Forebyg tandproblemer gennem kosten

Kost spiller en stor rolle, når det kommer til dine tænders generelle sundhed. 

Der er visse ting, man med fordel kan undgå, hvis man ønsker at forebygge tandproblemer, men der findes også en lang række fødevarer, man med fordel kan indtage for at fremme tændernes sundhed.


Derfor er det vigtigt at være klar over, hvilke til- og fravalg man skal foretage, hvis man ønsker at have sunde tænder. 

Hvilke fødevare er gode for dine tænder?

Et godt udgangspunkt, når det kommer til fødevarer, der er gode for dine tænder, mundhule og tandkød, er fødevarestyrelsens 10 kostråd.

Hvis man bruger disse som en rettesnor for sin indtagelse af fødevarer, minimerer man risikoen for sygdomstilstande i munden for eksempel cariessyreskadertandkødsbetændelse og paradentose.

Ønsker man at give sine tænder de bedste forudsætninger, er der en række fødevarer, der er gode for både dine tænder og tandkød:

  • Spis fuldkornsprodukter dagligt – Ved at indtage fuldkorn dagligt kan du hjælpe dine tænder på vej til at kunne modstå tandkødsbetændelse og paradentose.

    Det er faktisk ikke det, at man spiser fuldkorn, men mere den mekaniske effekt, når man tygger det. Når man tygger grove fødevarer, er det med til at rense tænderne for plak. Bløde fødevarer klistrer til tænderne og kan derfor være mere skadelige.

  • Vælg sunde mellemmåltider – Noget andet, der kan skade tænderne, er de usunde mellemmåltider, du spiser i løbet af dagen.
    Hvis du for eksempel spiser en chokoladebar mellem frokost og aftensmad, får sukkeret fra chokoladen lov til at sidde længe på dine tænder og højner risikoen for caries og huller i tænderne. Hvis du i stedet vælger at spise grøntsager som mellemmåltid, begrænser du det skadelige sukker og syre på tænderne.

    Husk, at vælger du frugt i stedet for søde sager, så er du ikke sikret i forhold til dine tænder, da frugt også indeholder sukker.

  • Frugt indeholder også syre, men ikke i samme grad som de mere usunde alternativer. Skyld gerne munden, efter du har spist syre eller sukker, så minimerer du risikoen for syreskader.

  • Derudover indeholder frugt og grønt masser af vitaminer, der er med til at hjælpe kroppens immunforsvar til at kunne bekæmpe betændelsestilstande som f.eks. tandkødsbetændelse.

  • Spis mindre mættet fedt – Mættet fedt får vi masser af i Danmark. Primært fra kød og mejeriprodukter. Dog har forskning vist, at ved et mindre indtag af mættet fedt vil der være større sandsynlighed for at forebygge tandkødsbetændelse og paradentose.

  • Q10 kan hjælpe dine tænder – Kosttilskuddet Q10 kan være med til at reducere plakdannelse på dine tænder samt blødende gummer. Dette skyldes, at Ubiqunol, som er den aktive form af coenzymet Q10, minimerer disse to risikoområder for dine tænder. Q10 er et middel, flere har haft glæde af til at forebygge eller behandle tandkødsbetændelse. Q10 findes i forskellige fødevarer og dannes også i kroppen.

    Dog falder evnen til selv at danne enzymet fra, når man er i midt 20’erne, og det kan derfor være nødvendigt at tage coenzymet som kosttilskud. Udover at være gavnligt for dine tænder gavner Q10 også dit hjerte, da det øger energiproduktionen i dine celler.

Hvad skader dine tænder mest?

For at holde dine tænder sunde længst muligt er det vigtigt at være opmærksom på de fødevarer, der kan skade dine tænder mest. Selvom nogle produkter måske virker harmløse, kan de stadig være fuld af ingredienser, der er skadelige for dine tænders ve og vel.

  • Styr uden om sukker og syre. Sukker fra for eksempel læskedrikke, juice, slik og kage omdanner bakterierne på dine tænder til syre og giver syreskader på dine tænder.

    Hvis sukkeret samtidig sætter sig mellem tænderne, hvor der er svært at komme til med tandbørsten, er der større risiko for, at der kommer huller i tænderne.

Forebyg caries ved at spare på det sukker, du spiser. Indtag mindre usunde fødevarer, der er rig på sukker, og skær ned på frugt, da frugt også indeholder meget frugtsukker. Plak lever nemlig af sukker!

Paradentose kan derfor forebygges ved at spare på sukkeret og skylle efter med vand, når du har spist noget, der er sukker- eller syreholdigt.

Det er her vigtigt, at man skyller munden og ikke børster tænderne lige bagefter.

Syreskader kan begrænses ved som maksimum kun at drikke en halv liter syre- eller sukkerholdig læskedrik eller juice om ugen. Og så skal det indtages over få gange og ikke mange små slurke.

Dette gælder også sukkerfrie produkter, disse kan stadig indeholde syre og derved tilføre skade på dine tænder.

Et andet godt råd, hvis man ikke kan holde sig fra de syre- og sukkerholdige drikke, er f.eks. at drikke din sodavand eller juice sammen med et måltid, da dette neutraliserer syren i læskedrikken.

Gode tips til din tandsundhed

For de fleste af os vil det være svært fuldstændig at undgå ting som slik, sodavand og kage.

Derfor kan det være en god ide at have et par huskeregler i baghovedet, til hvordan man stadig plejer sine tænder, selvom man skulle spise lidt bland-selv slik en fredag aften foran fjernsynet.

  • Børst tænder to gange dagligt af min. to minutters varighed
  • Brug tandtråd minimum én gang dagligt
  • Skyl munden efter med vand, når der er indtaget noget syre- eller sukkerholdigt
  • Vent en time med at børste tænder, efter du har spist eller drukket noget surt eller sødt
  • Lad være med at drikke læskedrikke eller juice i små slurke, da dette bader tænderne i syre eller sukker