Hvide pletter på tænderne

Pletter på tænderne kan være forårsaget af flere forskellige faktorer. Hvad netop dine pletter skyldes, kan du tale med din tandlæge eller tandplejer om, men her på siden kan du læse om de hyppigste årsager til pletter på tænderne.


Hvorfor får jeg hvide pletter på mine fortænder?

Årsagen til hvide pletter på tænderne kan skyldes flere forskellige faktorer. Tænder er som udgangspunkt, meget forskellige, både når det kommer til udseende og styrke – ligesom der kan være stor forskel på, hvor hvide eller gule tænderne bliver.

Den mest sandsynlige årsag til hvide pletter på tænderne er, at emaljen er blevet skadet, da tænderne var under dannelse. Det kan for eksempel skyldes, at du har slået dine mælkefortænder som barn, hvor det er gået ud over emaljen på dine 12-års tænder, som der vokser ud efter dine mælketænder. Alternativt kan det også være resultatet af en periode med dårlig mundhygiejne. Dette er ofte tilfældet ved patienter, der har haft bøjle på tænderne og ikke har haft ordentlig mundhygiejne under forløbet.

Pletter på tænderne kan også være forårsaget af sygdommen dental fluorose.
Dental flourose er en “kronisk fluorforgiftning”, der er en sygdom, som viser sig som farveforandringer på tænder (og knogler). Hvis man lider af dental flouruse, vil hvide pletter være et generelt problem på alle tænder og ikke kun fortænderne. Sygdommen opstår, når barnet i de første leveår får for meget flour, fx gennem overdosering af tandpasta. Dog er sygdommen ufarlig og er derfor ikke noget, du behøver at bekymre dig om, men det overskydende fluor kan forstyrre dannelsen af emalje i tænderne og danner et hvidligt misfarvet lag i tanden.

Kan hvide pletter på tænderne fjernes?

Hvis du har hvide pletter på tænderne, kan der være flere forskellige behandlingsmuligheder, som du kan benytte dig af. I visse tilfælde kan tandlægen eller tandplejeren udjævne farveforskellene ved at blege tænderne. Dette er imidlertid ikke en løsning, vi vil anbefale, hvis der er problemer med mundhygiejnen, da dette ikke vil udbedre problemet på sigt. Samtidig anbefaler vi, at tandblegningen foregår på klinikken og ikke som hjemmeblegning, da det er vigtigt, at den foregår under kontrollerede forhold.

En anden behandlingsmulighed er, at tandlægen laver porcelænsfacader. Disse facader bliver sat på de eksisterende tænder og dækker derved for de hvide pletter. Porcelænsfacaderne fremstår så naturligt som muligt, og det vil ikke være muligt at se, at der er tale om porcelænsfacader. Dog er porcelænsfacader en bekostelig affære, og man skal derfor være forberedt på en større omkostning end ved en tandblegning.

Hvad skal du være opmærksom på?

Nogle tandpastaer indeholder små slibekorn, som kan forværre isninger i tænderne. Whitning tandpastaer indeholder ofte øgede mængder af slibekorn og anbefales derfor ikke til daglig brug. Det anbefales derfor i stedet at gøre brug af de såkaldte sensitive tandpastaer, som er udviklet til at forbygge og lindre isninger og følsomme tandhalse.

Paradentose og tandkødsbetændelse er begge tandsygdomme, som giver anledning til, at tandkødet trækker sig. Når tandkødet trækker sig, blottes tandhalsen, og der er risiko for udvikling af isninger. Daglig mundhygiejne forebygger fremkomsten af tandkødsbetændelse og paradentose. Regelmæssige eftersyn sikrer, at eventuelle problemer opdages i tide, mens der stadig er mulighed for at forebygge.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.