Billig tandlæge Billig tandlæge
Godt smil - menu
SØG

Hvide pletter på tænderne

Pletter på tænderne kan være forårsaget af flere forskellige faktorer. Hvad netop dine pletter skyldes, kan du tale med din tandlæge eller tandplejer om, men her på siden kan du læse om de hyppigste årsager til pletter på tænderne.

Hvorfor får jeg hvide pletter på mine fortænder?

Årsagen til hvide pletter på tænderne kan skyldes flere forskellige faktorer. Tænder er som udgangspunkt, meget forskellige, både når det kommer til udseende og styrke – ligesom der kan være stor forskel på, hvor hvide eller gule tænderne bliver.

Den mest sandsynlige årsag til hvide pletter på tænderne er, at emaljen er blevet skadet, da tænderne var under dannelse. Det kan for eksempel skyldes at du har slået dine mælkefortænder som barn, hvor det er gået ud over emaljen på dine 12 års tænder, som der vokser ud efter dine mælketænder. Alternativt kan det også være resultatet af en periode med dårlig mundhygiejne. Dette er i mange tilfældet ved patienter, der har haft bøjle på tænderne, og ikke har haft ordentlig mundhygiejne under forløbet.

Pletter på tænderne kan også være forårsaget af sygdommen Dental fluorose.
Dental flourose er en "kronisk fluorforgiftning", der er en sygdom som viser sig som farveforandringer på tænder (og knogler). Hvis man lider af dental flouruse, vil hvide pletter være et generelt problem på alle tænder, og ikke kun fortænderne. Sygdommen opstår, når barnet i de første leveår får for meget flour, fx gennem overdosering af tandpasta. Dog er sygdommen ufarlig, og er derfor ikke noget du behøver at bekymre dig om, men det overskydende fluor kan forstyrre dannelsen af emalje i tænderne, og danner et hvidligt misfarvet lag i tanden.

Kan hvide pletter på tænderne fjernes?

Hvis du har hvide pletter på tænderne, kan der være flere forskellige behandlingsmuligheder, som du kan benytte dig af. I visse tilfælde kan tandlægen eller tandplejeren udjævne farveforskellene ved at blege tænderne. Dette er imidlertid ikke en løsning vi vil anbefale, hvis der er problemer med mundhygiejnen, da dette ikke vil udbedre problemet på sigt. Samtidig anbefaler vi, at tandblegningen foregår på klinikken, og ikke som hjemmeblegning, da det er vigtigt, at den foregår under kontrollerede forhold.

En anden behandlingsmulighed er, at tandlægen laver porcelænsfacader. Disse facader bliver sat på de eksisterende tænder, og dækker derved for de hvide pletter. Porcelænsfacaderne fremstår så naturligt som muligt, og det vil ikke være muligt, at se at der er tale om porcelænsfacader. Dog er porcelænsfacader en bekostelig affære, og man skal derfor være forberedt på en større omkostning end ved en tandblegning.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis du har fået konstateret dental flourose, er der desværre ikke noget at gøre ved de hvide pletter. Du kan dog nemt forebygge det hos dine børn, hvis du er opmærksom på, hvor meget tandpasta du anvender under deres tandbørstning. Her må der kun anvendes flourtandpasta der har samme mængde som svarer til en lillefingernegl. Desuden skal du være opmærksom på, at barnet ikke anvender mundskyl med flourindhold.

For at finde ud af, hvad der er den bedste løsning for dig, kan det kun anbefales at tage en snak med din tandlæge/tandplejer om problemet. De vil guide dig igennem de forskellige behandlingsmuligheder. Sørg blot for, at han/hun forstår, hvor meget pletterne generer dig. Samtidig skal du gøre op med dig selv, om du ønsker behandling.

Hvad er risikoen for at få Dental fluorose?

Risikoen for at få dental fluorose er udelukkende afhængig af dit indtag af fluorid. For meget tandpasta på tandbørsten i børneårene, fluorskylninger eller forhøjet fluoridindhold i grundvandet giver større risiko for at udvikle dental fluorose. Husk derfor som tommelfingerregel ikke at putte mere tandpasta på tandbørsten, end hvad der svarer til barnets lillefinger.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.