Tandsten

Tandsten skal fjernes regelmæssigt


Hvad er tandsten?

Med en temperatur på ca. 33 grader og en høj luftfugtighed er vores mund et sandt paradis for bakterier. Dette kunne måske give dig lyst til at skylle munden i sæbe eller sprit, men vent hellere et øjeblik, og læs videre her. 

Mange af bakterierne er både beskyttende og nødvendige – blandt andet for at vi kan smage og fordøje vores mad. Ja, de udgør faktisk vores eget lille økosystem.

Bakterieophobning

I løbet af dagen ophobes bakterierne og bliver langsomt til belægninger på tænderne, som vi i tandlægernes verden kalder for plak. Plak er en blød og gennemsigtig belægning, som du kan fjerne med en almindelig tandbørste og tandtråd. Men fjerner du ikke plakken dagligt, er der risiko for, at du danner tandsten (calculus), som kan udvikle sig til huller i tænderne (caries) eller løse tænder (paradentose).

I modsætning til caries og paradentose, som er flere måneder undervejs, så dannes tandsten i løbet af få døgn. Det er derfor vigtigt at have en god mundhygiejne for at undgå, at plakken bliver til tandsten. 

Umuligt at fjerne tandsten med tandbørsten

Når først plakken har siddet et par døgn, så udvikles en hårdere belægning. Efter en lille uge er denne ikke længere mulig at børste væk, og i disse tilfælde er en professionel tandrensning hos tandlægen eller tandplejeren en nødvendighed. Det er meget individuelt, hvor ofte der er behov for fjernelse af tandsten, så tal gerne med din tandlæge og hør, hvad, han/hun mener, er passende.

Tandbørsten og toiletbørsten har én opgave til fælles

Vi kender måske det, at vandhanen drypper, og at det kan give anledning til en belægning af kalk i håndvasken. Det samme kan ske i toiletkummen, hvis vandet løber. I toiletkummen forebygger vi kalk ved at svinge toiletbørsten i ny og næ. Dette skaber en glat flade. hvor kalken ikke har så let ved at sætte sig fast. Det er i virkeligheden ikke så langt fra, hvad der også sker i vores mund.

Vi har flere steder i munden nogle spytkirtler, som producerer spyt (saliva). Der sidder fx en i hver kind (glandula parotis) samt en under tungen (glandula sublingualis). Disse steder er der blandt andet udløb for spyt, og ligesom med vandhanen, der drypper, eller vandet, som løber i toilettet, så giver dette anledning til dannelsen af kalk – også kaldet tandsten.
Tænk over det, tandsten er ofte lokaliseret netop ved disse udløb. På ydersiden mod kinden ved de bagerste kindtænder i overkæben eller, som hos de allerfleste af os, på fortænderne i underkæben netop på indersiden ind mod tungen.

Sådan forebygger du tandsten

Sving tandbørsten grundigt to gange dagligt og hold tandfladerne glatte – suppler gerne med tandtråd for optimal fjernelse af plak. Så forebygger du dannelsen af tandsten og sparer måske endda en tandrensning ved næste tandlægebesøg. Men hvis plakken først har sat sig fast, er det kun tandlægen eller tandplejeren, som kan fjerne den ved hjælp af en grundig tandrensning.

Sådan undgår du problemer med tandsten

Vær opmærksom på, om dit tandkød bløder, da tandsten kan genere tandkødet og være medvirkende til udviklingen af tandkødsbetændelse (gingivitis). Og da tandkødsbetændelse på sigt kan udvikle sig til løse tænder (paradentose), bør du derfor sørge for at rense dine tænder regelmæssigt. Husk også at bruge tandtråd, og besøg også din tandlæge med jævne mellemrum.

  • Mængden af tandsten er varierende fra person til person.
  • Spyts sammensætning kan spille ind – spørg din tandlæge eller tandplejer til råds om dit behov for rensning.
  • Daglig tandbørstning og brug af tandtråd reducerer tandsten.
  • Vær også opmærksom på, at tandsten kan øge forekomsten af misfarvninger, da en ru tandoverflade er mere modtagelig for snavs.
  • Brug tandbørsten til at skabe glatte flader – mærk evt. efter med tungen.

Vil du gerne vide mere om Godt Smil? Så kan du med fordel navigere til forsiden, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og finde den tandlæge som ligger tættest på din bopæl.