Billig tandlæge Billig tandlæge
Godt smil - menu
SØG

Tandpine på ferien

Det er sommer, og mange danskere vælger derfor at drage på ferie til varmere himmelstrøg eller bliver hjemme og hygger med familien. Derfor er det rigtig ubelejligt, at tandpinen kommer snigende mens man enten ikke er i nærheden af ens tandlæge eller tandlægen selv er taget på ferie. Der findes derfor en række ting du kan foretage dig, hvis der skulle opstå tandpine eller andre problemer med dine tænder undervejs i ferien.

Hvis du har knækket en tand

Hvis du en dag bider sammen om noget hårdt, og din tand er knækket af traumet, kan du gemme det afknækkede stykke tand, hvis det altså ikke er nået at blive slugt. I nogle få tilfælde kan det lade sig gøre at genopbygge den knækkede tand med det afbrækkede stykke – men det er kun sjældent.

På de fleste apoteker er det desuden muligt at få et tandkit, der er indeholder en type plastik der opvarmes i vand, og efterfølgende puttes i hullet i den knækkede tand. På denne måde undgår man at bakterierne kan sprede sig til tandens nerve og rod. Dette er kun en midlertidig løsning, indtil man kan komme til tandlægen.

Hvis du får akut tandpine på ferien

Tandpine kan opstå ud af det blå og smerten kan variere fra at være moderat til at være kraftige smerter man ikke kan abstrahere fra. Hvis du oplever tandpine i løbet af din ferie, skal du forsøge at undgå meget kolde eller meget varme drikke, søde sager og alkohol.

Hvis smerterne fra tandpinen er for voldsomme, kan der tages ibuprofen eller panodil, der kan hjælpe med at lindre smerten. Opsøg tandlæge hurtigst muligt, da tandpinen kun vil blive værre over tid og kan udvikle sig til et større problem på sigt. I nogle tilfælde kan man have held med at et stykke tyggegummi kan dække stedet der udløser smerten. Det kan isolerer således at koldt og varmt ikke føles nær så slemt.

Læs mere om akut tandpine her.

Hvis en tand bliver slået ud

Er du så uheldig at en tand bliver slået ud, er der en række forholdsregler der kan tages for at forsøge at redde tanden.

- Rør kun ved tandens krone og ikke roden af tanden, da dette kan påføre bakterier som vil skade roden og kæbeknoglen på sigt.

- Hvis tanden er beskidt, skyl den da under rindende vand i 10 sekunder, og placer den efterfølgende i hullet hvor den tidligere har siddet. Bid sammen om et håndklæde og forsøg at sæt tanden på plads i kæbeknoglen igen.

- Hvis dette ikke kan lykkedes, gem da tanden i et glas mælk, aldrig vand, indtil du har mulighed for at besøge en tandlæge der kan sætte den på plads igen - jo før den sættes på plads, jo bedre prognose.

Hvis du får irriteret og ømt tandkød

Irriteret og ømt tandkød kan opstå, hvis mundhygiejnen halter lidt eller hvis du har visdomstænder der er på vej ud. Dette kan skabe tandkødslommer, hvor bakterierne kan samle sig, og derved skabe en betændelsestilstand i tandkødet.

Hvis du oplever at tandkødet bliver ømt eller irriteret, skal du børste tænderne grundigt 2 gange dagligt, bruge tandtråd efter hvert måltid og eventuelt skylle munden med klorhexidin. Når der skylles med klorhexidin, skal det ske enten én time før eller efter tandbørstningen, da de ellers neutralisere og derved ophæver hinandens effekt. Klorhexidin bidrager til opheling af slimhinden i munden. Det kan også bruges hvis man har bidt sig i tungen eller brændt sig på noget varmt.

Hvis din tandlæge er på ferie

Hvis der opstår problemer med dine tænder, men din tandlæge holder ferielukket, findes der gode muligheder for akut tandlæger, der tager patienter ind på de fleste tider af døgnet eller har weekend åbent. Undersøg eventuelt om din egen tandlæge skulle samarbejde med en akuttandlæge eller henviser til en anden tandlæge på telefonen eller hjemmesiden inden vedkommende går på ferie. Hvis der ikke oplyses om en alternativ tandlæge kan man ringe til tandlægevagten. Tandlægevagten er oprettet for de forskellige regioner, og nummeret skal derfor findes på baggrund af, hvilken region man er bosiddende i.

 

Tandpine?

 Kontakt os