Billig tandlæge Billig tandlæge
Godt smil - menu
SØG

Interdentalbørster - perfekt til at holde munden ren

Hvad er en interdentalbørste?

En interdentalbørste er en børste, der på sin vis minder lidt om en piberenser eller en lille flaskerenser. Interdentalbørster går derfor ofte også under navnet flaskerensere. De er et mundhygiejneredskab, der ligesom tandtråd, kan benyttes som supplement til tandbørstningen. De kan købes på apoteket, hos tandlægen og i nogle af de større supermarkeder. De findes i flere forskellige former - både i plast med gummibørster eller i metal med almindelige børstehår - ligesom på en tandbørste. For at kunne købe den rigtige type interdentalbørste, er det vigtigt at have kendskab til ens eget individuelle behov, da man ellers let kan komme til at lave skader på tænder og tandkød.

Hvorfor bruge interdentalbørster?

Interdentalbørster er rigtig gode til at fjerne bakteriebelægninger (plak) mellem tænderne – der hvor tandbørsten har svært ved at komme til. Når man børster tænder, så rammer tandbørsten tre af tændernes fem flader – tyggefladen samt fladerne mod tunge og kind. Mellemrums fladerne på hver side af tænderne er umulige at rengøre optimalt uden brug af tandtråd eller interdentalbørster.

Hvem har brug for interdentalbørster?

Det er ikke alle, der har brug for interdentalbørster som supplement til tandbørstningen. Nogle har tænder, der sidder så tæt, at det er umuligt at få en interdentalbørste ind mellem tænderne. Her bør man i stedet gøre brug af en tandtråd. Man kan få tandtråd, der er fladt som tape. Det fungerer rigtig godt, hvis du har meget tætsiddende tænder.

Mellemrum
Interdentalbørster fungerer bedst, hvis man har lidt større mellemrum mellem tænderne. Man kan have større mellemrum af flere årsager. Det kan være, hvis man har mistet nogle tænder eller fx også hvis man har paradentose. Har man paradentose kan tænderne også finde på at rykke sig rundt. Her er der risiko for, at der opstår nogle større mellemrum.

Tandbøjle
Interdentalbørster er også gode til at fjerne bakterier og madrester for dig, der har tandbøjle. De er bøjelige og kan derved komme ind i alle kroge. Almindelig tandtråd kan ikke bruges, hvis du har en fastsiddende bøjle – her kan en interdentalbørste i stedet være løsningen, som hjælper dig med at holde tænderne rene.

Tandimplantater
Implantater kræver også grundig rengøring, og her er interdentalbørster, grundet deres fleksible udformning, nærmest et uundværligt redskab.
Er du i tvivl om du har brug for interdentalbørster, så spørg næste gang du er hos tandlægen.

Hvordan bruger man en interdentalbørste?

En interdentalbørste kan godt være lidt svær at bruge de første par gange. Derfor anbefales det, at man får en grundig instruktion hos sin tandlæge eller en tandplejer inden man tager den i brug. Ligesom typen, er størrelsen også rigtig vigtig. Nogle af børsterne er som en piberenser med ståltråd i midten. Rammer metallet tandens overflade (emaljen), så kan der opstå permanente slibeskader på tanden. Er man for hård med børsten omkring tandkødet eller presser man en alt for stor børste ind, hvor der ikke er plads, kan man komme til at lave skader på tandkødet. Klipper man sit hår, vokser det ud igen, men sådan er det ikke med tandoverfladen (emalje) og tandkødet – de skal holde hele livet ud. Det kan være nødvendigt med flere forskellige størrelser til et helt tandsæt, da mellemrumsstørrelsen kan variere. Hos tandlægen vil der blive målt af således, at du er sikret den rette størrelse.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.