Billig tandlæge Billig tandlæge
Godt smil - menu
SØG

Gode råd til at undgå at dit barn får dårlige tænder

Forældre vil naturligvis deres børn det bedste, men hvad er mon det bedste, når det handler om dit barns tænder? Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan du passer på dit barns tænder – og det gælder helt fra første mælketand til sidste blivende tand. Din opmærksomhed kan have afgørende betydning for dit barns fremtidige tandstilling – og tandhygiejne. Vi har derfor samlet nogle gode råd til, hvordan du bedst hjælper dit barn til at undgå dårlige tænder.

1 – 3 år

“Slut prut med sut”.

Sutten kan skabe problemer med tandstillingen. Anbefalingen er, at du afvænner dit barn at bruge sut senest omkring treårsalderen. Herved kan tænderne selv nå at finde deres rette plads, og sandsynligheden for at dit barn skal have bøjle på bliver mindre. Søde sager på sutten er absolut at undgår, da det giver dårlige tænder, og samtidig kan vanskeliggøre afvænningen af sutten.

“Barndommens land, tidens mælketand”.

Børn får i alt 20 mælketænder. De første, forrest i undermunden, kigger frem, når dit barn er omkring seks til ti måneder gammelt. Det anbefales at starte tandbørstningen allerede når første tand er frembrudt. Således medvirker du til, at dit barn undgår dårlige tænder. Brug tandpasta i en mængde, som svarer til barnets lillefingernegl.

4 – 6 år

“Jeg har en rokketand. Den rokker, når jeg snakker”.

Omkring fem- til seksårsalderen begynder de første mælketænder at blive løse. De mælketænder som først vokser frem, er også de første, som løsnes. Løse mælketænder skyldes, at der er nye tænder på vej. Det er afgørende, at de nye tænder bliver passet. Lav eksempelvis nogle hyggelige rutiner for tandbørstningen, så det bliver en god oplevelse for barnet.

“Husk at børste dine tænder, hver gang du vasker hænder”.

To gange dagligt med tandbørsten kan faktisk afhjælpe dårlige tænder. 
Omkring seksårsalderen frembryder den første blivende tand. Seksårstanden skal holde resten af livet – derfor er det meget vigtigt, at dit barn får gode børstevaner. Tandtråden er et effektivt redskab til forebyggelse af huller i mellemrummene.

7 – 12 år

“Vi er ikke rigtig voksne, vi er ikke rigtig børn”.

Børn kan ikke selv børste deres tænder. Dette skyldes, at det kræver en veludviklet finmotorik at børste effektivt.
 Det anbefales derfor, at en voksen hjælper med tandbørstningen til barnet er 10-12 år gammelt. På den måde sikrer du også, at dit barns tænder ikke bliver dårlige, men i stedet får den bedste start på livet. Hvem vil ikke gerne have indarbejdet nogle sunde vaner for tandbørstningen?

“Alle børnene gik til tandlæge, undtagen Frederikke, hun turde ikke”.

Husk at børn let tager deres forældres tandlægeskræk til sig. Tænk derfor over, hvem der følger dit barn til tandlægen. Tag gerne barnet med til eksempelvis et tandeftersyn – og husk at tale om oplevelsen bagefter. Det er vigtigt at skabe en god oplevelse, så dit barn får den bedst tænkelige oplevelse af dit tandlægebesøg.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge, som ligger tættest på din bopæl.