Hvad er en tandbyld?

En tandbyld (absces) er ophobning af betændelse (pus). De to steder, der hyppigst forekommer ophobning af betændelse, er omkring en tands rodspids (apex) eller i en tandkødslomme (poche).


Få hjælp til / viden om følgende her på siden:

Hvorfor får man en tandbyld?

En tand består af to lag. Yderst; emalje. Inderst; dentin. Begge lag omgiver tandens indre kerne; nerven (pulpa), som holder tanden i live. Kommer der bakterier ind til tandens nerve, kan der opstå en tandbyld. Et dybt hul i en tand kan være årsag til, at bakterier kan trænge ind til tandens nerve.

Årsagen til, at vi får en tandbyld, skyldes ofte en af følgende to grunde:

Betændelse omkring tandens rodspids kan være tegn på, at tandens nerve er død (nekrotisk). En tandnerve kan beskadiges og/eller dø som følge af:

  • Et dybt hul (caries), da bakterier kan trænge ind og skabe infektion
  • Et slag (traume)

Betændelse i en tandkødslomme:
Skyldes, at noget i lommen irriterer tandens omkringliggende væv (parodontium). Det kan være et fremmedlegeme fra kosten, der er tygget ned i lommen, eller det kan også skyldes tandsten under tandkødsniveau.

Hvordan behandles en tandbyld?

Behandlingen afgøres af, hvad der er årsag til udviklingen af tandbylden, samt hvor den er lokaliseret – rodspids eller tandkødslomme.

Er det et dybt hul (caries), der er årsag til bylden, vil en rodbehandling eventuel være en mulighed alt efter, hvor meget sund tandsubstans der er tilovers. Ved en rodbehandling fjernes tandens nerve (pulpa), og tandens indre (pulpakammer) fyldes i stedet med et gummimateriale. Efter denne behandling er tanden ikke længere ”i live”, og den vil derfor ikke føles helt som før. Udover følelsen vil den samtidig være mere skrøbelig. Hos tandlægen vil en sådan tand blive kaldt ’en risikotand’ og have behov for kronebehandling. En krone er med til at forebygge, at tanden ikke knækker ved eksempelvis tygning af hårde fødeemner.

Skyldes tandbylden i stedet et slag eller lignende, kan en rodbehandling også her være løsningen. Det er vigtigt altid at få meldt eventuelle tandskader til forsikringen, fordi tandens nerve ikke altid reagerer med det samme. Faktisk kan der gå op til flere måneder, før tanden reagerer på et slag (traume).

Er årsagen et fremmedlegeme, der er tygget ned under tandkødet eller tandsten under tandkødsniveau, så kræves der en grundig tandrodsrens, hvor der både skylles og renses i tandkødslommen.

Kommer der i stedet en tandbyld på en allerede rodbehandlet tand, da kan der være behov for en lille operation, hvor man i stedet fjerner betændelsen ud igennem et lille vindue i tandkødet. Derefter lægger man en lille fyldning på tandens rodspids (retrogradrodfyldning).

Har du mistanke om en tandbyld, så kontakt din tandlæge hurtigst muligt – så kan vi hjælpe dig.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.