrykket på hele tanden. På den måde sikres, at tanden ikke knækker yderligere eller i værste tilfælde mistes helt.

Rodbehandlede tænder er ofte fyldt i tre til fem flader og udgør derfor ofte risikotænder.
Samtidig kan tænder, som er knækkede eller har caries ned under tandkødsranden, gøre det umuligt at lave en plastfyldning, som slutter tæt.

En plastfyldning udført under tandkødet bliver sjældent en succes, da det er umuligt at skabe et optimalt miljø for udførelse af plastarbejde. Plast kræver mulighed for at tørlægge. Er det ikke muligt, kan en krone være eneste løsning.

Plast er altså en god behandlingsform ved små eller mindre store carriesangreb samt knækkede tænder, som ikke spreder sig ned under tandkødsranden samt ved rodbehandlede tænder, som ikke er fyldt i mere end en til tre flader. Har man et større behandlingsbehov end det, er en krone eventuelt en god løsning.

Husk altid at enhver tand kræver en individuel faglig vurdering af tandlægen.

Ovenstående er derfor en tommelfingerregel. Du kan læse mere om behandling med en tandkrone her.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.